Baklavacılar Fıstık Fiyatının Yüksekliğinden Şikayetçi - Son Dakika
Ekonomi

Baklavacılar Fıstık Fiyatının Yüksekliğinden Şikayetçi

Baklavacılar Fıstık Fiyatının Yüksekliğinden Şikayetçi

Gaziantep'te baklava üreticileri, fıstığın rekoltesinin düşük olmasından dolayı stokçuluğa gidildiğini ve bu nedenle fiyatın yükseldiğini söyledi.

07.09.2013 11:35  Güncelleme: 22:26

Gaziantep'te baklava üreticileri, fıstığın rekoltesinin düşük olmasından dolayı stokçuluğa gidildiğini ve bu nedenle fiyatın yükseldiğini söyledi. Boziç fıstığın kilosunun 40 liradan 70 liraya yükseldiğine değinen üreticiler, hükümetin bir an önce fıstık ithalatına izin vermesi gerektiğini belirtti.

Fıstığı ve baklavasıyla ünlü Gaziantep'te, bu yıl hasadı yapılan fıstığın istenilen miktarda olmaması ve geçen yıllardan fıstıkta stoka gidilmesi, 40 liradan satılan boziç fıstığın kilosunun 70 liraya yükselmesine neden oldu. Baklava yapmak için fıstık sıkıntısı çeken üreticiler, üretimleri yüzde 50 indirmek zorunda kaldı. Fiyatı yaklaşık yüzde 80 oranında artan boziç fıstığı baklava üreticileri bulmakta zorluk çekiyor. Baklavada fiyat artışına gidilmesi gerektiğini belirten üreticiler, yetkililerden çözüm istedi.

35 yıllık meslek hayatı boyunca ilk defa fıstık fiyatının bu kadar yükseldiğine değinen baklava ustası Şirvan Payaslı, esnafın zor durumda olduğunu söyledi. Üretimleri yüzde 50 oranda azalttıklarını belirten Payaslı, "Bugüne kadar fıstık en fazla yüzde 15-20 bizi etkilemişti ama bu yıl yüzde 100 etkilediği için maalesef esnafımız çok zor bu durumda" diye konuştu.

'FİYAT ARTIŞINA GİTMEMİZ LAZIM'

Fıstık fiyatının yükselmesi ve piyasada boziç fıstığın bulunmamasından dolayı zarar ettiklerini belirten Şirvan Payaslı, şunları söyledi:

"35 yıldır bu kadar yüksek fiyat görmedim. 2 yıl önce 55 lirayı görmüştük. O artışa bile çok demiştik. Yüzde 30 artış olmuştu ve fıstık yine azdı. Şu anda üretimimizi kendi isteğimizle yüzde 50 azalttık. Para kazanmıyoruz ve şu anda zarar ediyoruz. Çözüm için esnaf olarak fiyat artışına gitmemiz lazım. Önceki yıllar Suriye ve İran'dan gelen fıstıklar iç piyasaya dağıtılıyordu. Bu yıl bunun da gelmemesi fiyatların artmasına neden oldu. Biz baklava üreticileri olarak bu fıstığı kullanmıyorduk ama vatandaş bu fıstığa yöneldiği için Antep fıstığını uygun fiyata bulabiliyorduk."

TÜCCARLAR STOK YAPTI

Geçmiş yıllara ait ve bu yılki fıstığın tüccarlar tarafından stoklandığını söyleyen baklava ustası Burhan Çağdaş ise "Fıstığın rekoltesinin düşük olması fiyatının yüksek olmasına neden oldu. Geçmiş yıllara göre rekoltenin düşük olması bizleri etkiledi. Ama geçtiğimiz yıl son 10 yılın en yüksek rekoltesini gördük. Geçmiş yıllardan ciddi stoklar var. Fiyatın hareketli olması, çıktığı anda fıstığın 50 liralık olan boz iç kısmının şu anda 70 liraya yükselmesine neden oldu. 1.5 ay önce geçmiş sezonun malı olan fıstığın kilogramı 38-40 lirayken, bu yıl aynı fıstık 67-68 lira" dedi.

'İTHALAT OLURSA, FİYAT DÜŞER'

Hükümetin fıstık ithalatına izin verdiği takdirde fiyatların yeniden düşebileceğini belirten Çağdaş, şöyle konuştu:

"Fıstık fiyatının düşmesi için tek çözüm var. O da hükümetin olaya el atması. Hükümet, ithalatı bu konuda serbest bırakırsa, yani İran ve Afganistan'dan fıstık ithal edilirse tahmin ediyorum, fiyatlar 45-50'ya kadar düşer. Üreticinin elinde çok mal yok. Fıstığın şu anda yüzde 80'ine yakını tüccarda. Piyasada da şu anda fıstığa ihtiyaç olduğu için fiyat otomatik olarak 50'den 60'a, 60'dan 70'e çıktı."

'ANTEP FISTIĞININ DESTEK ALTINA ALINMASI GEREK'

Fıstık fiyatının yükselme nedenini stokçuluğa bağlayan Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, çözüm olarak Antep fıstığının destek altına alınması gerektiğini söyledi. Kayıtsız ürün stokuna gidildiğini belirten Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Bugünlerde fiyatları bu şekilde yukarıya doğru tırmandıran temel sebep ise kayıtsız olarak yapılan ürün stokçuluğudur. Bu sebeple, bazı çevreler rekolte olarak bu yıl az olan fıstığı stoklayarak fiyatları artırmaya çalışmaktadır. Bu darboğaz, kaydı bilinmeyen stokçuluk sebebi ile maalesef bazı yıllarda hep yaşanmaktadır. Kronik hale gelen bu stokçuluğun ve arz talep dengesinin bilinerek bozulmasının önüne geçmenin en önemli çözümü, Antep fıstığında çiftçilerin ürettikleri ürünlerin kayıt altına alınabilmesi için, Antepfıstığının çiftçiler bazında devlet tarafından desteklenmesi yani Antep fıstığının destek altına alınması ile mümkündür. Bu şekilde destekleme altına alınacak olan Antep fıstığı, çiftçiler tarafından satılırken hangi aracıda ne kadar ürün olduğu bilinecek ve kayıtsız ürün alım satımının da önüne geçilecektir. Böylelikle, kayıt altına alınacak olan Antep fıstığının, ticaretin sonraki aşamalarında doğacak katma değerden devletimizde kazanacaktır." - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Baklavacılar Fıstık Fiyatının Yüksekliğinden Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement