Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği AB Politika Direktörü Sarah Deblock, tüm ülkelerin, emisyon azaltımı konusunda ilk defa bir anlaşmaya birlikte imza attıklarını belirterek, "Paris Anlaşması ile 2020'ye kadar iklim değişikliğine yılda 100 milyar doların üzerinde yatırım yapılmasının zemini hazırlandı" dedi.
3. İstanbul Karbon Zirvesi'nde konuşan Deblock, Paris Anlaşması'nın, kilometre taşı olarak kabul edildiğini, iklim değişikliği ile mücadelede 195 ülkeyi aşan taraf ve 30 binden fazla katılımcıyla hukuksal bağlayıcılığı olan bir karara imza atıldığını söyledi.
Anlaşmaya imza atan ülkelerin, ulusal katkılarının ve istekliliklerinin önemini vurgulayan Deblock, "Gelişmiş olsun olmasın tüm ülkeler, emisyon azaltımı konusunda ilk defa birlikte bir anlaşmaya imza attı. Paris Anlaşması ile 2020'ye kadar iklim değişikliğine yılda 100 milyar doların üzerinde yatırım yapılmasının zemini hazırlandı. Böylece imza atan ülkelerin beraber çalışma zemini de oluştu. Anlaşma ile sürdürülebilir kalkınmanın bir mekanizması sunuldu. Ayrıca anlaşmanın ötesinde karbon fiyatlandırmasına yönelik çalışmalar hızlanacaktır. Finans sektörü yanında petrol ve doğalgaz sektörü de payına düşen görevleri yerine getirmeli." diye konuştu.
Deblock, eylül ayında ABD'de yapılacak iklim değişikliği haftasında, Paris Anlaşması'ndan çıkan kararların uygulama sürecinin değerlendirileceğini ifade etti.
Avrupa Komisyonu İklim Hareketi Direktörlüğü'nden Dimitrios Zevgolis de AB'nin karbon azaltımı konusunda yol haritasını belirlediğini anlatarak, "AB'de 2005-2030 arasında yüzde 43 oranında karbon emisyonu azaltılacak, bu süreç devam ediyor. Bu sayede, üye ülkeler arasında ve bölgede iklim değişikliklerine yönelik güçlü değişimler gerçekleşecek." dedi.
AB'nin geçen yıl Emisyon Ticaret Sistemini hazırladığına değinen Zevgolis, "Bu yılın ikinci yarısında ulaşımda karbon azaltımı konusu ile ilgili fikirlerin AB içinde paylaşımı gerçekleştirecek, 2016 yılının ikinci yarısında ayrıca enerji verimliliği, elektrik piyasasının dizaynı, biyokütle ve biyo yakıtların yenilenebilir enerji içindeki durumları ile iklim ve enerji entegrasyonu konuşacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Paris Anlaşması'nın düşük karbon ekonomisine geçiş açısından önemini vurgulayan Zevgolis, Türkiye'nin de AB'ye üyelik müzakerelerine başladığından bu yana ülkedeki paydaşların, Avrupa'nın eşdeğer temsilcileriyle verimli çalışmalar gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › 3. İstanbul Karbon Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?