Bakanlar Yüksekova Havaalanının Temelini Attı - Son Dakika
Ekonomi

Bakanlar Yüksekova Havaalanının Temelini Attı

Bakanlar Yüksekova Havaalanının Temelini Attı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yapılacak olan havaalanının temelini attı.

18.07.2010 10:17

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yapılacak olan havaalanının temelini attı. Bakanlar Yıldırım ve Eker, açılış töreninde daha çok referandum üzerinde durup, isim vermeden BDP'nin boykotunu eleştirdi.

THY'nin tarifeli uçağıyla Van'a gelen Bakan Binali Yıldırım ve Mehdi Eker'e AK Parti Hakkari Milletvekilleri Rüstem Zeydan, Abdulmutalip Özbek, PTT Genel Müdürü Osman Tural, Demiryolları Limanlar ve Havaalanları İnşaat Genel Müdürü Ahmet Arslan ve DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal eşlik etti. Van'dan polis helikopteriyle Yüksekova'ya gelen Bakanlar Yıldırım ve Eker, ilk olarak havaalanının temel atma törenine katıldı. Bakan Mehdi Eker'in kendisini karşılayan vatandaşlarla sürekli Kürtçe konuşması dikkat çekti. Bakanların gelişi sırasında geniş güvenlik önlemleri de alındı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, birlik ve baraberlik mesajları verdi. 12 Eylül askeri darbe anayasasını değiştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Eker, 12 Eylül anayasından en büyük zararı Doğu ve Güneydoğu illerinin gördüğünü söyledi. Bakan Eker, "Biz anti demokratik uygulamaların önüne geçmek için çalışmalar yapıyoruz. Ancak bazıları buna engel olmaya çalışıyor. Bunu boykot etmek isteyenler var. Şimdi soruyorum 12 Eylül darbe anayasından memnun olan varmı? Biz var gücümüzle çalışacağız. Bugüne kadar demokratikleşme projelerimiz için adımlar attık, bundan sonra da atacağız. Bu ülkede Türkler'de Kürtlerde kimliklerini, kültürlerini yaşayacak. Daha müreffeh, daha kalkınmış bir toplum oluşturup istihdam sorununu ortadan kaldıracağız. Bazıları demokrat geçiniyor. Ama referandumu boykot ediyor. İşte kimi çakma kimisi gerçek demokrat. Vatandaş bunları biliyor" dedi.

120 MİLYONLUK HAVAALANI

Daha sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kürsüye çıktı. Daha çok yatırımlardan bahseden ve birlik beraberlik mesajı veren Bakan Yıldırım, Türk ve Kürtler arasına kimsenin nifak tohumu ekemeyeceğini söyledi. Yüksekova İlçesi'ne yapılacak havaalanının 120 milyon TL'ye malolacağını belirten Bakan Yıldırım, 2 yıl sonra faaliyete girmesi beklenen havalanında yıllık 1 milyon yolcu taşınacağını söyledi. Türkiye'de herkesin yıllarca et ve tırnak gibi yaşadığını belirten Bakan Yıldrım, "Havalanı ile Hakkari dünyaya açılacak. Sadece Türkiye değil tüm dünya Hakkari'yi tanıyacak. Diğer illere ne yapıyorsak Hakkari'ye de aynısı yapacağız. Bu coğrafyada yaşayan insanlar çok zorlukların üstesinden geldi. Bundan sonra da gelecek. Doğudan batıya, güneyden kuzeye yollar yaptık. Yolları böldük ama insanları kavuşturduk. Bizim işimiz insanlara hizmet etmektir. Biz bu bölgeye hükümetimiz döneminde 26 milyar TL yatırım yaptık. Bu yatırımın 1 milyar TL'sini Hakkari aldı. Buralar geçmişte ihmal edildi. Güvenlik, terör denildi, hizmetler ertelendi, bir başka bahara bırakıldı. Hep beraber güvenliği sağlayacağız birliğimizi bozmayacağız. Hakkari'nin bizden gecikmiş bir alacağı vardı bizde bunu ödeyeceğiz" dedi.

Daha sonra Bakanlar Yıldırım, Eker, milletvekilleri ve Genel Müdürler butona basarak Hakkari Havaalanı'nın temeline ilk harcı bıraktı. Buradan PTT Yüksekova Şubesi'nin açılışını yapan bakanlar ve beraberindeki heyet helikopterle Büyükçiftlik Beldesi'ndeki Zeysu su paketleme tesislerinin açılışını yaptı. Tesislerde inceleme yapan Bakan Eker ve Yıldırım, buradan da helikopterle Hakkari'ye gitti.

BAKANLAR HAKKARİ'DE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve beraberindekiler Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ndeki açılıştan sonra helikopterle Hakkari'ye geçti. Bakanlar, Hakkari'de Vali Muammer Türker'i ziyaret ettkten sonra bir süre Vali Türkerle görüştü. Vali Türker, Bakanlara Hakkari kilimi ve Şemdinli balı hediye etti. Tarım ve köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, burada yaptığı konuşmasında bölgenin hem ekonomik hem de sosyo ekonomik kalkınması için çaba içerisinde olduklarını belirtirken, sosyo siyasal sorunları da çözme kararlılığında olduklarını söyledi. Bakan Eker şöyle konuştu: ''Hükümet olarak Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün vatandaşlarımız, Kürt olsun, Türk olsun hepsinin hiç bir kültür ve dili ile ilgili hiç bir sorun yaşanmamaktadır. Bir sorun yaşamaması için özürgürce ve rahat yaşayabilmeleri için yeni düzenlemeler yapıyoruz. Bu düzenlemelerin bugüne kadarki kısmında malum Kürtçe dili üzerinde bir çok yenikler oldu. Kürtçe televizyonlar açıldı. Özel kanallar Kürtçe yayın yapabiliyor. Hem üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açılmakta ve bu anlamda Kürtçe eğitimin sağlanmasında imkan tanıyan düzenlemeler yapıldı. Bunlar uygulamaya girdi. Bunun yanında belde ve köy isimleri ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Bir çok düzenlemeler yapılmaya da devam ediliyor. Demokratikleşme ve sivilleşme alanında ise bunun en önemlisi Anayasa değişikliği paketidir. Bu son 50 yıldır Türkiye'de demokratikleşeme ve sivilleşme alanlarında atılan en ciddi ve en önemli adımdır. Demokratikleşme ve sivilleşme alanında askeri darbelerin önüne geçilmesidir. Askeri darbeleri yapanların yargıya hesap vermelerine imkan tanıyan düzenlemeler yapıldı. Ama gerek siyasi parti kapatmaların önüne geçecek düzenlemelerin yapılmasında, gerekse çok defa partisi bu uygulamadan dolayı kapatılmış olan siyasi partiler, dahil olmak üzere sağdaki-soldaki partiler malesef buna destek vermediler. Yani bunların lehinde oy kullanmayı bırakın, alehinde bile oy kulanmaya cesaret göstermediler. Çünkü iradelerine ipotek konuldu. Türk milletinin önüne referandum paketi geliyor. Bununla Türkiye daha demokrat ve daha sivil bir hayata kavuşacak. Biz bu bölgedeki insanlarımızın referondum paketine evet diyeceklerini bekliyoruz"

BDP'Lİ BELEDİYE'Yİ ZİYARET

Bakanlar daha sonra Tarım İl Müdürlüğünün 4 katlı hizmet binasının açılışını yaptı. Bakanlar Yıldırım ve Eker, hizmet binasında çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Bakan Eker, burada sık sık çocuklarla Kürtçe konuşarak hatır sordu. Bakan Eker, halk oyunları ekibiyle halay çekerken, Bakan Yıldrırım ise izlemekle yetindi. Bakanlar Yıldırım ve Eker, Tarım İl Müdürü Bülent Tanyürekten kentle ilgili bilgi aldıkları sırada Yüksekova'daki festivalden dönen BDP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu'da Tarım İl Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasına gelerek bakanlarla burada bir süre görüşüp, sohbet etti. Bakanlar Eker ve Yıldırım'da başkanın bu jestine karşılık olarak Belediye'yi ziyaret etti. Bakanlar belediye önünde Belediye Başkanı Bedirhanoğlu ve belediye çalışanlara tarafından karşılandı.

BDP'Lİ BAŞKAN DERT YANDI

Belediye Başkanı Bedirhanoğlu her iki bakana bir Hakkari kilimi hediye etti. Başkan Bedirhanoğlu, bakanların Hakkari'ye gelmelerin önemsediklerini söyledi. Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, "Bakanların buraya gelmesi bence çok faydalı olacaktır. Çünkü tarım kenti olan Hakkari'de malesef etin kilosu İstanbul'dan bile daha pahalı olabiliyor. Bu arada ulaştırmada da sorunlar var. Sanırım Hakkari ve Hakkari gibi belediyelere çok büyük bir haksızlık vardır. Çünkü dejavantajları çok fazla olan bir kenttir. Malasef ödenek tahsislerinde bu dikkate alınmıyor. Örneği 500 bin TL belediyelere dağıtıldığı zaman normal bir kentteki belediye bunula 500 metre yol yapabiliyorsa, Hakkari bununla sadece 200-250 metre yol yapabiliyor. Çünkü Hakkari'nin hem sağında hem solunda mutlaka duvar yapılmalı. Buda fazla maliyet gerekiyor"dedi. Bakan Binali Yıldırım ise Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu'na bölgenin içerisinde bulunduğu şartların farkında olduklarını, ancak bu sıkıntıları giderek için de ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Bu arada Bakanların belediyeden ayrılışı sırasında bir kişi, Bakanlara, "Akan kanın durmasını istiyoruz" diye seslendi.

NE DAĞDAKİ ÇOCUKLARIMIZ NE DE SİVİL VATANDAŞIMIZIN BURNU KANAMASIN

Bakanlar Yıldırım ve Eker, belediye ziyaretinden sonra Belediye Başkanı Bedirhanoğlu ile birlikte bir süre kent merkezinde yürüyerek, karşılaştıkları vatandaşlarla sohbet etti. Bu sırada bir kişi de Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'e Kürtçe terör tazminatlarını ne zaman ödeneceğini sordu. Bakan Eker'de Kürtçe cevap verererek kısa sürede ödemelerin yapılacağını söyledi. Geniş Güvenlik önlemleri altında AK Parti binasına geçen bakanlar bir süre burada da partilerle görüştü. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, burada yaptığı konuşmada terör olaylarına dikkat çekti. Bakan Yıldırım, "Şehitlerimiz oluyor, vatandaşlarımız ölüyor, dağdaki insanlarımız ölüyor. Bu insanların hepsinin ocaklarına ateş düşüyor. Biz istiyoruz ki ne dağdaki çocuklarımız, ne sivil vatandaşımızın burnu kanasın. Ne de şehit cenazeleri gelsin. Bunu birlikte başaracağız. Yedi düvel düşmanla çarpıştık ve bu ülkeyi kurtardık. Vatan yaptık beraber yaşamaya karar verdik. Bunu başaran bir millet Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Zazasıyla bu ufak meseleyi de başaracaktır. Bunun için hak ve özgürlüklerin önüne olabildiğince açacak yeni düzenlemeler yapıldı. Yetmedi, darbe dönemindeki anayasayı değiştiriyoruz. Adalet yollarını açmak için bunu yaptık. İnsanlarımıza daha fazla hüririyet, daha fazla haklar sağlanması için bunu yaptık"dedi. Geceyi Hakkari'de geçirecek olan Bakanlar bu arada Hakkari'de düzenlenen bir düğün törenine de katılacak.

BAKAN EKER, ŞAL-ŞEPİK GİYİP HALAY ÇEKTİ

Hakkari'de yapılan açılışların ardından bu akşam Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım otelede dinlenmeye çekilirken, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker ise Hakkari AK Parti Milletvekili Abdulmuttalip Özbek'in yeğeni olan 26 yaşındaki Mimar olan Ferit Özbek ile Afyon'lu olan 24 yaşındaki Derya Gümüş'ün Dağgöl mahallesindeki Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen düğüne katıldı.

Bakan Eker, damat Ferit ile gelin Derya çiftinin düğüne katılışı sırasında davul-zurna eşliğinde karşılandı. Düğüne katılan Bakan Eker, burada takım elbiseleri ile davetliler ile birlikte Kürtçe türküler eşliğinde halay çekti. Daha sonra düğüne ev sahipliği yapan Özbet ailesi tarafından kendisine hediye edilen yöresel kıyafet olan Şal-şepiki giyerek, gelin-damat ve davetlilier ile birlikte halaya devam etti.

DAMAT HAKKARİLİ, GELİN AFYONLU

Düğünde doyasıya halay çeken Bakan Eker, daha sonra yaptığı kısa konuşmasında biri Hakkarili diğeri Afyonlu olan çiftlerin düğüne katılmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, "Şunda milletvekilimizin yeğeninin düğünde olmanın mutluğunu yaşadık. Damat Hakkarili, gelin ise Afyon'lu bu süreçte elbette böyle bir güzelliklerin olmasının diliyoruz. Gelin ve damata mutluluklar diliyorum " dedi. Bakan Eker, gelin ve damata birer yarım Cumhuriyet altını taktı. Hava-i fişek gösterisini de izleyen Bakar Eker, daha sonra üzerinde Şal-şepik'i çıkarmadan dinlenmek için otele çekildi.

Behçet DALMAZ - HAKKARİ - DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bakanlar Yüksekova Havaalanının Temelini Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement