ABD'de Ceo'lar da İşsizler Ordusuna Katılıyor - Son Dakika
Ekonomi

ABD'de Ceo'lar da İşsizler Ordusuna Katılıyor

ABD\'de Ceo\'lar da İşsizler Ordusuna Katılıyor

ABD'de Bir Yandan İşsizlik Rekorları Kırılırken, Son 8 Günde 6 Büyük Grubun Ceo'su da Kapının Önüne Konuldu.

14.01.2009 01:36

ABD’de bir yandan işsizlik rekorları kırılırken, son 8 günde 6 büyük grubun CEO’su da kapının önüne konuldu.

Wall Street Journal gazetesi, 2009’u "Ayrılan CEO’ların geçiş yılı" ilan etti. 1993-2001 döneminde 1627 CEO’nun durumunu inceleyen Dirk Jenter, "Kötü zamanlarda CEO’lar arasında işsizlik oranı iki katına çıkıyor" dedi.

ABD’de son bir ayda 524 bin kişi işini kaybederken, CEO’lar arasında da işsizler oranı artmaya başladı. En son pazartesi günü Seagate Technology LLC’nin CEO’su William Watkins’in işine son verildi. Watkins, ABD’de son 8 günde halka açık şirketler arasında kapının önüne koyulan altıncı CEO oldu. Geçen hafta Tyson Foods Inc., Borders Group Inc., Orbitz Worldwide Inc., Chico’s FAS Inc. ve Bebe Stores Inc. gibi ABD’nin önde gelen 5 şirketi CEO’larının işine son verdi. Pek çok uzman 2009’u CEO’lar açısından önemli bir yıl ilan ederek, daha pek çok yöneticinin işini kaybedebileceği uyarısında bulunuyor. Wall Street Journal gazetesindeki bir haber, 2009’u ’ayrılan CEO’lar geçiş yılı’ ilan etti. ABD’de son 8 günde halka açık 6 şirketin CEO’su ile yollarını ayırması, halka açık ve özel şirketler arasında CEO’ların işine son verme dalgasının bir işareti olarak kabul ediliyor. Söz konusu altı şirket kötü bilançoları, çakılmış hisse değerleri ile dikkat çekerken, bazılarının yatırımcının ağır eleştirilerine maruz kaldığı görülüyor.

Gitmesi beklenenler

Yönetim danışmanları, insan kaynakları uzmanları, yatırımcılar ve yönetim uzmanları arasında yapılan resmi olmayan bir araştırmaya göre koltuğu sallanan CEO arasında başı General Motors Corp’un başında bulunan Rick Wagoner çekiyor. Diğer CEO’lar ise Vikram Pandit (Citigroup Inc.), Jonathan Schwartz (Sun Microsystems Inc.), Steve Odland (Office Depot Inc.), Kenneth Lewis (Bank of America Corp.) Söz konusu şirketler, ya yorum yapmaktan kaçındı ya da CEO’nun yönetimin desteğine sahip olduğunu söylemekle yetindi.

Krizler CEO da yiyor

Stanford Üniversitesi, Business School’da finans profesörü asistanlığı yapan ve 1993-2001 döneminde değişen 1627 CEO’yu inceleyen Dirk Jenter, "CEO’ların işten çıkarılması ’kötü zamanlar’da iki katına çıkıyor. İşveren ve hissedarların bacağını rakiplere doğru uzattığı kriz dönemlerinde CEO’ların pozisyonu daha kırılgan" dedi. Yönetici araştırma şirketi Spencer Stuart’un bir raporuna göre geçen yıl Standard & Poor’s 500 endeksinde işlem gören şirketlerden 61 tanesi CEO’sunu değiştirdi. Bu rakam bir önceki yıl 56 idi. Jenter, 2009 yılında değiştirilen CEO sayısında önemli bir değişim olmasını beklerken, hissedarların gelirlerinin azalmya başlamasının ardından bir ya da iki yıl içinde yönetim kurulunun CEO’nun işine son verdiğini aktarıyor.

Dünyada da topun ağzında

CEO’ların işine son verilmesi sadece ABD’de yaşanan bir gelişme değil. Dünyanın farklı yerlerinde pek çok CEO’nun topun ağzında olduğu belirtiliyor. Pazartesi günü Anglo- Avustralya madencilik şirketi Rio Tinto PLC, alüminyum biriminin CEO’sunun emekli olacağını ve 20 Nisan’da yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. Norveçli elektrik enerjisi ve alüminyum üreticisi Norsk Hydro ASA da önceki gün CEO’sunun 30 Mart’ta görevini bırakacağını açıkladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi ABD'de Ceo'lar da İşsizler Ordusuna Katılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement