Ali İhsan Çam - Dünyanın en küçük ülkelerinden olan Singapur, 622 kilometrekarelik yüzölçümüyle küçük bir ekonomik dev olmasının yanı sıra dünyada ilginç yasaklarıyla ünlü bir yer olarak dikkati çekiyor.
Bir zamanlar balıkçı adası olan Singapur bugünlerde dünyanın en güçlü ekonomisi ve kişi basına düşen milli gelirde dünyada üçüncü sırada yer alıyor.
Ekvatora yakınlığı nedeniyle dört mevsim sıcak olan ülke gelişmiş ekonomisi, dış ticareti ve turizmiyle Asya'da muadilleri arasında örnek bir konumda.
Küçük bir ülke olmasına rağmen bir o kadar kozmopolit olan Singapur'un yaklaşık 4,5 milyonluk nüfusunda Malay, Endonezyalı, Çinli, Hintli, Pakistanlı ve Bangladeşlinin yanında birçok Batılıyı barındırıyor.
Eski bir İngiliz müstemlekesi olan ülke koloniyel mimarinin örneklerinin yanında Asya'nın simge binalarına ev sahipliği yapıyor ve diğer Asya ülkeleri gibi gökdelen yarışında ilk sıralarda yerini alıyor.
Ülke toprak sıkıntısı yaşadığı için Endonezya başta olmak üzere civar ülkelerden küçük adacıkları satın alarak yahut kiralayarak adalardan toprak taşıyarak Singapur'un civarını doldurup genişletiyor.
Bu kadar karışık ve kozmopolit bir etnik yapısı olmasına rağmen, birçok dinden, ırktan ve dilden insan kendilerini Singapurlu olarak benimsemiş.
Ağır cezalar nedeniyle suç oranının çok düşük olduğu ve her saat güvenli olan ülkede birçok milletin ve dinin de kendi memleketlerine benzer bölgeleri bulunuyor.
-Sultan Camisi ve helal sertifikası-
Bunların arasında en dikkat çekici olan Müslüman bölgesi şehrin merkezinde bulunuyor ve ülkenin en eski camisi Sultan camisinde ezan sesli olarak okunuyor.
Caminin etrafında tüm Müslüman ülkelerin mutfaklarının sunulduğu restoranlar hizmet verirken bölge akşam saatlerinde Ortadoğu'dan bir ülke görünümüne bürünüyor.
Singapur'daki Müslüman oranının yüzde 15 civarında olduğu belirtilirken, dominant unsur Müslümanlar olmamasına rağmen küresel fast food zincirlerinin ülkedeki tüm şubeleri helal sertifikalı ürünler servis ediyor.
Sıkı uygulanan ve sadece güvenlik güçlerinin değil halkın da destekleyip denetlediği yasaklar sayesinde ülke okyanusta bir mutluluk adasına dönüşmüş.
Açık havada sadece izin verilen yerler dışında sigara içmenin yasak olduğu, sakız çiğnemenin yasak ve satışına izin verilmediği ülkede, tükürmek, yere çöp atmak gibi birçok hareketin ağır cezaları var. Bu nedenle ülke sanki küçük ve temiz bir ev havasında.
Ülkede en ağır ceza ise uyuşturucu için belirlenmiş ve cezası da idam.
-Halk uygulamalardan memnun-
Ev hanımı olduğunu belirten Çin kökenli bir Singapurlu olan da Bien Li, sokakta sadece belirli noktalarda sigara içilmesinden memnun olduklarını vurgulayarak, ülkede genel olarak sigara içen sayısının çok az olduğunu belirtiyor.
Böyle uygulamaların olmasından halk genel olarak memnun olduğunu ifade ediyor.
Singapur'da özel bir işletmede çalıştığını söyleyen La Mien de AA'ya yaptığı açıklamada, bu tür uygulamaların Singapur'u daha da güzelleştirdiğini kaydediyor.
Singapur'un buna benzer nedenlerden ötürü yabancılar açısından da çekici ve ilginç olduğunu belirten La, sakız çiğnemenin yasak olmasının ilginç ancak mantıklı bir uygulama olduğunu söylüyor.
Ülke de genelde bazı ilginç görünen yasaklardan memnun. Halkta bu yasaklar sayesinde ülkenin huzur ve ferahı sağlanmış izlenimi bulunuyor.
- PEKİN/SİNGAPUR
Son Dakika › Dünya › Yasakların Özgürleştirdiği Ülke: Singapur - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?