Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Artık çocuklarımıza, gençlerimize 'icat çıkarma' demekten vazgeçelim. Çocuklarımıza 'icat çıkarma' demek yerine üretime, tasarıma teşvik edelim. Bırakalım icat çıkarsınlar. Bırakalım hayal güçlerini zorlasınlar, merak etsinler, araştırsınlar, tasarım yapsınlar" dedi.
Türk Tasarım Danışma Konseyi 16. Toplantısı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımı ile gerçekleştirildi. 2009 yılında Tasarım Konseyinin kurulduğunu hatırlatan Özlü, bu yılın Türkiye'de tasarımın anlaşılması ve gelişmesi bakımından bir milat niteliği taşıdığını ifade etti. En prestijli uluslararası tasarım yarışmalarından biri olan "A Design Award" jüri değerlendirmesine göre 2015 yılının en popüler tasarımcısının bir Türk tasarımcı olduğunu ifade eden Bakan Özlü, "Yine aynı yarışmada 2010-2017 yılları arasında Türkiye toplam 376 ödül ile dünyada 5'inci sırada yer almaktadır. Ülkemizin tasarım başvurularına baktığımızda da 40 bini aşan tasarım başvurusu yapılmıştır. Türkiye'nin başvuru sayısında Avrupa'da 3'üncü, dünyada 5'inci sırada olduğunu görmekteyiz" şeklinde konuştu.
Yakın zamanda uygulamaya koyulan Tasarım Merkezleri Desteği'nden yararlanmak üzere bakanlık tarafından Tasarım Merkezi Belgesi verilen firma sayısının çok kısa bir sürede 68'e ulaştığını aktaran Özlü, KOSGEB Girişimcilik Desteği'nden ise 2014-2016 yılları arasında 261 tasarım ofisinin faydalandığını belirtti.
"22 eylemi uygulamaya koymayı hedefliyoruz"
Bakan Özlü, 2017-2019 yıllarını kapsayan Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı'nın ilerleyen günlerde Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunulacağını kaydederek, "Türk tasarımının küresel bir marka olması vizyonuyla hazırladığımız bu belge kapsamında 22 eylemi uygulamaya koymayı hedefliyoruz" dedi.
Söz konusu eylem paketine ilişkin bilgiler veren Özlü, "Strateji belgesi kapsamında hayata geçireceğimiz eylemlerin sonucunda kamu ve özel sektörümüzün tasarım yönetim, üretim ve kullanım kapasitesini geliştirmeyi, tasarım desteklerinin etkinliğini artırmayı ve tasarım alanında girişimciliği desteklemeyi, tasarım alanında insan kaynağı kapasitesini ve niteliğini artırmayı, Türk tasarımının ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünü ve bilinirliğini artırmayı ve son olarak tasarıma ilişkin bilgi ve veri kapasitesini geliştirmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin dış ticaret açığını tasarımla ve markayla kapatacak potansiyele sahip olduğunu ifade eden Özlü, ülkemizde ortaöğretim seviyesinde 28 meslek alanında tasarım eğitimi verildiğini, üniversiteler bünyesinde yer alan meslek yüksekokullarında ise 9 farklı türde, toplam 221 önlisans programının mevcut olduğunu, bu programlardaki doluluk oranının ise yüzde 95 düzeyinde olduğunu söyledi.
"Çocuklarımıza, gençlerimize 'icat çıkarma' demekten vazgeçelim"
Bakan Özlü, tasarımın, Ar-Ge'nin, inovasyonun önemine vurgu yaparak, "Artık çocuklarımıza, gençlerimize 'icat çıkarma' demekten vazgeçelim. Çocuklarımıza 'icat çıkarma' demek yerine üretime, tasarıma teşvik edelim. Bırakalım icat çıkarsınlar. Bırakalım hayal güçlerini zorlasınlar, merak etsinler, araştırsınlar, tasarım yapsınlar" değerlendirmesinde bulundu. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Özlü: 'Çocuklarımıza 'İcat Çıkarma' Demekten Vazgeçelim' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?