Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) kredi kartı ile alışverişlerde taksit sayısını ortalama 9 ile sınırlandıracak olmasını doğru bulduklarını söyledi.
ASO'nun Afyonkarahisar'daki toplantısına katılan gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Özdebir, kendi çalışanlarının da kredi kartı borcunu ödeme konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Bankaların topladıkları mevduattan daha fazla tutarda kredi kullandırdıklarını dile getiren Özdebir, "Bu da bankacılık sistemi açısından sağlıklı birşey değil" dedi.
Türkiye'nin tasarruf açığı olmasının dile getirilen bir konu olduğunu hatırlatan Özdebir, "Tasarruf açığı Ayşe Teyze'nin maaşından artırarak bankaya koyduğu para değil. Asıl tasarrufu yapan işletmelerdir. O işletmelerin yapmış oldukları yatırımlar tasarruftan sayılır" diye konuştu.
Cari açığa neden olan ithal ürünlerin yerlisini üretebilmek için yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Özdebir, taksit sınırlandırmasının tüketimi azaltması nedeniyle bankaların elinde birikecek paranın üretim ve yatırımların finansmanına yönelebileceğini söyledi.
Sanayicinin ürettiğini satabilmesi noktasında kredi kartlarının da bir araç olduğuna işaret eden Özdebir, "Ama ben, buna rağmen yapılan işin doğru olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"Taksit sayısı daha da kısa olabilirdi"
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın ve beraberindeki heyetin konuyla ilgili dün gerçekleştirdiği temaslar hatırlatılarak, "uygulamada bir esnetilme olursa bunun sonuçlarının ne olabileceğinin" sorulması üzerine Özdebir, Aydın'ın Türkiye'deki bankaların temsilcisi konumunda olduğunu kaydetti.
Her ticari kurum gibi bankaların da karlarını en üst seviyeye çıkarmayı hedeflediğini anlatan Özdebir, Aydın'ın temsil ettiği grubun menfaatleri yönünde konuşmasının doğal olduğunu dile getirdi.
Taksit sayısının daha da azaltılacağını beklediğini belirten Özdebir, "Yapılan iş doğru. Bana göre biraz daha sıkılaştırılabilirdi" dedi.
"Eskisi gibi masa altından satış yapılamaz"
"Taksit sınırlandırmasının, kayıt dışı senetli satışları artırabileceği" yönündeki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Özdebir, "Bunu kimseye tavsiye etmem. Gelir İdaresi Başkanlığının kapasitesi müthiş genişledi. Yani eskisi kadar masa altından satış yapamazlar" ifadesini kullandı.
Uygulamanın sektörlerin dolayısıyla ülkenin genel büyümesine etkilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özdebir, uygulamaya konu ürünlerin genellikle elektronik ürünler ve dayanıklı tüketim malları olduğunu söyledi. Söz konusu alanların Türkiye'nin zaten ihracat potansiyelinin bulunduğu alanlar olduğunu kaydeden Özdebir, "Türkiye'nin cari açığı kapatması için ithal ettiği ürünleri yapacak işletmeleri ayağa kaldırması lazım" dedi.
Serbest piyasa koşulları dikkate alındığında, gelişmiş ülkelerde taksit sınırlandırması gibi bir uygulama yapılamayacağına işaret eden Özdebir, "Gelişmiş pek çok ülkede kredi kartı peşin ödeme aracı olarak kullanılıyor. Kredi kartına taksit, Türklerin icat ettiği bir şey" ifadesini kullandı. - Afyon
Son Dakika › Ekonomi › Aso'dan Kredi Kartına Taksit Sınırlamasına Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?