Hindistan, 1947 öncesinde çalınan 244 eski eserini geri getirdi - Son Dakika
Dünya

Hindistan, 1947 öncesinde çalınan 244 eski eserini geri getirdi

Hindistan, 1947 öncesinde çalınan 244 eski eserini geri getirdi

Hindistan'ın Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Jitendra Singh, ülkenin bağımsızlığından önce çalınan 244 eski eserin son 75 yılda geri getirildiğini açıkladı. Hindistan, Arkeoloji Araştırmaları Kurumu öncülüğünde tüm eserlerin geri alınması için çaba sarf ediyor.

21.05.2023 13:02  Güncelleme: 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YENİ DELHİ, 21 Mayıs (Xinhua) -- Hindistan'ın Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Jitendra Singh Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Hindistan'dan, bağımsızlığını kazandığı 1947 yılından önce çalınan toplam 244 eski eserin son 75 yılda ülkeye geri getirildiğini belirtti.

Bakan, 244 eski eserin 231'inin son dokuz yıl içinde ülkeye geri getirildiğini söyledi.

Singh, "Çalınan daha fazla eski eserin ülkeye geri getirilmesi süreci hızla ilerliyor. Başbakan (Narendra) Modi mirasımızı korumaya ve yeni bir miras yaratmaya yüksek öncelik veriyor" dedi.

Basında çıkan haberlere göre Hindistanlı yetkililer Londra'daki diplomatlar ile işbirliği yaparak, ilgili kurumlardan söz konusu eserleri Hindistan'a iade etmeleri için resmi talepte bulunuyor. Hindistan Arkeoloji Araştırmaları Kurumu'nun Hindistan dışına "kaçırılan" tüm eserlerin geri alınması çabalarına öncülük yaptığı belirtiliyor.

Hindistan'ın bağımsızlığından önce ülke dışına kaçırılan en büyük parçalardan biri, 105,6 karat ağırlığındaki dünyanın en büyük kesme elmaslarından biri olan Koh-i-Noor elması.

Basında çıkan haberlere göre, tartışmalı sömürge dönemine ait olan ve Hindistan'ın hak iddia ettiği Koh-i-Noor elması, bu ayın sonunda halka açılacak olan Londra Kulesi'ndeki Britanya Kraliyet Mücevherleri'nin yeni sergisinde "fetih sembolü" olarak sergilenecek.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Dünya Hindistan, 1947 öncesinde çalınan 244 eski eserini geri getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement