
Komşu Gürcistan’da sular durulmuyor. Bu kez de eski bir siyasetçi ile emekli generallerden oluşan Moskova yanlısı altı kişilik bir ’darbe çetesinin’ çökertildiği açıklandı. Darbecileri, ’ölüm listesini’ tartışırken gösteren bir video yayınlandı.
GÜRCİSTAN İçişleri Bakanlığı, eski bir siyasetçi ile emekli generallerden oluşan Moskova yanlısı altı kişilik bir "darbe çetesinin" çökertildiğini açıkladı. Geçtiğimiz ağustosta Güney Osetya savaşında Rusya’ya yenilen Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin koltuğu, son günlerde artan muhalefet mitingleriyle tehlikeye girmişti. Darbe iddialarının, muhalefeti bastırmak için kurulan bir "hükümet komplosu" olduğu öne sürülüyor.
Liderleri eski savunma bakanı
Saakaşvili’ye bağlı İçişleri Bakanlığı’nın dünkü açıklamasına göre, darbenin amacı, Batı yanlısı Saakaşvili yönetimini devirerek yerine Rusya’ya yakın yeni bir hükümet getirmekti. Gürcistan eski Savunma Bakanı Georgiy Karkaraşvili liderliğindeki beş emekli general önce Gürcü ordusunda isyan başlatacak, ardından 5 bin Rus askerinin desteğiyle yarın başkent Tiflis’i ele geçireceklerdi. Kurulacak yeni hükümetin başına, Türkiye sınırındaki Acara özerk bölgesinin Rusya yanlısı eski lideri Aslan Abaşidze getirilecekti.
Resmi iddiaya göre, darbe girişiminin ikinci amacı, bugün Gürcistan ’da başlaması planlanan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 NATO ülkesinin yer alacağı askeri tatbikatı önlemekti. Rusya, en yakın askeri birliğine sadece 70 km uzakta, 1000 NATO askerinin katılımıyla yapılacak bir aylık NATO tatbikatını "gövde gösterisi" diye tanımlamış ve sert tepki göstermişti.
Suharulidze, "İsyankar üste bulunan bütün komutanlar görevden alındı. Diğer askerler hálá üste. Müzakereler sürüyor" dedi. Diğer üslerden gelen 30 kadar tankın Muhrovanı’yı kuşatması üzerine, isyancılar silah bıraktı. Bazı askerler firar ederken, darbeci emekli generallerden birinin kışlada yakalandığı ileri sürüldü.
İki haftadır Tiflis meydanlarını dolduran ve Saakaşvili’yi istifaya zorlamaya çalışan muhalefet, darbe iddialarıyla şok oldu. Muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Parlamento Başkanı Nino Burconadze, gelişmeleri, "kurnaz Saakaşvili’nin oyunu" diye özetledi. Burconadze’ye göre, bu "senaryo" sayesinde Saakaşvili "Darbe girişimi varken kimse demokratik gösteri yapamaz" diyerek dilediği gibi kuvvet kullanabilecek.
Darbe planı gizli kamerada
Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiyaşvili, gizli kamerayla çekilen bir videoyu basınla paylaştı. Görüntülerde, eski Savunma Bakanı Georgiy Karkaraşvili, aralarında eski kuvvet komutanlarının bulunduğu beş emekli generalle darbe planını konuşuyor. Dün tutuklananlar arasında bulunan Ulusal Muhafızların eski komutanı General Kobaladze ve Özel Birlikler eski komutanıGıvaladze ise, darbenin ardından çok sayıda yetkiliyi öldürme planlarını anlatıyorlar.
Son Dakika › Dünya › Gürcü Ergenekon'u - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?