- Hollanda'da Üç Yıldan Önce Boşanan Türklere 'Oturum' Müjdesi - Son Dakika
Dünya

- Hollanda'da Üç Yıldan Önce Boşanan Türklere 'Oturum' Müjdesi

- Hollanda\'da Üç Yıldan Önce Boşanan Türklere \'Oturum\' Müjdesi

- Hollanda'da Üç Yıldan Önce Boşanan Türklere 'oturum' Müjdesi

03.03.2011 16:00

- HOLLANDA'DA ÜÇ YILDAN ÖNCE BOŞANAN TÜRKLERE 'OTURUM' MÜJDESİ

Fatih ÖZYAR - LAHEY/ DHA

Hollanda'ya evlilik yoluyla gelenlerin '3 yıl içinde boşanmaları halinde' sınır dışı edilmelerine karşı açılan davayı temyizde de kaybeden Hollanda, Avrupa Adalet Divanı'nın (ABAD) 9 Aralık 2010 tarihinde aldığı kararı uygulamaya koyacak. Konu hakkında dün mecliste bir açıklama yapan Göç ve Uyum Bakanı Gerd Leers, Avrupa Adalet Divanı'nın 9 Aralık 2010 tarihinde, Türkler hakkında 'ilk oturumunu aldığı tarihten itibaren üç yıldan önce boşanan Türkler, yurt dışı yapılamaz' kararını en kısa süre içerisinde uygulamaya koyulacağını söyledi.

Göç ve Uyum Bakanı'nın bu açıklamasına sevindiklerini söyleyen iki müvekkilin avukatı Avukat Ejder Köse, "Bakanın açıklaması, Ankara Antlaşmasının Türk vatandaşlarına ne kadar ek haklar tanıdığını bir kez daha kanıtlamıştır" diyerek konu hakkında yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

TOPRAK VE OĞUZ KARARI

"Fuat Toprak ve İhsan Oğuz adında ki iki müvekkilim adına 2006 yılında başlattığımız hukuk mücadelesi, son olarak Avrupa Adalet Divanı'nın (ABAD) 9 Aralık 2010 tarihinde lehimize aldığı kararla sonuçlanmış ve içtihat ve hukuk kitaplarına "Toprak ve Oguz Kararı" diye geçmiştir. Bu dava sonucunda herhangi bir Türk vatandaşının evlilik veya aile birleşimi çerçevesinde Hollanda'ya gelerek, ilk oturumlarını aldıkları günden itibaren 3 sene içerisinde boşanmaları halinde oturum haklarının iptal edilemeyeceğini göstermiştir. ABAD'ın aldığı bu karar, 1963 Ankara Antlaşmasına dayanılarak alınmış ve 1980 Ortaklık Konsey Kararı'nın 1/80 protokolünün 13'üncü maddesinde yer alan

'haklarında kısıtlamalar yapılamaz' (standstill-clausule) ilkesi örnek gösterilmiştir.

Şimdi sayın bakanın hükümet protokolünde yer alan 'bağımsız oturum alma hakkının 3 seneden 5 seneye çıkartılması' konusunda nasıl hareket edeceğini merak ediyorum. 'Toprak ve Oğuz Kararı' sonrasında artık bununda mümkün olmayacağı net bir şekilde ortaya çıktı. Umarım Türkler hakkında alınan bu karar hükümet ortakları arasında bir sorun çıkarmaz ve bir siyasi krize de yol açmaz" diyerek kararın, tüm Türk vatandaşlarına hayırlı olmasını diledi.

Avrupa Adalet Divanı, 9 Aralık 2010 tarihinde aldığı kararda, evlilik veya aile birleşimi nedeniyle Hollanda'ya gelen Türklerin, 3 yıl içinde boşanmaları halinde sınır dışı edilmeyeceğine karar vermişti. Ortaklık Konseyi'nin 1/80 sayılı kararının 13'üncü maddesine atıfta bulunan Avrupa Adalet Divanı, Türklerin oturumlarıyla ilgili durumlarının kötüye götürülememesi konusunda da Hollanda'yı uyarmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya - Hollanda'da Üç Yıldan Önce Boşanan Türklere 'Oturum' Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • asli karayel: Ben bir bucuk yildir evliyim ve annasamioruz esim beni dehdit edior seni gonderrim diye benim hicmi kalmak ivin hakkim yok 3 sene beklemek mecburimi lutfen yardimci olursaniz sevinirim yyorumunzu bekliyorum 0 0 Yanıtla

Advertisement