Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, şirket olarak tüketici araştırmalarına büyük önem verdiklerini belirterek, "Eğer araştırmaya gerekli önemi vermezseniz, pazara yanlış bir ürünle çıkarsanız ve çok daha büyük bedeller ödersiniz" dedi.
Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından bu yıl 17.'si düzenlenen Araştırma Zirvesi'nde konuşan Sütlüoğlu, tüm Türkiye'nin pazarları olduğunu, aynı zamanda 55 ülkeye de ihracat yaptıklarını anlattı.
Çaykur olarak dünyada en çok çay üreten ve ürettiğini satan firma olduklarını, dünya üretiminin yüzde 4'ünü gerçekleştirdiklerini, her sene 130 bin ton çay ürettiklerini belirten Sütlüoğlu, dünyada üretimde kendilerinden sonra Hindistan'ın geldiğini ifade etti.
Şirket olarak tüketici araştırmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Sütlüoğlu, "Eğer araştırmaya gerekli önemi vermezseniz, pazara yanlış bir ürünle çıkarsanız ve çok daha büyük bedeller ödersiniz. Bu kaçınılmaz bir şeydir. Mutlaka araştırmayı ciddi bir şekilde yapmak ve bundan vazgeçmemek gerekiyor" dedi.
Franchise uygulamasına geçmek istediklerini aktaran Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
"Bütün çalışmalarımızı tamamladık. Mevzuatı aşmaya çalışıyoruz. Ben bakanlık da yapmış biri olarak zorlanıyorum. Çünkü kamuda bir şeyi yapmak istediğiniz zaman önce yatırıma teklif yapıyorsunuz. Ertesi sene eğer kabul edilirse yatırım programına giriyor. Bir sonraki sene şubattan sonra hemen başlayabilirsiniz deniliyor. O yatırımın hayata geçmesi 4 ya da 5 seneyi alıyor ama özel sektörde bunu bir kaç ayda bile hayata geçirebilirsiniz. Devlette bu çok zor ama biz bunu arkadaşlarımızla Didi'de başardık. Kuru çayda olduğu gibi, soğuk çayda da pazar lideriyiz."
90 bin dekar araziyi organik havza ilan ettiklerini, gelecek 10 yıl içinde çaylıklarının tamamını organik yapmak ve kimyasal gübrelerin tahribatına son vererek çevreyi yeniden rehabilite etmek istediklerini ifade eden Sütlüoğlu, dünya bilinçlendiği için organik ürünlere talebin arttığını, dünyanın organik çay ihtiyacını kendilerinin karşılayacağını söyledi.
Sütlüoğlu, Güneydoğu'da Seylan çayının tercih edildiğini, Güneydoğu'nun damak tadına uygun bir çay yapmaya çalıştıklarını, 3 yıldır bu çalışmayı yürüttüklerini de anımsattı.
"1 milyar doların üzerine çıkabiliriz"
TÜAD Başkanı Vural Çakır ise Avrupa Kamuoyu ve Pazar Araştırmaları Birliği (ESOMAR) verilerine göre dünyada araştırma sektörünün büyüklüğünün 39 milyar dolar olduğunu ve yüzde 2,5 büyüme oranına sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'de ise sektörün ölçülebilir rakamlara göre 200 milyon dolarlık bir hacmi olduğunu aktaran Çakır, "Bu performansta dünya sıralamasında 27. sırada yer alıyoruz. 2023 vizyonumuza göre ortalama yüzde 15 civarında büyürsek 1 milyar doların üzerine çıkabiliriz" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Araştırma Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?