Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde piyasaların gündemine ait gelişmeler değerlendirildi.
Portekiz hükümetinin en büyük 3 bankasına 6,6 milyar avro enjekte edeceği hatırlatılan bültende, "Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar, Banco Commercial Portugues, Banco BPI ve devlet kontrolündeki Caixa Geral de Depositos'a aktarılacak fonların, Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin (EBA) yeni sermaye zorunluluklarını yerine getirmek amacıyla kullanılacağını açıkladı. Geçtiğimiz yıl Portekiz'e verilen 78 milyar euroluk Avrupa Birliği IMF kurtarma programının, 12 milyar avrosu bankalara tahsis edilmek için ayrılmıştı. Üç büyük bankaya aktarılacak fonun da 5 milyar avroluk kısmı da bu fondan alınacak. Avro Bölgesi'ndeki diğer ülkelerin bankaları da EBA'nın şartlarını yerine getirmek için kaynak bulmaya çalışıyor" denildi.
S&P kredi derecelendirme kuruluşunun Yunanistan'ın avrodan çıkışına 1/3 ihtimal verdiğini kaydedilen bültende "Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın talep ettiği reformları reddetmesiyle avrodan çıkmak zorunda kalabileceğini belirten Standard&Poor's, bu sonucun, ülkenin ekonomik ve mali pozisyonuna orta vadede ciddi hasar vereceğini ve temerrüte neden olacağını söyledi. Ancak S&P, Yunanistan'ın diğer zayıf ülkeleri de avronun dışına sürükleyeceğini düşünmüyor" ifadesine yer verildi.
Asya borsalarında dün ABD borsalarının cuma günkü negatif kapanışlarının ve Çin'in beklentilerin altında kalan PMI imalat sanayi beklenti anketinin etkisiyle satıcılı bir seyir izlendiğini kaydeden bültende avro/dolar paritesiyle ilgili olarak ise "Cuma günü başlayan toparlanma dün de devam ederken, parite yüzde 0,5 artışla 1,2494'den günü sonlandırdı. Bu sabah ise 1,2520 ile son bir haftanın en yüksek seviyelerinden işlem görüyor. Paritedeki toparlanmaya paralel olarak dolar/TL 1,8450 ile mayıs sonundan bu yana en düşük seviyelerinden işlem görüyor"denilerek, İspanya'da getirilerin dün bankacılık sektörü problemlerine ilişkin önlemler açıklanabileceğine yönelik beklentilerle gerilediğinin altı çizildi.
Mayıs ayı TÜFE verilerine de değinen bültende şunlar kaydedildi:
"Özellikle endeks içinde yüzde 26 ile en yüksek ağırlığa sahip olan gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle TÜFE aylık yüzde 0,2 gerilerken, yıllık bazda artış ise yüzde 8,28 ile beş ayın ardından tek haneli rakamlara geriledi. Enflasyondaki düşüşün toplam 'eksi 0,9 puan'ı gıda ve ulaştırma fiyatlarından kaynaklandı. Çekirdek enflasyon (gıda, alkollü içkiler, enerji ile tütün ürünleri ve altın hariç) mayısta yüzde 1,35 artış kaydetti. Yıllık olarak ise çekirdek enflasyondaki artışın gerilediği görülüyor: Nisanda yüzde 8,2'den mayısta yüzde 7,7'ye geriledi. TCMB çekirdek enflasyonun kısa vadede sınırlı bir artış göstermesini, yılın ikinci yarısından itibaren ise düşüş eğilimi sergilemesini bekliyor. Enflasyon verisinin ardından gösterge kağıdın faizi yüzde 9,45'lerden yüzde 9,24'e geriledi."
Muhabir: Bekir Gürdamar
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni.'Portekiz Hükümeti En Büyük 3 Bankasına 6,6 Milyar Avro... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?