ABD'den Şahin Politikalar Beklenmeli" - Son Dakika
Ekonomi

ABD'den Şahin Politikalar Beklenmeli"

GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekmez: "ABD'den güvercin tarzı ekonomik politikalar yerine daha şahin politikalar beklememiz doğru olacaktır" "Avrupa Merkez Bankası tarafından sağlanacak toplam değeri 1 trilyon avroyu aşacağı tahmin edilen ucuz ve bol likidite.

02.11.2014 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADEM YILMAZ - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof.Dr. Selahattin Bekmez, ABD'den "güvercin" tarzı ekonomik politikalar yerine daha "şahin" politikalar beklemenin doğru olacağını söyledi.

Bekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2008 yılından beri sürdürdüğü varlık alımlarını, istihdam ve konut piyasalarındaki nispi iyileşme, işsizlik ve işe alım oranlarındaki düzelmeler nedeniyle sonlandırdığını belirtti.

Fed'in açıklamalarının iyi okunması gerektiğini ifade eden Bekmez, "ABD'den güvercin tarzı ekonomik politikalar yerine daha şahin politikalar beklememiz doğru olacaktır. Belki bir dönem agresif politikalar biraz ötelenecek ve 'bekle-gör stratejisi' izlenebilir. Güvercin ve şahin karışımı politikanın en azından 2015 ortalarına kadar devam edeceğini değerlendiriyorum" diye konuştu.

Bekmez, ABD'nin, ekonomik verilerde yeterli ve daha tatmin edici gelişme gözlemlediği takdirde faiz artırım kararı alacağını savundu.

Faiz artırım kararı alınmadığı sürece, şahin politikalar uygulanma ihtimalinin devam edeceğini aktaran Bekmez, "Sebep ne olursa olsun varlık alımlarının sonlandırılmasını 'felaket senaryosu' olarak sunmaya çalışanlar ekonomideki dinamikleri iyi yorumlayamıyor" şeklinde konuştu

Türkiye'nin tutumu

Avro bölgesinin deflasyonist bir süreçten geçtiğini anımsatan Bekmez, bu sürecin atlatılması için parasal genişleme de dahil geleneksel ve geleneksel olmayan genişletici politika uygulama seçeneklerine kapıların iyice aralanmasının Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bu süreçte Avrupa Merkez Bankası'nın politika değişikliği üzerine odaklanmasını öneren Bekmez, şöyle konuştu:

"Zira Türkiye dış ticaretinin yüzde 40'dan fazlasını Avrupa ile gerçekleştiriliyor. Benzer şekilde Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımlar konusunda da Avrupa ilk sıralarda yer alıyor. Avrupa Merkez Bankası tarafından sağlanacak toplam değeri 1 trilyon avroyu aşacağı tahmin edilen ucuz ve bol likidite artışı genellikle Türkiye gibi getirisi bol olan ülkelere akacaktır. Bu durum, Türkiye'nin enflasyonist etkiyi azaltmak için faizlerin yüksek tutulması zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır. Faizlerdeki aşağı yönlü hareketler yaşanması da doğal olarak Avrupa kaynaklı doğrudan yatırımları artıracak ve büyüme oranından ciddi artışlara neden olabilecektir." - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ABD'den Şahin Politikalar Beklenmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor
    12:30 Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor

    Adana'da 12.'si düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, yaklaşık 5 milyar liranın üzerinde bir ekonomik değere ulaşacak. Karnaval sayesinde esnaflar, hafta sonu elde ettikleri gelirle birkaç aylık kiralarını ödeyebiliyor. Ayrıca, Adana halkı ve diğer şehirlerden gelen insanlar da karnaval nedeniyle mutlu olduklarını belirtiyorlar. Karnavalın turizmin 12 aya yayılması noktasında önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor
    12:16 Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor

    Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rutin olarak yaptıkları çöp toplama ve çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ilçe genelindeki çöp konteynerlerini de yıkayıp dezenfekte ediyor. Çevre dostu uygulamalarla ilçenin yaşam kalitesini artırmaya odaklanan Efeler Belediyesi, çevre kirliliğini azaltırken halk sağlığına da önem veriyor.


Advertisement