Bakan Işık, Tümsiad Yönetim Kurulunu Kabul Etti - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Işık, Tümsiad Yönetim Kurulunu Kabul Etti

Bakan Işık, Tümsiad Yönetim Kurulunu Kabul Etti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 17 AralıkOperasyonundan sonra yatırımların azalıp azalmadığına ilişkin, “Döviz kurunun da bir istikrar noktasına gelmesi, eminim Türkiye açısından önümüzdeki dönemi çok daha önemli bir fırsatlar dönemine çevirecek.

18.02.2014 13:05

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 17 AralıkOperasyonundan sonra yatırımların azalıp azalmadığına ilişkin, "Döviz kurunun da bir istikrar noktasına gelmesi, eminim Türkiye açısından önümüzdeki dönemi çok daha önemli bir fırsatlar dönemine çevirecek. Bizim tereddüdümüz yok yatırımlar azalmadı" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Işık, kabulde gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, 17 Aralık operasyonunu hatırlatarak, yatırımlarda bir azalmanın gözlemlenip gözlenmediğini veya bir endişenin olup olmadığını sorması üzerine Bakan Işık, "Bu 17 Aralık Operasyonunun perde arkasında aslında Hükümeti düşürme ve Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin başından gönderilmesi hedefinin olduğu açık. Bunu gizli açık ifade ediyorlar. Bu bir yolsuzluk operasyonu değildir. Bir savcıya elindeki dosyayı 4 buçuk 5 sene bekletir desek, şimdi 3 ay kala operasyon noktasına getirirse biz onun iyi niyetinden çok fazla emin olamayız. Hele hele bu çok organize yapı aracılığıyla ortaya konursa amacının yolsuzluk olmadığı çok açık. Tabii ki bu ülkede kim yolsuzluk yaparsa bedelini ödemeli. Bu konuda tereddüt yok ama kimin yolsuzluk yapmadığına da kararı ne siyasetçiler ne de medya vermemeli. Bunun da karar yeri tamamen yargı olmalı. Bu kadar yazılan çizilenden sonra insanların masumiyeti ortaya çıkarsa bu insanların hukukunu kim iade edecek bu ayrı bir konu. Bu 17 Aralık operasyonunun temel hedefi Türkiye'de siyasetin istikrarını bozmak. Bu siyasal istikrarın ekonomik bir krize dönüşmesi ve AK Parti'nin iktidardan uzaklaştırılması. Hedef buydu bunu çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE SERMAYE YATIRIMLARI ARTIYOR"

Bunun başarısız bir darbe girişimi olduğunu bildiren Işık, şöyle konuştu:

"Artık bunun gerek ekonomi cephesinde gerek siyasi cephesinde artık bu bir başarısız darbe girişimi olarak kayıtlara geçecektir. Türkiye'de Allah'a şükürler olsun son 11 yılda ekonomideki yapısal dönüşüm, yapısal reformlar artık bu tip şiddetli b.ir depremin ekonomiye hasar veremeyeceğini ortaya koydu. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'ye yatırım azalmadı. Aksine Türkiye'de sermaye yatırımları artıyor. Türkiye'de şuanda ihracat artıyor. İhracatında yüzde 95'lik bir dilimini sanayi ürünü olduğunu düşünürseniz, üretmezseniz satamazsınız. Dolayısıyla Türkiye'de üretim artıyor, yatırım artıyor, yatırım malları noktasındaki Türkiye'nin talebi artıyor. Böyle bir durumda Türkiye'nin olumsuz etkileneceğini düşünmek çok büyük bir haksızlık olur. hedef bunları engellemekti ama bunları engelleyemedikleri de ortada artık döviz kurunun da bir istikrar noktasına gelmesi, eminim Türkiye açısından önümüzdeki dönemi çok daha önemli bir fırsatlar dönemine çevirecek. Bizim tereddüdümüz yok yatırımlar azalmadı. Belki birileri bunu temenni etmiş olabilir ama temenni etmesi bunun böyle olduğu anlamına gelmiyor. Odaklanmamız gereken nokta teknoloji düzeyimizi yükseltme noktası. AR-GE ve inovasyon bazlı üretimin toplam üretim ve ihracatımızdaki ağırlığının artıyor olması."

"TÜRKİYE'NİN MUTLAKA BÜYÜMEYİ SÜRDÜRMESİ GEREKİYOR"

İşsizlik rakamlarının açıklandığını hatırlatarak, işsizliğin artmasının sebebini soran gazeteciye Bakan Işık, "İşsizlik rakamlarına sadece rakam olarak baktığınızda bir artış görüyorsunuz ama detaylarına indiğinizde artış trendinin, artık düşme trendine düşme trendine, işsizliğin azalma trendine dönüştüğünü de görüyorsunuz. Türkiye'de çok ciddi bir genç nüfusumuz var. Her yıl yaklaşık 800 bin ile 1 milyon gencimiz çalışma yaşına giriyor. İşsizliğin sabit olması demek bile, çalışma yaşından çıkanla çalışma yaşına giren insanların arasındaki iş buluyor olması demektir. Bir taraftan işsizlik rakamı artıyor gibi gözüküyor ama istihdam edilen insan sayısı da artıyor. Yani işsizliğin artması normal ülkelerde istihdamın azalması anlamına gelir. Türkiye'de işsizlik oranı artıyor gibi gözüküyor ama istihdam edilen insan sayısı da artıyor. Türkiye'nin genç insan kaynağından ortaya çıkıyor. Biz şunu istiyoruz. Türkiye istihdamını artırıp işsizliğini azaltması için Türkiye'nin mutlaka büyümeyi sürdürmesi gerekiyor. Bizim tüm derdimiz Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesini devam ettirmesi. İşte KOBİ'lere destek vermemiz, üretime destek vermemiz, üretimdeki teknoloji düzeyini yükseltmeye çalışmamız, AR-GE ve inovasyona ciddi yatımlar yapmamız bu noktada doğrudan ve hibe destek programlarını her geçen gün artırmamız. Kümelenme programı gibi Santes programları gibi programları yürürlüğe koymamızın tek sebebi var. Türkiye'nin büyümesini sürdürülebilir olarak devam ettirmek. Son açıklanan işsizlik verilerinin en sevindirici yönü işsizliğin artık yükselme trendinde değil, bir stabilite veya düşme trendine işaretler veriyor olması. Türkiye'de çarklar dönüyor arkadaşlar" değerlendirmesini yaptı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Işık, Tümsiad Yönetim Kurulunu Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement