Bankaların bağımsız denetimini yapacak kuruluşların taşımaları gereken şartlar belirlendi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarının Bankalarda Bağımsız Denetim Yapmaya Yetkili Bağımsız Denetim Kuruluşları Listesi'ne alınmak için taşımaları gereken ilave şartların belirlenmesine, bu kuruluşların listeden geçici veya sürekli olarak çıkarılmasına ve bankalarda yapılacak bağımsız denetim faaliyetine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Buna göre, konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan bankaların konsolidasyon kapsamında bulunan ortaklıklarının etkin iç kontrol sisteminin olup olmadığına ilişkin gerekli denetim prosedürleri uygulanarak, bunların hesap ve kayıt düzeni, bankaca hazırlanan konsolide finansal tabloların denetlenmesi ve görüş oluşturulması amacıyla denetlenecek.
Bankaların bağımsız denetimi, bankaların hesap ve kayıt düzeni ile finansal tablolarının doğruluğu, güvenilirliği, Bankacılık Kanunu uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere ve Türkiye Muhasebe Standartlarına uygunluğu hakkında makul güvence sağlayacak şekilde görüş oluşturulması amacıyla yürütülecek.
Bağımsız denetim faaliyetleri, bankaların iç sistemlerinin, hesap ve kayıt düzeniyle ilgili birimlerinin ve muhasebe sistemlerinin Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemelere uyumu, yeterliliği ve etkinliğinin değerlendirilmesini kapsayacak şekilde yürütülecek ve bu amaçla Türkiye Denetim Standartları kapsamında gereken denetim prosedürleri uygulanacak.
Bankalar, sözleşme imzaladıkları bağımsız denetim kuruluşuna, mart, haziran ve eylül ayları sonu itibarıyla ara dönem sınırlı bağımsız denetim, hesap dönemleri sonu itibarıyla yıllık bağımsız denetim yaptırmak zorunda olacak. Kurum, özel amaçlı bağımsız denetimin bankanın yıllık ve ara denetimlerini gerçekleştirenden farklı bir bağımsız denetim kuruluşunca yapılmasını talep edebilecek.
Hesap dönemi sonuna ilişkin konsolide ve konsolide olmayan bağımsız denetim raporları nisan ayı sonuna kadar, ara dönemler itibarıyla düzenlenen bağımsız denetim raporlarından konsolide olmayanlar ilgili dönem sonunu izleyen 45 gün içinde, konsolide olanlar ise 75 gün içinde, banka tarafından BDDK'ya ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına gönderilecek.
Bağımsız denetim kuruluşları, denetime ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi istenildiğinde BDKK'ya göndermek ve denetimine hazır bulunduracak. Bağımsız denetim kuruluşları; ortakları ile kilit yöneticilerinin ve bağımsız denetçilerinin bağımsız denetim faaliyetleri dolayısıyla öğrenecekleri sır niteliğindeki bilgilerin korunmasına yönelik her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.
Bankalarda bağımsız denetim yapmaya yetkili kuruluşlar, durumlarını, belirlenen kriterlere bir yıl içinde uyumlu hale getirecek.
Öte yandan, Bankalarda Bağımsız Denetim Gerçekleştirecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
Son Dakika › Ekonomi › Bankaların Bağımsız Denetimine Düzenleme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?