Türkiye'nin Milli Enerji ve Maden Politikasını açıklayan Bakan Albayrak, "Türkiye yoluna devam edecekse ne yapması gerekiyor hususu bundan sonra çok önemli. İthalata bağımlı olduğumuz alanlarda, yerli kaynakların artırılması noktasında, son 15 yıllık dönemimizde en yüksek yerli elektrik üretimi oranını geçen yıl yakaladık. Ama yetmez." dedi.
'Milli Enerji ve Maden Politikası' programı tanıtım toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye yoluna devam edecekse ne yapması gerekiyor hususu bundan sonra çok önemli. İthalata bağımlı olduğumuz alanlarda, yerli kaynakların artırılması noktasında, son 15 yıllık dönemimizde en yüksek yerli elektrik üretimi oranını geçen yıl yakaladık. Ama yetmez" diye konuştu.
"Türkiye, Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden biri"
Albayrak, "Geçtiğimiz 15 yıllık yolculuğumuzu sessiz bir devrim olarak söyleyebiliriz. Kamu sektörünün reeldeki payının azaltılması yüzde 70'lerden bugün yüzde 30'lara daha da aşağılara düştü. Çok önemli bir süreç yaşadık. Pes etmeden mücadele edip dönüştüğümüz bir süreç yaşadık. Sağlıkta önemli dönüşümler geçirdik, mega projeler, dünyayı kıskandıracak projelerimiz dünyanın en önemli gündem maddesi oldu. Türkiye'nin 15 senedir ortaya koyduğu performansla Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden biri olduğunu herhalde bankacılarımız da herhalde tasdik edecektir" dedi.
"Türkiye'nin altından kalkamayacağı engel yok"
"15 Temmuz bize çok önemli bir şey öğretti" diyen Albayrak, "80 milyon Türkiye'mizin dört bir tarafındaki vatandaşımıza çok önemli bir şey öğretti. Dünyada ne olursa olsun. Hangi konuda ne yaşarsak yaşayalım birlikte beraber ve güçlü olduğumuz da bu ülke altından kalkamayacağı üstesinden gelemeyeceği hiçbir engel yok bunu gösterdi. Nitekim 15 Temmuz'da 80 milyonun ortaya koyduğu bu hikaye bize çok büyük enerji ve güç verdi" ifadelerini kullandı.
Neden Milli Enerji ve Maden Stratejisi dediklerini açıklayan Albayrak şunları söyledi:
"Son 10 yılın ortalama enerji ithalatı maliyeti devletimize, ülkemize 44 milyar dolar sadece maden ithalatı 10,6 milyar dolar toplam yaklaşık 55 milyar dolarlık bir enerji ithalatı yapmışız, maden ithalatı yapmışız. Bugün cari açık konusu 1 buçuk katından daha fazla bir resimle karşı karşıyayız. İşte o zaman bu resmi sadece enerji politikaları ölçüsünde değil büyüyen Türkiye'nin ekonomik altyapısını rekabetçi düzeyini özel sektörünün daha rekabet edebilir altyapıyla bölgesel ve küresel bir oyuncu olması noktasında da bir stratejik vizyona ihtiyacımız var. Bu çerçevede baktığımızda Türkiye olarak şuanda neredeyiz. Toplam elektrik tüketimimizin kırılımdaki payı 2016 yılı önemli bir mesafe kat etsek de çeşitlendirilmesi ve dengeli bir portföy oluşturulması noktasında kat edecek mesafemiz var. Özellikle ülke ve kaynak çeşitliliği noktasında, doğalgaz noktasında hepimizin artık 2015'de yaşananlardan sonra malumu kat edecek almamız gereken mesafeler var".
"Hedefimiz en az 3'te 2"
Türkiye'nin yoluna devam edecekse ne yapması gerekiyor hususunun bundan sonrası çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Albayrak, "Son bir yılda aslında gayri resmi başlattığımız bugün sunumunu yaptığımız sürecin altyapısını bakanlık olarak nakış gibi örmeye aslında başladık. Bundan hareketle ithalata bağımlı olduğumuz ve çeşitlendirilebilirlik alanlarında yerli kaynakların porföyümüzde artırılması noktasında ki bu oran 2016 yılında yüzde 49,3 oranı son 15 yıllık dönemimizde en yüksek yerli elektrik üretim oranıdır. Yaklaşık yüzde 50'leye ulaşarak elektrik enerjisi üretimindeki dışa bağımlılığımızı bir noktaya taşımıştır. Yeter mi yetmez hedef inşallah aynı tarımda olduğu gibi meşhur bir sözümüz var ya krizlerde kavga dövüş olduğunda kapımızı bacamızı kapatıp tahıl, un, şeker kendimize yeteriz. Tarım ülkesiyiz. Peki enerjide bu strateji ve vizyon çok önemli hedef en az 3'te 2" açıklamalarında bulundu. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Albayrak: 'Türkiye'nin 15 Yıllık Yolculuğu Sessiz Bir Devrimdir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?