Asya'da Fed Endişesi "Abartılı" - Son Dakika
Ekonomi

Asya'da Fed Endişesi "Abartılı"

Londra merkezli Capital Economics Gelişen Asya piyasaları ekonomisti Daniel Martin, ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeyi önünüzdeki yıl içerisinde sonlandırabileceğine ilişkin açıklamalarının sonrasında Asya’daki kriz tahminlerinin “abartılı” olduğunu kaydetti.

26.06.2013 11:39

ABDULSELAM DURDAK - BURHAN SANSARLIOĞLU - Londra merkezli Capital Economics Gelişen Asya Piyasaları Ekonomisti Daniel Martin, ABD Merkez Bankası FED'in parasal genişlemeyi önünüzdeki yıl içerisinde sonlandırabileceğine ilişkin açıklamalarının sonrasında Asya'daki kriz tahminlerinin "abartılı" olduğunu söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Martin, "1994'te Asya'daki çoğu para birimi dolara sabitlenmişti. Ancak Asya'daki birçok ekonomi hali hazırda dalgalı bir döviz kuruna sahip. Bu sebeple doların seyri rekabeti canlandırıcı etki yapabilir. Asya'da 1994'te Güney Amerika krizine (Meksika Peso krizi) benzer etkilerin tekrarının yaşanacağına dair endişeler var ama bu endişelerin biraz abartılıyor" dedi.

1994'teki Güney Amerika kriziyle faiz oranlarının yükselmesinin Asya'daki finansal krizin bir kaç yıl sürmesinin nedeni olduğunu ifade eden Martin, o dönemde dolardaki artışın Asya'daki döviz kurlarının istikrarının sürdürülebilirliğini engellediğini ve Amerika'daki faiz oranlarının Asya'nın kamusal borcunu artırdığını kaydetti.

Martin, doların değer kazanmasının Asya ekonomilerine olan olumsuz etkisinin, 1994'teki etkilerinden daha yumuşak olacağını belirterek, "Asya ekonomilerinde ihracatın güçlenmesi borçlanma maliyetinin dengelenebilmesi açısından önemli. Hindistan, Pakistan ve Malezya borçlanma maliyetindeki dalgalı seyirden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. Endonezya ve Güney Kore'nin ise görece düşük borçlanma gereksinimine sahip olan ülkeler olarak göze çarpıyor" ifadelerini kullandı.

Capital Economics'ten ekonomist Gareth Leather da parasal genişlemenin azalacağı düşüncesinin Asya varlıklarından çıkış ve satışlara neden olduğunu belirterek, "Güney Kore Won'unda ve sermaye piyasasında birkaç haftadır büyük düşüşler görüldü. Diğer Asya piyasalarındaki düşüşler de FED 'in parasal genişlemeyi durdurma sinyali vermesinden duyulan endişelerden kaynaklanıyor" dedi.

Özellikle Kore para birimindeki düşüşün şimdiye kadar sınırlı olduğunu ifade eden Leather, bu düşüşün ihracattaki rekabeti artırması durumda otoriteler tarafından hoş karşılanabileceğini kaydetti.

Kore merkez bankasının 2008 - 2009 yılındaki küresel krizde piyasalara yoğun şekilde müdahale etmesine rağmen FED 'den sonra henüz bir hamle yapılmadığını hatırlatan Leather, Güney Kore'nin mevcut döviz rezervi satışa çıkarabileceğini sözlerine ekledi.

-"Asya ekonomileri, diğer ekonomilerden daha olumsuz etkilenecek"

Japon finans kuruluşu Nomura Securities uzman ekonomisti Whendy Chen ise FED'in varlık alımlarını azaltması durumunda Asya ekonomilerinin diğer ekonomilerden daha olumsuz etkileneceğini belirterek Singapur,Endonezya, Hindistan ve Hong Kong da bu durumdan etkilen öncelikli ülkeler arasında yer alacağını ifade etti.

Chen,cari açığı olan ve dışardan gelen finansmana bel bağlayan Hindistan'ın FED'in parasal genişlemeyi azaltma politikasından kısa vade de olumsuz bir şekilde etkileneceğini ama orta vade de bu olumsuz durumun Hindistan'ın lehine dönüşebileceğini kaydetti.

Hong Kong da ise Hong Kong dolarının ABD dolarına sabitlendiğinden, Amerika'dan likidite aldığını sözlerine ekleyen Chen,parasal genişlemenin azalmasına karşılık varlık piyasasasında oluşabilecek fiyat balonunun ülkedeki bankacılık sistemini olumsuz etkileyecebileceğini vurguladı.

Chen,Güney Kore'de parasal genişlemenin azalmasnın sıcak paranın dışarıya çıkmasına sebep olabileceğni ancak bu çıkışların hisse senedi piyasasasından ziyade borç piyasasında gerçekleşebileceğni bundan dolayı Güney Kore'de sermaye çıkışlarının hisse senetlerinde değil tahvillerde olabileceğinin altını çizdi.

Parasal genişlemeden çıkış durumunda Çin'deki büyümenin aşağı bir seyir izleme riskine sahip olduğunu belirten Chen,ancak riskin yönetilebilir bir seviyede olduğunu kaydetti.Chen,parasal genişlemenin sonlandırılması durumunda Çin'in ticaret ve sermaye akışı konularında olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.

Asya borsalarında bugün-

Asya borsaları sert düşüşlerin ardından toparlanmaya çalışıyor.

Çin Merkez Bankasının dün likidite sorunu olmadığını ve bazı finansal kurumlara likidite verdiğini açıklamasının ardından Asya piyasalarında toparlanma çabası gözleniyor.

Çin'de Şangay bileşik endeksi günü yüzde 0,06 artışla 1.951,50 puandan tamamlarken, endekste bu ay yaşanan düşüş yüzde 15,2'yi buldu.

Japonya'da Nikkei endeksi yendeki değerlenmeyle yüzde 1 düşerek 12.834,01 puandan kapanırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 kazançla 1.783,45 puandan günü tamamladı.

Hong Kong'ta Hang Seng endeksi günü yüzde 2 artışla 20.244,76  puanda,  Hindistan'da Sensex endeksi de yüzde 0,2 yükselişle 18.660,03 puanda seyrediyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Asya'da Fed Endişesi 'Abartılı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement