'En Ani Krizlerden Biri' - Son Dakika
Dünya

'En Ani Krizlerden Biri'

\'En Ani Krizlerden Biri\'

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye-İsrail krizinin, Washington’un aracılığıyla çözüldüğünü öne sürdü.

04.06.2010 12:57

Wall Street Journal gazetesi, “bugüne kadar patlak veren en ani krizlerden biri” olarak tanımladığı Türkiye- İsrail krizinin, Washington’un iki ülke arasında oynadığı “evlilik danışmanı” rolüyle çözüldüğünü öne sürdü.

Gazete, Mavi Marmara’ya düzenlenen kanlı baskınlara tırmanan krizi çözmek üzere bir yandan ABD Başkanı Barac Obama’nın, diğer yandan da Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı General James Jones’un devreye girdiğini yazdı.

Wall Street Journal’a göre, Başkan Obama, Başbakan Erdoğan ve Netanyahu’yu arayarak soğukkanlılık telkin ederken, General Jones da, Washington’da Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile apar topar Washington’a çağrılan Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad arasında gece boyunca mekik dokudu.

Gazeteye göre, ABD, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın General Jones’u arayıp Mavi Marmara baskınını haber vermesiyle birlikte hızla devreye girdi. General Jones hızla Beyaz Saray’ı arayıp durumu Obama’ya iletti.

Barack Obama Başbakan Erdoğan’ı arayarak, BM Güvenlik Konseyi toplantısı için New York’ta bulunan Davutoğlu’nu ilk uçakla Washington’a yönlendirmesini rica etti. ABD Başkanı daha sonra Kanada’da bulunan Netanyahu ile görüşüp Uzi Arad’ı göndermesini istedi.

Gazeteye göre, General Jones önce Willard Otel’de kalan Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu, Jones’tan, İsrail’de gözaltına alınan bütün Türklerin derhal serbest bırakılarak haklarında hiçbir yasal işlem yapılmamasını istedi.

Jones, buradan çıkıp sadece birkaç blok ötedeki Beyaz Saray’da kendisini bekleyen Uzi Arad’ın yanına gitti.

Kritek geceyi Wall Street Journal’a anlatan General Jones, İsrail’in Türk tarafının talebini kabul ettiğini belirterek, “Böylece kanayan yaraya ilk turnikeyi başarıyla uygulamış olduk” dedi.

Wall Street, aynı gece Netanyahu’nun İsrail Yüksek Mahkemesi başkanını arayarak, baskında gözaltına alınan Türk vatandaşları hakkında dava açmamaya ikna ettiğini yazdı.

Obama yönetiminin Ortadoğu’da kendisi için kritik önem taşıyan iki müttefiki arasında kalmaktan büyük rahatsızlık duyduğunu kaydeden gazete, Beyaz Saray’ın “evlilik danışmanı” rolü oynayarak, sorunu kökten çözememekle birlikte iki müttefiki en azından “birbirleriyle konuşmaya” ikna ettiğini belirtti.

Wall Street’e göre General James Jones, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizden iki başkentin de mutlu olmadığını söyledi. Gazeteye konuşan Jones, “Türk yetkililer, yaptığımız görüşmelerde dönüş dolaşıp, keşke böyle olmasaydı, eskiden böyle değildi, diyorlar. Onların ağzından hiç bu durumdan memnun olduklarını gösteren bir ifade duymadım” diyerek, Türk tarafının ilişkileri yeniden düzeltmekten yana olduğunu belirten ifadeler kullandığını söyledi.

WASHINGTON - DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'En Ani Krizlerden Biri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement