Avea'ya 1.6 Milyar Dolar - Son Dakika
Ekonomi

Avea'ya 1.6 Milyar Dolar

Avea\'ya 1.6 Milyar Dolar

Türkiye'de 8 Milyon Gsm Abonesi Bulunan Avea, 20'yi Aşkın Yerli ve Yabancı Bankadan 1.6 Milyar Dolar Tutarında Sendikasyon Kredisi Sağladı.

19.04.2007 16:32

Türkiye'de 8 milyon GSM abonesi bulunan Avea, 20'yi aşkın yerli ve yabancı bankadan 1.6 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

6 dilime ayrılan kredinin vadesi, kredi dilimine göre 8-9 yıl arasında değişecek.

Avea'nın aldığı sendikasyon kredisine ilişkin imza töreni Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Törene AVEA CEO'su Cüneyt Türktan ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany'nin yanı sıra, krediyi sağlayan 20'yi aşkın bankanın temsilcileri katıldı.

"KREDİ, TÜRK EKONOMİSİNE OLAN GÜVENİN GÖSTERGESİ"

Türktan, toplantıda yaptığı konuşmada, bu kredinin uluslararası finans piyasalarının Avea'ya olan güveninin bir göstergesi olduğunu belirterek, bu güvenin aynı zamanda Avea'nın uzun vadeli planlarının gerçekçi olduğunun da bir kanıtı olduğunu söyledi. Öte yandan, Türkiye'de faaliyet gösteren Avea gibi genç bir şirketin bu miktarda bir krediyi kolaylıkla alabilmesinin, uluslararası piyasalarda Türk ekonomisine duyulan inancın da bir göstergesi olduğunu vurgulayan Türktan, kredinin yeni yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının yanı sıra mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılması için kullanılacağını kaydetti. Türktan, "Finansal yapımız, mevcut kredilerimizin uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılması ve devam eden yatırımlarımıza mali kaynak sağlanmasıyla daha da güçlenecektir" dedi.

"ARTIK DAHA İYİ HİZMET İÇİN İŞİMİZE YOĞUNLAŞABİLİRİZ"

Avea'nın 2005 yılında Aria ve Aycell'in birleşmesi ile Türk Telekom'a geçtiğini ve o günden bugüne kadar 6 aylık kısa dönemli borçlanmalarla varlığını sürdürdüğünü hatırlatan Türktan, alınan kredi ile borçların uzun vadeye yayılacağını ve Avea'nın müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için işine yoğunlayabileceğini vurguladı. Türktan, kredinin bir bölümünün bu kapsamda, numara taşınabilirliğinin alt yapısına ve 3N teknolojisine ayrılacağını da sözlerine ekledi.

"AVEA, TÜRK TELEKOM ÖZELLEŞTİRMESİNDEKİ CİDDİ BİR SORUNDU"

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany de Türk Telekom özelleştirme sürecinde yaşanan en önemli sıkıntılardan birinin Avea hisselerinde yaşandığını ifade ederek, Avea yönetiminde İş Bankası ve Telekom İtalia ortaklığından kaynaklanan bir belirsizlik olduğunu dile getirdi. Özelleştirme tamamlanır tamamlanmaz, 2005 yılında Londra'ya gittiğini ve Avea için ihtiyaç duyulan krediyi sağlamak üzere çalışmalara başladığını belirten Doany, "Uzun zamanımızı aldı ama bugün bu işi başardık. Aldığımız kredi Avea'ya ve Türkiye'ye olan güvenin bir göstergesi" dedi. Konuşmaların ardından, Türktan ve Doany ile krediyi sağlayan kuruluşların temsilcileri, 1.6 milyar dolarlık sendikasyon kredisine ilişkin anlaşmaya imza attı.

İhracat Kredi Bankası, Kalkınma Bankası ve IFC'nin aralarında bulunduğu 20 farklı finans kuruluşu ve ticari bankanın katılımıyla oluşturulan sendikasyon kredisinde kredi miktarları şu şekilde belirlendi:

“IFC 120 milyon doları A tipi, 300 milyon doları B tipi olmak üzere 420 milyon dolar, ticari bankalar 507 milyon dolar, Sace 300 milyon dolar, Export Development Canada (EDC) 100 milyon dolar, Exportkreditnamden (EKN) 173 milyon dolar ve DFIs 100 milyon dolar.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Avea'ya 1.6 Milyar Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement