Gümrük ve Tİcaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2013 yılında kurulan yabancı sermayeli şirketlerde anonim şirketlere doğru bir yönelim olduğunu vurgulayarak, yeni kurulan yabancı sermayeli limited şirketlerde yabancı sermaye oranının yüzde 87.19; anonim şirketlerde ise yüzde 70 olduğunu belirtti. Yeni kurulan anonim şirketlerdeki yabancı sermaye miktarının 702 milyon 980 bin 678 TL, limited şirketlerde taahhüt edilen yabancı sermaye miktarının ise 515 milyon 426 bin 325 TL olduğunu ifade eden Yazıcı, "Toplam rakam, 1 milyar 218 milyon 407 bin TL'dir" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında yeni Türk Ticaret Kanunu'nun uygulama sonuçlarını paylaştı, ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkar işletmelerinin 2013 yılı değerlendirmesini yaptı. Bugün ticaretin en önemli aktörleri konumunda olan ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkarların ticaret haritasını çıkarıldığını belirten Bakan Yazıcı, Bakanlığın görev alanındaki ticaret sicili ile esnaf ve sanatkar sicili işlemlerinin tamamını elektronik ortama taşıdıklarını bildirdi. Ticaret sicili uygulamalarında Merkezi Sicil Kayıt Sistemi MERSİS'i; esnaf ve sanatkar sicili uygulamalarında ise Esnaf Sicili Bilgi Sistemi ESBİS'i Türkiye'nin ve işletmelerin hizmetine sunduklarını bildirdi.
Bakanlık tarafından kurulan ve yürütülen bu sistemlerle daha güçlü bir kurumsal ve teknik alt yapı oluşturduklarını bildiren Bakan Yazıcı, MERSİS ve ESBİS'in işletme kuruluş ve değişiklik işlemlerinin elektronik ortamda günlük olarak takip edilerek, daha sağlıklı veriler üretilmesine imkan sağladığını vurguladı.
Yazıcı, "Bizim Bakanlık olarak yaptığımız tüm düzenlemelerin temelinde "Kolay Ticaret, Büyük Türkiye' hedefi yer almaktadır" dedi.
-"FAAL DURUMDAKİ ŞİRKET SAYISI ARTTI"-
2013 yılında Türkiye'de faal durumdaki şirket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 3.46 oranında arttığını söyleyen Yazıcı, şu anda faal olan ticaret şirketi sayısının 972 bin 491 olduğunu bildirdi. Bunların yüzde 81.5'inin limited şirket, yüzde 11'inin ise anonim şirket olduğunu vurgulayan Yazıcı, bunlara şahıs işletmeleri de dahil edildiğinde faal durumdaki ticari şirket ve işletme sayısının 1 milyon 543 bin 32'ye ulaştığını ifade etti. Bunların yüzde 36.98'inin şahıs işletmesi, yüzde 51.39'unun limited şirket, yüzde 6.97'sinin ise anonim şirket olduğunu belirten Yazıcı, bu rakamların şahıs işletmelerinden ziyade, daha sürdürülebilir bir ticari hayata imkan sağlayan şirket kurmaya doğru bir yönelim olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
-"2013'TE KURULAN ŞİRKET SAYISI 2012'YE GÖRE YÜZDE 25.6 ARTTI"-
2012 yılında 39 bin 764 şirket kurulmuşken, 2013'te bu sayı 49 bin 943'e yükseldiğini söyleyen Yazıcı, şu açıklamalarda bulundu:
"Yeni açılan şirket sayısındaki bu artışın en önemli unsurunu kurulan anonim şirket sayısındaki artış oluşturdu. Anonim şirket sayısı bu dönemde yüzde 114.4 arttı. Limited şirket kuruluşlarındaki artış yüzde 15.89'a tekabül etmektedir.
Girişimcilerimiz tarafından en çok tercih edilen bu iki şirket türünün kuruluşundaki bu artış, ticari hayatımızda olumlu yönde bir hareketliliğin varlığını göstermektedir."
Bakan Yazıcı, açılan ve kapanan şirket sayılarına bakıldığında yeni kurulan şirketlerde anonim ve limited şirket türlerinde yoğunlaşma görüldüğünü vurguladı. 2013 yılında kurulan yabancı sermayeli şirketlerde de anonim şirketlere doğru bir yönelim bulunduğunu ifade eden Yazıcı, "Yeni kurulan yabancı sermayeli limited şirketlerde yabancı sermaye oranı yüzde 87.19; anonim şirketlerde ise yüzde 70'tir. Ticaret sicilleri üzerinden bir değerlendirme yaparsak;
yeni kurulan anonim şirketlerdeki yabancı sermaye miktarı 702 milyon 980 bin 678 TL, yeni kurulan limited şirketlerde taahhüt edilen yabancı sermaye miktarı ise 515 milyon 426 bin 325 TL'dir. Toplam rakam: 1 milyar 218 milyon 407 bin TL'dir."
-TTK DÜZENLEMELERİNİN ŞİRKETLERE YANSIMALARI-
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Temmuz 2012'de yürürlüğe girmesinden bu yana epey mesafe alındığını belirten Bakan Yazıcı, "Şeffaflık, verimlilik, girişimcilik, yenilikçilik ve rekabetçilik, ticari hayatımızın temel ilkeleri haline gelmektedir. Kanunla, bu doğrultuda pek çok yeni düzenlemeyi hayata geçirdik. Bu yeni düzenlemelerden birçoğu, sermaye şirketlerine ilişkindir. Çünkü girişimcilerimiz tarafından en çok tercih edilen şirket türleri, sermaye şirketleri arasında yer alan limited ve anonim şirketlerdir" diye konuştu.
-"TEK KİŞİLİK ŞİRKETLER TİCARİ HAYATTA KABUL GÖRDÜ"-
Bakan Yazıcı, TTK'nın getirdiği yeniliklerin ticari hayata etkileri hakkında da bilgi verdi. Tek kişilik şirketlerin ticari hayatta kabul gördüğünü söyleyen Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:
"Kanunla ilk kez, tek kişilik anonim ve limited şirket kurma imkanı getirdik. Eskiden şirket ile alakası olmayan kişiler sırf kanunda yazan zorunlu sayı tamamlansın diye şirket ortağı yapılıyordu. Şirketler adeta "saman adamlar' ile dolmuştu. Şimdi ise, ticaret erbabımız isterse, tek kişi ile anonim veya limited şirket kurabilmektedir. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar gerçekleşen şirket kuruluş işlemlerine ilişkin sayısal veriler, tüccarımızın bu imkanı kullandığını göstermektedir. Kanun yürürlüğe girmeden önceki 1.5 yıllık dönemde; Anonim şirketler için, o zamanki asgari ortak sayısı olan 5 kişiyle kurulan şirket sayısı 3 bin 456'dır. Bu rakam, aynı dönemde kurulan tüm anonim şirketlerin yüzde 78.31'ine tekabül etmektedir. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bugüne kadar, 5 kişi ile kurulan anonim şirket sayısı 616'ya gerilemiştir. Yani, anonim şirketlerin yalnızca yüzde 5.46'sı, 5 ortakla kurulmuştur. Yeni Türk Ticaret Kanunu'ndan sonra kurulan şirketlerin ortak sayıları şöyledir: 1 ortaklı 4 bin 841, 2 ortaklı 3 bin 27, 3 ortaklı bin 537 ve 4 ortaklı 741 şirket kuruldu. 1 ortaklı anonim şirketlerin, tüm anonim şirketlere oranı yüzde 42.91'dir. Yani, anonim şirketlerin neredeyse yarısı artık tek ortakla kurulmaktadır. 5 kişiden daha az ortak sayısı ile kurulan anonim şirketlerin tüm anonim şirketler içindeki oranı ise yüzde 89.92'dir."
-"2 KİŞİYLE KURULAN LİMİTED ŞİRKET SAYISI 18 BİN 768'E DÜŞTÜ"-
Limited şirketlerde TTK'dan önceki 1.5 yıllık dönemde, o zamanki asgari ortak sayısı olan 2 kişiyle kurulan şirket sayısının 57 bin 751 olduğunu belirten Yazıcı, "Bu rakam, aynı dönemde kurulan tüm limited şirketlerin yüzde 81.45'idir. Kanunun yürürlüğe girmesinden, bugüne kadar, 2 kişiyle kurulan limited şirket sayısı 18 bin 768'e düşmüştür. Yani, bu dönemde kurulan limited şirketlerin yalnızca yüzde 34.3'ü 2 ortakla kurulmuştur. Tek kişilik limited şirketlerin sayısı 28 bin 91 ve oranı yüzde 51.35'tir. Artık limited şirketlerimizin de yarısı tek ortakla kurulmaktadır. Kanunun getirdiği bu düzenlemenin geniş yankı bulduğunu görmek memnuniyet vericidir" şeklinde konuştu.
-"LİMİTED ŞİRKETLERE ASGARİ SERMAYE UYARISI"-
Limited şirketlerin asgari sermaye tutarını yükselterek daha güçlü bir yapıya kavuşmalarını sağladıklarını belirten Yazıcı, TTK ile getirdikleri bir diğer yeni düzenlemenin limited şirketlerin kuruluşundaki asgari sermaye tutarının 5 bin TL'den 10 bin TL'ye yükseltilmesi olduğunu belirtti.
Yazıcı, Kanun'un yürürlüğe girmesinden sonra kurulan limited şirketlerin yüzde 30.1'inin asgari sermaye tutarı olan 10 bin TL ile kurulduğunu söyledi. Bu dönemde limited şirketlerin yüzde 63.39'unun 10 bin ile 50 bin TL sermaye aralığında kurulduğunu vurgulayan Yazıcı, asgari sermayesi 50 bin TL'nin altında olan anonim şirketler ile 10 bin TL'nin altında olan limited şirketlerin, sermayelerini bu tutarlara yükseltmelerine ilişkin sürenin 14 Şubat 2014 tarihinde dolduğunu bildirdi. Yazıcı, "Söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketler, bu tarihten sonra münfesih duruma düşeceklerdir" dedi.
Bakan Yazıcı, TTK ile şirketlerin tür değiştirmesinde kolaylık sağladıklarını belirterek, 2011'den 2012'nin Temmuz ayına kadar 18 aylık dönemde toplam bin 85 şirketin tür değiştirdiğini vurguladı. Yazıcı, Kanun'un yürürlüğe girdiği 2012 yılının Temmuz ayından 2013 yılı sonuna kadar olan 18 ayda ise 2 bin 559 şirket tür değiştirdiğini kaydetti.
-"1 TEMMUZ'A KADAR 250 BİN GAYRİ FAAL ŞİRKET VE KOOPERATİFİN KISA YOLDAN TASFİYE EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"-
Gayri faal şirketlerin tasfiyesine ve ticaret sicilinden silinmesine imkân sağladıklarını söyleyen Yazıcı, yeni TTK ile getirdikleri bu düzenlemenin geniş bir uygulama alanı bulduğunu kaydetti. 238 Ticaret Sicil Müdürlüğü vasıtasıyla 211 bin 311 şirket ve kooperatife tasfiye prosedürü ile ilgili ilk çağrı yapıldığını aktaran Bakan Yazıcı, şunları söyledi:
"İhtar niteliğinde çağrı gönderilen şirketlerden, cevap alınamayan 127 bin 703 anonim ve limited şirket ile kooperatifin kaydı; düzenleme gereği ticaret sicilinden re'sen silindi. Kanunda öngörülen iki yıllık sürenin biteceği 1 Temmuz 2014 tarihine kadar yaklaşık 250 bin şirket ve kooperatifin kısa yoldan tasfiye edilmesini bekliyoruz."
-ESNAF VE SANATKAR SAYILARI GÜNCELLENDİ-
Esnaf ve sanatkar sayılarını güncellediklerini belirten Yazıcı, 2013 yılında, gayri-faal, mükerrer ve kimlik bilgisi doğrulanamayan şahısların kayıtlarının Bakanlığın sorumluluğunda güncellendiğini belirtti. Bu sayede geçmiş yıllarda işletmesini kapatan esnaf ve sanatkârların karşılaşabilecekleri mağduriyetleri giderdiklerini vurgulayan Yazıcı, 2013 sonunda esnaf ve sanatkar sayısının 1 milyon 507 bin 563, işyeri sayısının ise 1 milyon 625 bin 108 olduğunu kaydetti.
-ESNAF VE SANATKARIN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ MESLEKLER BAKKALLIK, BAYİLİK VE BÜFECİLİK-
Yazıcı, 2013 yılında kapanan her 54 esnaf ve sanatkar işletmesine karşılık 100 esnaf ve sanatkar işletmesi açıldığını belirtti. Esnaf ve sanatkarların en çok tercih ettiği meslekler arasında bakkallık, bayilik ve büfeciliğin 170 bin 230 kişi ile birinci sırada yer aldığını vurgulayan Yazıcı, Minibüsçülüğün 111 bin 514 ile ikinci, nakliyecilik ve nakliyat komisyonculuğunun 82 bin 995 kişi ile üçüncü, kadın ve erkek kuaförlüğünün 80 bin 819 kişi ile dördüncü sırada, kahvecilik, kıraathanecilik ve internet kafe işletmeciliğinin ise 77 bin 392 kişi ile beşinci sırada olduğunu kaydetti.
2013 yılında servis aracı işletmeciliği başta olmak üzere, şehir içi yolcu taşımacılığı sektöründe önemli bir artış olduğuna dikkat çeken Yazıcı, pazarcı esnafı sayısının 4 bin 912 kişi arttığını vurguladı. Yazıcı, bu artışın kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınmasının bir sonucu olduğunu söyledi.
-DÜŞÜŞ GÖSTEREN MESLEKLER-
Bakan Yazıcı, 2013 yılında sayısı düşüş gösteren meslekler hakkında da bilgi verdi. 2013 yılında sayısı en fazla düşen meslek olarak şoförlüğün görüldüğünü kaydeden Yazıcı, "Bu meslekteki düşüşün nedeni mesleğe olan talebin azalması değil, mevzuat sebebiyle şoförlerin esnaf değil sigortalı çalışan olarak addedilmesidir.
Çünkü bu kişiler, herhangi bir araç sahibi olmayıp esnafın yanında çalışan ve onun aracını kullanan şahıslardır. yılında azalan diğer meslekler ise kamyonculuk, kamyonetçilik mesleğinde 419; marangozluk, dülgerlik mesleğinde ise 267 kişilik azalma olmuştur."
-ESNAF VE SANATKARIN YAŞ ORTALAMASI 44-
Bakan Yazıcı yaptığı sunumda, esnaf ve sanatkara yönelik şu verileri de paylaştı:
-Türkiye geneli esnaf ve sanatkârların yaş ortalaması 44. Kadın esnaf ve sanatkarların yaş ortalaması 43, erkeklerin ise 44.
-Kadın girişimcilerin sayısı giderek artıyor. 2012 sonunda toplam esnaf sayısı içinde kadın esnaf oranı yüzde 10'du. 2013 sonunda bu oran yüzde 12.3'e yükseldi.
Kadın esnaf ve sanatkârların en fazla faaliyet gösterdiği meslek kolu 30 bin 60 kişi ile bakkallık, bayilik, büfecilik. Bunu 18 bin 490 kişi ile kuaförlük ve 6 bin 838 kişi ile lokantacılık meslekleri takip etti.
-Kadın esnaf ve sanatkarların toplam esnaflara oranının en yüksek olduğu şehir Uşak. Uşak'ta kadın esnaf ve sanatkarların oranı yüzde 19.59. 35 ilde kadın esnaf ve sanatkarların sayısı ortalamanın üzerinde. Kadın esnaf ve sanatkar oranının en düşük olduğu şehir ise yüzde 1.79 ile Siirt.
-Türkiye'de her 100 kişiden 2'si esnaf ve sanatkar. Esnaf ve sanatkâr işletmesi sayısının Türkiye nüfusuna oranı yüzde 2.45'tir. Her bir Esnaf ve Sanatkâr Odası başına ortalama 441 üye düşüyor.
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Yazıcı: Yeni Kurulan Şirketlerde Taahhüt Edilen Yabancı Sermaye Miktarı 1.2 Milyar Tl - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?