Hollanda: Covid krizinden etkilenen kültür sanat sektörünün umudu Günay Uslu - Son Dakika
Dünya
BBC

Hollanda: Covid krizinden etkilenen kültür sanat sektörünün umudu Günay Uslu

Hollanda: Covid krizinden etkilenen kültür sanat sektörünün umudu Günay Uslu

Hollanda'da koronavirüs salgınının en fazla etkilediği alanlardan biri olan kültür sanat sektörünün umudu, Türkiye kökenli yeni bakan Günay Uslu.

08.01.2022 12:44  Güncelleme: 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda'da koronavirüs salgınının en fazla etkilediği alanlardan biri olan kültür sanat sektörünün umudu, Türkiye kökenli yeni bakan Günay Uslu.

Önümüzdeki hafta göreve başlayacak 4. Mark Rutte hükümetinde Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapacak olan Uslu'nun önceliklerinden biri, sektörün Covid-19 salgını nedeniyle yaşadığı krizden kurtarılması olacak.

Hollanda medyasına göre siyasi deneyimi as olsa da akademik, kültürel ve ticari altyapısı, önümüzdeki süreçte Bakan Uslu'nun işini kolaylaştıracak.

Aslında Uslu'nun siyasete olan ilgisi oldukça eski. Kamu yayıncısı NOS'a göre, gençliğindeki en büyük hayali, Hollanda'nın ilk kadın başbakanı olmaktı.

"Hala bir kadın başbakan olmaması 12 yaşımdan beri beni çok etkiledi" diyen Uslu, artık bu hayalinden vazgeçmiş. Ancak hükümette kadınların yeterli oranda temsili, mensubu olduğu Demokratlar 66 Partisi (D66) gibi Uslu açısından da çok önemli.

Hollanda'nın Haarlem kentinde 1972 yılında doğan Günay Uslu, Afyonkarahisar'a bağlı Emirdağ ilçesi kökenli bir göçmen ailenin çocuğu.

Amsterdam Üniversitesi'nde Avrupa kültür tarihi konusunda doktora yapan Uslu, aynı zamanda müze ve kültür sanat kurumlarında da çeşitli görevlerde bulundu.

Günay Uslu, kültürel çalışmalarını ticaretle de birleştirdi. Kardeşleriyle birlikte yönettikleri turizm firmasında geliştirme sorumluluğunu üstlendi. Eski ofis binalarını otellere dönüştürürken tarihi miras, sanat ve kültür arasındaki bağlantıyı ön plana çıkardı.

Hollanda medyasına göre bu çalışmaları, kültür sanat sektörünün içinde bulunduğu krizden çıkarılması konusunda yol gösterici olacak.

Bakan Uslu'nun bir başka avantajı da, iki kültürlü geçmişi.

Uslu bu konuda, "İnsanlar bana 'Hollandalı mısın' diye sorduklarında 'hayır' diyorum. Eğer 'Türkiye'den mi geldin' diye sorarlarsa ona da 'hayır' diyorum. Amsterdamlıyım. Kendimi gerçek bir Amsterdamlı hissediyorum" diye konuşuyor.

Uslu Het Parool gazetesine verdiği demeçte, toplumda farklı seslerin yer bulmasının önemli olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor:

"Kızım 19, oğlum 16 yaşında. Çocuklarımın kuşağı ten rengi görmüyor. Çocuklarımın arkadaşları, onların hayal ettiği gibi tüm kültürlerden."

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Hollanda: Covid krizinden etkilenen kültür sanat sektörünün umudu Günay Uslu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı
    09:59 İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı

    İran'ın İsfahan eyaletinde meydana gelen patlama sesi, hava savunma sisteminin tanımlanamayan bir cisme ateş açması sonucu gerçekleşti. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, saldırının hiçbir hasara yol açmadığını belirtti. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian ise saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu ve İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı.

  • Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor
    09:37 Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor

    Gazze'de, Ukrayna'dakinden daha çok enkaz olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler, savaşın altıncı ayında, patlamamış mühimmatı temizlemek için daha fazla fon arıyor.

  • İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var
    09:35 İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var

    İsrail'in İran'a başlattığı saldırı sonrasında İran'ın cevabının ne olacağı merak ediliyordu. İranlı yetkili, yaptığı açıklamada İran'ın, İsrail saldırısına yönelik acil bir misilleme planı olmadığını söyledi.

  • İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi
    08:17 İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi

    İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran'ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.

BBC

Advertisement