Ar Ge Harcamalarında "Aslan Payı" Özel Sektörün Olacak - Son Dakika
Son Dakika Logo

Ar Ge Harcamalarında "Aslan Payı" Özel Sektörün Olacak

16.06.2013 11:07

Onuncu Kalkınma Planı'na göre, 2018 yılında Ar Ge harcamalarında özel sektörün payı yüzde 60'a yükselecek 2018 yılında Ar Ge harcamalarının GSYH'ye oranı yüzde 1,80'e, TZE cinsinden Ar Ge personeli sayısı 220 bine ulaşacak.

- Onuncu Kalkınma Planı'na göre, 2018 yılında Ar-Ge harcamalarında özel sektörün payı yüzde 60'a yükselecek

2018 yılında Ar-Ge harcamalarının GSYH'ye oranı yüzde 1,80'e, TZE cinsinden Ar-Ge personeli sayısı 220 bine ulaşacak

TBMM Başkanlığına sunulan ve 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, Ar-Ge ve yenilik alanında uluslararası düzeyde akreditasyon ve standart oluşturma kapasitesinin artırılması, araştırma altyapılarının çeşitlendirilerek etkin ve sürdürülebilir kullanımlarının sağlanması, kamu ve özel sektördeki altyapılar arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerekiyor.

Araştırmacı insan gücünün nitelik ve nicelik olarak geliştirilerek özel sektörde istihdamın artırılmasına ihtiyaç duyuluyor. Başta AB ülkeleri olmak üzere Ar-Ge faaliyetleri, araştırma altyapıları ve araştırmacı insan gücü bakımından bölgesel ve küresel düzeyde işbirliğinin geliştirilmesi önemini koruyor.

Plana göre, üniversite ve kamu kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri, özel sektörle yakın işbirliği içinde çalışan, nitelikli insan gücüne sahip tüm araştırmacılara kesintisiz hizmet veren ve etkin bir şekilde yönetilen sürdürülebilir yapılara dönüştürülecek. Uluslararası düzeyde rekabetçi ve yüksek katma değerli yeni sektörler, ürün ve markalar ortaya çıkaracak Ar-Ge ve yenilik programları hayata geçirilecek. Yenilik sistemi, kümelenme yaklaşımını ve girişimciliği merkeze alan bir yapıya kavuşturulacak.

Yeşil ürünler geliştirilmesine destek verilecek-

Başta enerji ve imalat sanayi olmak üzere tüm sektörlerde, doğal kaynakların etkin kullanımını ve çevresel bozulmaların önlenmesini sağlayacak temiz teknolojiler ile katma değeri yüksek yeşil ürünler geliştirilmesine yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri desteklenecek.

Üniversite ve özel sektör işbirliğini daha kolaylaştırıcı ve teşvik edici önlemler alınacak ve ara yüzler oluşturulacak. Bu çerçevede yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasında, akademisyenlerin ve öğrencilerin Ar-Ge ve girişimcilik faaliyetlerinin teşvik edilmesine özen gösterilecek.

Ar-Ge ve yenilik alanında gelişmeler ve hedefler şöyle:

2006

2011

2013

2018

Ar-Ge harcamalarının GSYH'ye oranı (yüzde)

0,60

0,86

0,92

1,80

Ar-Ge harcamalarında özel sektörün payı (yüzde)

37,0

43,2

46,0

60,0

Ar-Ge personeli içinde özel sektörde istihdam edilenlerin payı (yüzde)

33,1

48,9

52,0

60,0

Tam Zaman Eşdeğer (TZE) cinsinden Ar-Ge personeli sayısı

54.444

92.801

100.000

220.000

TZE cinsinden araştırmacı sayısı

42.663

72.109

80.000

176.000 - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ar Ge Harcamalarında 'Aslan Payı' Özel Sektörün Olacak - Son Dakika


Advertisement