ABD'de Volcker Kuralı Hayata Geçiyor - Son Dakika
Ekonomi

ABD'de Volcker Kuralı Hayata Geçiyor

ABD\'de Volcker Kuralı Hayata Geçiyor

Yeni kurallar Temmuz 2015’te yürürlüğe girecek

11.12.2013 17:45

ABD'de bankaların kendi hesabına kısa vadeli işlem yapmalarının önüne geçecek "Volcker Kuralı"na son hali verildi. "Volcker Kuralı" olarak bilinen prensibin son halinin ortaya çıkmasıyla 2008 krizi sonrasında yapılan reformlarda önemli bir aşama katedildi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yazılı açıklamasına göre, bankacılık sektörünü denetlemeden sorumlu 5 kuruluş (CFTC, FDIC, FED OCC, SEC)  2008 krizinden sonra finansal sistemi düzenleyen Dodd-Frank yasasının, "Volcker Kuralı" olarak da bilinen 619. maddesinin son halinde anlaşmaya vardı. Buna göre bankalar kendi hesapları için spekülatif alım satım yapamayacak.

Kuralın son halinde mevduat  toplayan kuruluşlar kendi hesapları için kısa vadeli bir takım hisse ve türev enstrüman alım satımı yapamayacak. Yeni kurallar bütünü aynı zamanda bankaların özel sermaye kuruluşlarına veya hedge fonlarına yatırım yapmasına da izin vermiyor.

Bununla beraber piyasa yapıcılığı, devlet tahvili alım satımı gibi etkinlikler kural kapsamı dışında değerlendiriliyor. Aynı şekilde bankaların aracılık ya da brokerlik gibi hizmetleri kısıtlamalardan etkilenmeyecek.

Kurallar Temmuz 2015'den itibaren geçerli olacak. 2008 finansal krizinin ardından 2010'da yürürlüğe giren Dodd-Frank kanununun bir parçası olan Volcker Kuralı, bankaların kendi paralarıyla işlem yapmasını yasaklarken hedge fonlar gibi riskli araçlara yapabilecekleri yatırımlara da sınırlama getiriyor.

Fed eski başkanlarından Paul  Volcker, risk azaltımını hedefleyen temel bir önlem olarak, bankaların kendi parasıyla işlem yapmalarını kontrol altına alacak kuralların yolunu açmıştı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ABD'de Volcker Kuralı Hayata Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement