Nyt Köşe Yazarı Krugman: Türkiye'nin Başı Ciddi Dertte - Son Dakika
Dünya

Nyt Köşe Yazarı Krugman: Türkiye'nin Başı Ciddi Dertte

Nyt Köşe Yazarı Krugman: Türkiye\'nin Başı Ciddi Dertte

Türk ekonomisinde yaşanan çalkantılar yurt dışında "Türkiye'nin başı sanki ciddi dertte" gibi yorumlara yol açıyor.

31.01.2014 14:24

Türk ekonomisinde yaşanan çalkantılar yurt dışında " Türkiye'nin başı sanki ciddi dertte" gibi yorumlara yol açıyor. New York Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı Paul Krugman, "Diğer tüm olup bitenler varken en son ihtiyacımız, zaten siyasi kargaşanın sancılarını çeken bir ülkede yeni bir ekonomik kriz" ifadesini kullandığı yazısında "Gerçek odur ki Los Angeles boyutundaki bir ekonomisi olan Türkiye'den doğrudan küresel sıçramalar büyük olmaz" demekle birlikte Yunanistan'daki krizin nasıl Avrupa'ya bulaştığını da anımsatıyor.

Paul Krugman, Türkiye'deki ekonomik krizin dünyaya sıçramalarının büyük olacağını sanmadığını belirtmekle birlikte "Ancak, şimdiden nefret uyandıran "bulaşma' kelimesini duyuyoruz, yani bir zamanlar Taylan'daki krizin tüm Asya'ya yayılmasına neden olan, daha yakın bir dönemde de Yunanistan'daki bir krizin Avrupa çapında yayılmasına yol açan ve şimdi herkesin Türkiye'nin sıkıntılarının dünyanın yükselen piyasalarına yayılmasına yol açmasından kaygı duyduğu bulaşma türü" diyor.

Küresel finans krizlerinin kısa bir özetini yapıp Meksika ve Yunanistan'a değindikten sonra Türkiye meselesini irdeleyen Krugman "Yani daha ciddi bir kriz demleniyor mu?" sorusuna "temeller birazcık rahatlatıcı" yanıtını veriyor ve Türkiye'de özel sektör yurt dışında çok borçlanmış olsa da devlet borcunun düşük olduğunu, genel finansal durumun pek kötü gözükmediğini ifade ediyor.

Ancak önceki krizlerin de iyimser beklentilere meydan okuduğunu kaydeden Krugman, asıl sorunun aslında Türkiye, Güney Afrika, Rusya, Macaristan veya şu sıralarda darbe yiyen herhangi başka bir ülke olmadığını belirterek, "Gerçek sorun, dünyanın zengin ekonomileri, yani ABD, Euro bölgesi ve benzer oyuncuların kendi temel zayıflıklarını çözememesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Yazıda, "Ve Avrupa'nın çoğu, Japon tarzı bir deflasyon tuzağı riski ile karşı karşıda. Ve yükselen piyasalardaki krizin, o riski bir realiteye dönüştürmesi oldukça akla yakın" denildikten sonra "Bu nedenle ki Türkiye'nin başı sanki ciddi dertte ve çok daha büyük bir oyuncu olan Çin, biraz sarsılmış gibi görünüyor. Ancak bu sıkıntıları korkutucu yapan Batılı ekonomilerin temel zayıflığı, gerçekten kötü politikalarla daha da kötüleştirilmiş olan zayıflıktır" sözleriyle noktalıyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Nyt Köşe Yazarı Krugman: Türkiye'nin Başı Ciddi Dertte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement