Başkent'te Fuar Kavgası - Son Dakika
Ekonomi

Başkent'te Fuar Kavgası

Başkent\'te Fuar Kavgası

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Başkent'e Kazandırdığı 'Dev' Kongre ve Fuar Merkezinin İşletme İhalesi Olay Oldu.

17.04.2009 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Başkent’e kazandırdığı ‘dev’ kongre ve fuar merkezinin işletme ihalesi olay oldu.

Bir teklif sahibi ihalenin iptalini isterken; ihale komisyonu üyelerinden biri ‘muhalefet şerhi’ koydu. Gelecek hafta sonuçlanması beklenen ihaleye teklif veren firmalardan bir başkasının Ankara Ticaret Odası yöneticilerinden biriyle ‘gizli ortak’ olduğu iddia edildi.

5 bin kişilik kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük kongre merkezi olan ve 10 bin metrekarelik fuar alanı bulunan, ATO Kongre ve Fuar Merkezinin birinci ihalesi  26 Ocak’ta yapıldı. Bu ihaleye CNR, Flap Tur, Fransız GL ile Ankara’nın fuar ve kongre yapan en büyük on firmasının kurduğu UKFİM girdi. İhale şartnamesine göre firmalar 5+5 yıllık işletme süresi için tekliflerini verdiler.

Aysel ALP YAZIYOR 

GL firması, ihaleyle ilgilendiğini ancak geç haberi olması nedeniyle fiyat teklifi veremeyeceğini bildirdi. Flap Tur 1.5 milyon; UKFİM 2.5 milyon ve CNR da 3 milyon 150 bin liralık teklifte bulundu. Ancak ihale komisyonu katılımcıları çağırarak, ihaleyi iptal ettiğini, dosyalarını alabileceklerini ve yeni ihale tarihinin daha sonra kendilerine bildirileceğini söyledi. İhalenin iptal edildiği bildirimi taraflara ‘sözlü’olarak yapıldı.

İkinci kez ihale yapıldı

14 Nisan’da ilana çıkılmaksızın ikinci ihale yapıldı. UKFİM firması, ihaleden bir gün önce teminat mektubu istenmesi ve işletme süresinin 10+10 yıla çıkarılması ile birinci ihalenin ‘resmen’ iptal edilmemesi gerekçesiyle ihaleye girmedi. İhalenin yapılmaması konusunda da noter aracılığıyla ihtarda bulundu.

Birinci ihalede 5+5 olan işletme süresi; ikinci ihalede 10+10 yıla çıkarıldı. İhale şartları değiştiği için yeni bir ihale ilanı yapılması gerektiğine dikkat çekildi. İhaleye giren Fransız GL firmasına, ATO yöneticilerinden birinin ‘gizli’ ortak olduğu iddiaları ortaya atılırken; Salı günü yapılan ihaleye ihale komisyonu üyelerinden Atilla Doğan’ın ‘şerh’ koyduğu öğrenildi.

En yüksek teklif

14 Nisan’daki ikinci ihalede firmalardan birinci ihaledeki tekliflerini yükseltmeleri istendi. Yapılan açık ihalede en yüksek teklifi Fransız GL Events verdi. Firma 3 yıllık kira bedeli olan 12 milyon 150 bin lirayı peşin vermek üzere; yıllık 4 milyon 50 bin liralık kira teklifinde bulundu. Kira bedelinin her yıl TÜFE-TEFE ortalaması artı 2 puan artırılması öngörüldü. Ancak ihale komisyonu ihaleye ilişkin kararını henüz vermedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Başkent'te Fuar Kavgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement