Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB), uygulanmakta olan döviz kuru rejiminde Bankanın nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmadığı, bununla birlikte finansal istikrara yönelik riskleri sınırlamak amacıyla Türk lirasının iktisadi temellerle uyumlu olmayan bir şekilde aşırı değerlenmesine veya aşırı değer kaybına karşı kurumun kayıtsız kalmadığı belirtildi.
Merkez Bankasının 2017 Yılı Para ve Kur Politikası metni, Bankanın internet sitesinde yayınlandı.
Metne göre, Banka, fiyat istikrarına odaklı para politikası duruşunun korunduğu bir çerçeveyi esas alıyor. Para politikası kararları, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak oluşturulacak. Enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulması amaçlanırken, finansal istikrar da gözetilecek.
Fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacı doğrultusunda, 2017-2019 döneminde geçerli olacak enflasyon hedefi Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlendi. TCMB'nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı ise önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 puan olarak korundu. Enflasyon gelişmelerine ilişkin kapsamlı değerlendirmeler yıl içinde "enflasyon raporu" aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacak, gerçekleşen enflasyonun yıl sonunda belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda ise hükümete açık mektup yazılacak.
Dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edilecek. Döviz arz ve talebini, esas olarak, uygulanan para ve maliye politikaları, iktisadi temeller, uluslararası gelişmeler ve beklentiler belirleyecek. Metne göre, uygulanmakta olan döviz kuru rejiminde TCMB'nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmuyor. Bununla birlikte TCMB, finansal istikrara yönelik riskleri sınırlamak amacıyla Türk lirasının iktisadi temellerle uyumlu olmayan bir şekilde aşırı değerlenmesine veya aşırı değer kaybına karşı kayıtsız kalmıyor. Ayrıca piyasa derinliğindeki azalma veya spekülatif hareketler sonucu döviz kurlarında gözlenebilecek aşırı oynaklıklar da yakından takip ediliyor. TCMB, Türkiye döviz piyasasının etkin bir şekilde çalışabilmesi için gerekli
önlemleri almaya devam edecek. Bununla birlikte uygulanmakta olan kur
rejiminde kur riskinin iktisadi birimler tarafından yönetilmesi önem arz ediyor.
"Para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak"
Metne göre, parasal aktarım mekanizmasının etkin işleyişine vereceği katkı da göz önünde bulundurularak, 2016 yılı mart ayından bu yana para politikası önemli ölçüde sadeleştirilirken, bu çerçevede Mart- Eylül 2016 döneminde koridorun üst bandı (TCMB gecelik borç verme faizi) kademeli olarak (toplamda 250 baz puan) indirildi.
Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı
olarak yaşanan döviz kuru hareketlerinin enflasyon beklentileri ve fiyatlama
davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla geçen ay bir
miktar parasal sıkılaştırma gerçekleştirildi. TCMB haftalık repo faizinde 50 baz puan, TCMB gecelik borç verme faizinde 25 baz puanlık artışa giderken, mevcut durumda haftalık repo faizi yüzde 8, TCMB borç alma ve borç verme faizleri de sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 8,50 seviyelerinde bulunuyor.
Gelecek dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecek. İletişim politikası, destekleyici bir araç olarak etkin bir biçimde kullanılacak. Para politikasının temel iletişim dokümanları Kurul duyuruları ve enflasyon raporu olacak. Enflasyon raporunun yılda dört defa yayımlanmasına devam edilecek.
Kamuoyu ile iletişimin daha etkin şekilde yapılabilmesi amacıyla enflasyon raporu, bilgilendirme toplantılarıyla tanıtılacak. Finansal İstikrar Raporu, TCMB'nin önemli bir iletişim aracı olmaya devam edecek. Bunun yanı sıra para ve kur politikası çerçevesine ilişkin kamuoyuyla paylaşılan duyurular, Başkan tarafından TCMB'nin faaliyetleri ve para politikası uygulamaları hakkında Bakanlar Kurulu ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve diğer platformlarda yapılan sunumlar da kamuoyunun bilgilendirilmesinde önemli rol oynayacak.
Metne göre, yatırımcılar ve analistlerle teknik içerikli görüşmeler yapılmaya devam edilecek, ayrıca yurt dışındaki finans merkezlerinde yatırımcılarla düzenli toplantılar gerçekleştirilecek. TCMB'nin bütüncül yaklaşımının bir yansıması olarak 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da sanayi-ticaret odaları ve diğer reel sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunmaya imkan tanıyacak toplantılar düzenlenecek. Reel ekonomik aktiviteyi saha bilgisine dayalı olarak bölgesel ve sektörel detayda takip etmeye yönelik çalışmalar olgunlaştırılarak, para politikası karar alma süreçlerine entegre edilecek.
Fiyat istikrarının ekonomik istikrar açısından öneminin ve tüm ekonomik aktörlere sağlayacağı kazanımların kamuoyuyla paylaşılması iletişim politikasının temel önceliklerinden biri olacak. Bu bağlamda enflasyonda ilave katılık ve oynaklığa yol açan yapısal unsurlarla ilgili kamuoyunda farkındalığı artırmaya ve ilgili paydaşlarla eşgüdüm sağlamaya yönelik çalışmalar sürdürülecek.
(Sürecek)
Son Dakika › Ekonomi › 2017 Yılı Para ve Kur Politikası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?