Başkan Kutlucan Enflasyon Verilerini Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Başkan Kutlucan Enflasyon Verilerini Değerlendirdi

Başkan Kutlucan Enflasyon Verilerini Değerlendirdi

ANASİAD Genel Başkanı Kutlucan, haziran ayı fiyat artışlarına ilişkin, enflasyonun bu ay aşağıya doğru bir seyir izleyeceğini söyledi.

03.07.2013 16:33  Güncelleme: 16:37

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkanı Eyüp Kutlucan, haziran ayı fiyat artışlarına ilişkin, enflasyonun bu ay aşağıya doğru bir seyir izleyeceğini ve Merkez Bankasının (MB) açıkladığı yıl sonu hedefinden sapma olmayacağını öngördüklerini bildirdi.

Kutlucan, yaptığı yazılı açıklamada, haziran enflasyonunun, son 9 ayın en yüksek rakamları olmasına rağmen beklentilerine uygun olduğunu belirtti.

Sıcaklıkların mevsim normallerinde olmaması nedeniyle tarla ürünlerinin geç çıkması, Ramazan ayının yaklaşması ve kurdaki artışın art arda geldiğine dikkati çeken Kutlucan, "Bu nedenle açıklanan rakamlar bize göre normaldir. Kurdaki artış, ihracatçılarımız açısından olumludur. Tahminimize göre enflasyon, temmuz ayında aşağıya doğru bir seyir izleyecektir ve MB'nin açıkladığı yıl sonu hedefinden şaşma olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ise haziranda enflasyonun nisp bir artış gösterdiğini ancak bunun esnaf ve sanatkarlar bakımından olumsuz yanı bulunmadığını ifade etti.

Küçük çaplı enflasyonun esnaf ve sanatkarlar için iyi karşılandığını, fiyat artışlarının ise mala olan talebi gösterdiğini ileri süren Tak, şunları kaydetti:

"Yazlık kıyafet alışverişleri giyim fiyatlarını bir miktar artırdı. Giyim ve gıda fiyatları ile dış kaynaklı döviz yükselişi de enflasyona biraz etki yaptı. Huzura sahip çıkmalıyız. Burada vatandaşlara olduğu gibi siyasetçilere de görevler düşmektedir. Liderlerimiz açıklama yaparken daha dikkatli olurlarsa huzurumuz kalıcı olacaktır."

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl da geçen ay enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasının en önemli nedeninin, tarla ürünlerinin pazara geç çıkması olduğuna işaret etti.

ABD Merkez Bankası (FED) kaynaklı kur artışının, ayın son günlerinde enflasyonu tetiklediğini savunan Anıl, "Domatesteki hastalığın fiyatlara yansıması ve Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonu artırdı. Ayrıca FED'in kur politikasının da Türkiye'ye etkisi oldu ancak kurdaki artış ihracatçımız için olumlu" değerlendirmesinde bulundu.

Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu, giyim piyasasındaki mevsimsel hareketliliğin enflasyonu az da olsa yukarıya çekmesinin normal olduğunu, dış kaynaklı kur artışının ise ihracatçılara yaradığını ifade etti. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başkan Kutlucan Enflasyon Verilerini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement