Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Parlamentosu'da yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nin ne Suriye'de ne Irak'ta ne Orta Afrika'da olanlara müdahale etmede bir aczin içerisinde olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Afrika ziyaretinin ikinci ayağı olan Gana'da temaslarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akra'daki temasları kapsamında Gana Parlamentosu'na hitap etti. Konuşmasına Türk halkının sevgi ve iyi dileklerini Gana halkına ileterek başlayan Erdoğan, "1957 yılında Sahra Altı Afrika'da bağımsızlığını kazanan ilk Afrika ülkesi olması hasebiyle Gana'nın kıta tarihinde müstesna bir yeri vardır. Gana'daki bağımsızlık mücadelesi diğer Afrika ülkelerine bir örnek teşkil etmiştir. Bu süreçte oynadığı tarihi rolle ortaya çıkan Gana'nın ilk Cumhurbaşkanı Kwame Nkrumah, kendilerini huzurunuzda saygıyla anıyorum. Özellikle önderliğinde bağımsızlığını kazanan Gana halkı aradan geçen yarım asrı aşkın zamanda uluslararası toplumda saygın bir yer edinmiştir" dedi.
"OSMANLI YÖNETİMİNDE ASLA BİR SÖMÜRGE ANLAYIŞI YOKTUR"
Türkiye'nin binlerce yıllık bir devlet geleneğine sahip bir milletin 20.yüzyılda kurulmuş son devletinin adı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Cumhurbaşkanlığı forsumuzda yer alan 16 yıldızın her biri son 2 bin 200 yılda kurduğumuz önemli devletleri temsil ediyor. Bir önceki devletimiz Osmanlı, 3 kıtaya yayılan 600 yıllık bir egemenliğin ardından Birinci Dünya Savaşını takip eden yıllarda yıkılmaya yüz tutmuştur. Dönemin tüm büyük güçlerinin saldırısına maruz kalan milletimiz elinde kalan son topraklar olan Anadolu ve Trakya'da verdiği destansı bir kurtuluş mücadelesi sonunda Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurmayı başardı. Bu başarı sömürge rejimleri altında yaşayan yüzlerce milyon insan için, tüm mazlum milletler için ilham ve ümit kaynağı olmuştur. Kurtuluş mücadelemizin dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Afrika'da da derin izler bıraktığını gayet iyi biliyorum. Osmanlı yönetiminde asla bir sömürge anlayışı yoktur. Tam tersine Osmanlı her yerde olduğu gibi Afrika'da da halkların geçmişlerine, inançlarına, dillerine, geleneklerine saygı duyan, hoşgörü ve adaletin esas olduğu bir yönetim anlayışı sergilemiştir. Geçmişte Osmanlı yönetimi altında bulunan ve bugün bağımsızlığını elde etmiş hiçbir yerde sömürgeye veya kültürel hegemonyaya dair hiçbir iz bulmazsınız. Bu doğrultuda siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda ilişkilerimizi çeşitlendirmeyi ve derinleştirmeyi merkezi alan bir politika izliyoruz" açıklamasını yaptı.
"BM'NİN YENİDEN REFORM EDİLMEK SURETİYLE ELDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Ocak 2008 'de Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olduğunu hatırlatarak, Afrika açılımı adı ile sürdürülen çalışmanın uzun soluklu ve karşılıklı yararı esas alan anlayışa dayandığını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin TİKA aracılığıyla bölgeye katkı sağladığını sivil toplum kuruluşlarının yerel makamlarla işbirliği halinde eğitim, sağlık ve sulama alanlarında kıta ülkelerine dikkate değer katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Terör konusuna da değinene Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörizmle mücadele için ilgili tüm ülkelerde uluslararası kurumların bu konuda ilkeli ve tutarlı davranması şarttır. Dünyada yaşanan sorunların çözüm merci olması gereken BM, özellikle de Güvenlik Konseyi mevcut yapısı ve işleyişi ile maalesef az sayıdaki ülkenin çıkarlarına hizmet eden bir kurum haline gelmiştir. Şu anda BM Güvenlik Konseyi ne Suriye'de ne Irak'ta ne Orta Afrika'da maalesef bu olanlara müdahale etmede bir aczin içerisindedir. Şunu unutmayalım dünya 5'ten büyüktür. Tüm dünyayı bu 5 ülkenin vereceği karara teslim etmek adalet değildir. Öyleyse bu adımı beraber atmamız lazım. Şuanda Donörler Toplantıları yapılıyor. Türkiye, dünyada gelişmemiş ülkelere veya az gelişmiş ülkelere yardım eden ülkeler içerisinde ilk 3'ün içerisinde. Milli gelire oranla baktığımız zaman Türkiye birinci sırada. Dünyadaki bu zengin ülkeler nerede? Niye bunlar fakir fukara, garip gureba, az gelişmiş ülkelere ellerini uzatmıyorlar, niye desteklerini vermiyorlar. BM'nin bu konuda yeniden reform edilmek suretiyle elden geçirilmesi lazım. İşte Suriye'de yarım milyona yakın masumun katledilmesi, ki bir devlet terörü var Suriye'de, 12 milyon mağdurun evinden, yurdundan edilmesi karşısında sergilenen bencil tavırlar insanlık vicdanında derin yaralar açıyor" açıklamasını yaptı. - AKRA
Son Dakika › Dünya › Erdoğan: 'Bmgk, Suriye'de, Irak'ta Olanlara Müdahale Etmede Bir Aczin İçerisindedir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?