Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Boyner, ortalama bir büyüme karşısında, gelişmiş ekonomilerin yatırım ve ticareti canlandırması, verimlilik, istihdam ve talebi kuvvetlendirmesi ve finansal sektörü tekrar rayına oturturken orta ve uzun vadede mali sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmalara devam etmeleri gerekeceğini belirtti.
TÜSİAD'dan yapılan açıklamaya göre, G-20 ülkelerinin önde gelen ve bağımsız iş dünyası kuruluşlarının oluşturduğu B20 Koalisyonu'nun başkan ve üst düzey yöneticileri, iş dünyasının 2014'teki küresel yol haritasını tartışmak üzere 20-21 Ocak 2014 tarihlerinde Paris'te bir araya geldi.
Başkanlar Toplantısı sonrası B20 Koalisyonu, ilk İş Dünyası Küresel Bakış notunu yayımladı.
Açıklamada, küresel ekonomik yönelimler ele alındı ve finansal toparlanmanın önündeki tehditlerin altı çizildi. Gelişmekte olan tüketici sınıfı, Dünya Ticaret Örgütü Bali Bakanlar Konferansı sonrasında ortaya çıkan ve ticareti kolaylaştıran yeni çerçeve ve dijital ekonominin potansiyel faydaları, büyümenin yeni kaynakları olarak nitelendirildi.
B20 Koalisyonu Başkanı ve Sözcüsü Perrin Beatty yaptığı açıklamada, küresel ekonomik canlanmanın hala mütevazı ve değişken olmakla birlikte daha sağlam bir hal aldığını, özel sektörün büyümeyi teşvik etme, sürdürme ve rekabetçiliği canlandırma konularında merkezi bir rolünün bulunduğunu ifade etti.
Beatty, "Dünyanın en önemli ekonomilerinin hükümetleri, iş dünyaları ve uluslararası kuruluşlar arasında eşsiz bir bağ oluşturan B20 Koalisyonu, G20/B20 sürecinin desteklenmesinde, özellikle de iş dünyasının oynayabileceği rol söz konusu olduğunda önemli bir görev yerine getirmektedir" görüşünü paylaştı.
Açıklamaya göre, istihdam ve büyümeyi öncelikli iki alan olarak tanımlayan 2014 yılı G20/B20 dönem başkanı Avusturalya, büyümenin finansmanı, beşeri kaynaklar, altyapı-yatırım ve ticareti büyümenin temel değişkenleri olarak belirledi.
B20 Koalisyonu üyeleri, başkanlar toplantısında bu öncelikleri destekleyerek, B20 Avustralya gündemine aktif katkıda bulunacaklarını teyit etti.
Açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı:
"B20 Koalisyonu, üyelerinin B20/G20 sürecinde seslerinin daha iyi duyulması amacıyla ticaret ve altyapı alanlarındaki katkılarının koordinasyonu yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Özel sektör, dünya ekonomisinin dayanıklılığının artması için hükümetlerle ve diğer kesimlerle birlikte çalışmaya kararlıdır. B20 Koalisyonu, G20 hükümetlerini özel sektörün çabalarını desteklemeye davet etmektedir. Bu destek sadece bütçe disiplini ve yatırım harcamalarının düzenlenmesi yoluyla değil; ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, dijital güvenlik ve vergi politikaları gibi kilit öneme sahip konularda uluslararası uyumun sağlanması yoluyla da oluşturulmalıdır. Hükümetler, verimliliği arttırmak ve büyümeyi desteklemek amacıyla rekabetçiliği arttırmaya yönelik girişimlere öncelik vermeli, sonuçları takip etmek için çeşitli mekanizmalara ve açık hedeflere sahip olmalıdır."
"G20 önümüzdeki yıl belirsizlik ve zorlu bir ortamla mücadele etmek durumunda kalacak"
TÜSİAD'ı temsilen toplantıya katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Boyner ise G20'nin gelecek yıl belirsizlik ve zorlu bir ortamla mücadele etmek durumunda kalacağını belirtti.
Boyner, şunları kaydetti:
"Ortalama bir büyüme karşısında, gelişmiş ekonomilerin yatırım ve ticareti canlandırması, verimlilik, istihdam ve talebi kuvvetlendirmesi ve finansal sektörü tekrar rayına oturturken orta ve uzun vadede mali sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmalara devam etmeleri gerekecektir. Yükselen pazar ekonomileri, yavaşlayan büyüme, daha zor küresel finansal koşullar ve özellikle artan sayıda yüksek kaliteli yatırım ihtiyacı ile karşı karşıyadır."
- B20 Koalisyonu
B20 Koalisyonu, her türlü ölçek ve sektördeki 6,5 milyon işletmeyi temsil etme amacıyla G20 ülkelerindeki temsil gücü yüksek ve bağımsız iş dünyası örgütlerini biraraya getiriyor. Bu geniş tabanıyla dünyanın en önemli ekonomilerindeki iş dünyası ile hükümetler arasında önemli bağlar kuruyor.
B20 üyeleri; Ai Group-Avustralya, BDI- Almanya, BUSA- Güney Afrika, BUSINESSEUROPE-Avrupa, CCC- Kanada, CEOE- İspanya, CII- Hindistan, CNI- Brezilya, Confindustria-İtalya, Coparmex-Meksika, FKI-Güney Kore, MEDEF- Fransa, TÜSİAD- Türkiye, UIA- Arjantin ve US Chamber-ABD'den oluşuyor. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › B20 Koalisyonu Başkanlar Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?