Bazı Firmalar Sıgınak Kazıyor - Son Dakika
Ekonomi

Bazı Firmalar Sıgınak Kazıyor

Bazı Firmalar Sıgınak Kazıyor

Krizlerin Hem Tehditleri Hem de Fırsatları İçerdiğini Belirten Ostim Osb Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, "Kriz Zamanlarında Bazı Firmalarımız Sığınak Kazıyor, Bazı Firmalarımız Yel Değirmeni Yapıyor" Dedi.

26.01.2010 01:44  Güncelleme: 13:57

Krizlerin hem tehditleri hem de fırsatları içerdiğini belirten OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Kriz zamanlarında bazı firmalarımız sığınak kazıyor, bazı firmalarımız yel değirmeni yapıyor” dedi.

KRİZ zamanlarında firmaların daha çok arayış içine girdiğini belirten OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Kriz zamanlarında bazı firmalarımız sığınak kazıyor, bazı firmalarımız yel değirmeni yapıyor. Bu nedenle krizler hem tehdit hem fırsatları içeriyor” dedi. Kriz döneminde yatırımları durdurmadıklarını belirten Aydın, “Uzun zamandır tasarladığımız ve projelendirdiğimiz OSTİM Finans Merkezi inşaatımıza başladık” dedi. Aydın’la OSTİM’i ve KOBİ’lerin içinde bulunduğu durumu konuştuk.

Yaklaşmıştık

? 2009 yılı gerek OSTİMli KOBİ’ler gerekse ülkemiz işletmeleri açısından nasıl bir yıl oldu?

? Biz bölgemizdeki sanayinin nabzını, düzenli olarak takip ettiğimiz elektrik tüketim grafiklerine bakarak izliyoruz. Buna göre 2009 yılı sonundan geriye dönük bir inceleme yaparsak, 2008 yılının sonunda elektrik tüketim miktarının 2007 yılı rakamlarına indiğini görüyoruz. Bu iniş 2009 yılında da sürüyordu. Her yıl bölgemizde yüzde 10’luk bir artış hızı vardır. Firmalar büyüyor, firma sayısı artıyor. 2009’da 2007 yılının rakamlarına iniyoruz. Fakat 2009 yılının ekim ve kasım aylarında eski rakamlara yaklaşmıştık. Aralık ayında ise ilk kez bütün eski yılların üzerine çıkmışız. Ekim kasım aralık trendi ümidimizi arttırmıştır. Rakamlar somut olarak bunu gösteriyor.

? Kobi’lerin yeni yıldaki beklentileri neler?

Tartışabiliriz

? Umuyoruz yeni yıla girerken başlayan canlanma eğilimi devam etsin. 2010 yılı bu şekilde giderse iyileşme olacak. Umarız bu yükseliş devam eder. Krizden itibaren yeterince bekledik, sabrettik, saklandık, küçüldük. Artık başka bekleyeceğimiz bir şey kalmadı. Ümit sürecine girdik. Burada siyasi istikrarın, sürekliliğin katkısı var. Bu unsur sanayicilerin geleceği görmesi açısından önemlidir. Politikaların şöyle veya böyle olmasını ayrıca tartışabiliriz, bu süreklilik bu istikrar insanların daha rahat düşünmesini sağlıyor.

? Siz OSTİM yönetimi olarak, üyelerinize katkı vermek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

? Krize rağmen biz de firmalarımıza yönelik olarak onların rekabetçi yapılarını güçlendirici, teşvik edici, güç birliğine yönelik, üniversite sanayi işbirliklerine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Özellikle dört başlık altında yürüttüğümüz kümelenme çalışmalarını hem o sektörlere, hem bölgemize ve hem de Ankara’ya katkı sağlayacak süreçler olarak değerlendiriyoruz. Bunlardan ümitliyiz. Çalışmaların bereketini görmeye başladık. Savunma, enerji, medikal ve iş inşaat makineleri kümelerimiz çalışıyor. 

Sanayiciler için laboratuvar gibiyiz

? OSTİM Ankara için ne ifade ediyor? OSTİM’in po-tansiyeli yeterince fark edilip, değerlendiriliyor mu?

? Biz Ankara’da 40 yıldan uzun süredir üretim yapan bir sanayi bölgesiyiz. Artık hem üretim ve istihdam alanıyız, hem de tüm Türkiye’deki sanayiciler için bir anlamda laboratuvar ve okul görevi yapıyoruz. Aynı zamanda bir bölgenin, bir yörenin, bir şehrin nasıl kalkınacağına yönelik projeler ve tasarımlar yapıyoruz. Ankara, başkent oluşu, hükümetin burada oluşu ve bürokrat kesimin ağırlıklı oluşu gibi nedenlerle diğer Anadolu kentlerine göre farklılık gösteriyor.

Kriz zamanlarında yeni arayışlar

? Yaşanan sıkıntılı dönemlerden ders çıkarmak gerekir?

? Kriz zamanlarında firmalar daha çok arayış içine giriyor. Kriz zamanlarında bazı firmalarımız sığınak kazıyor, bazı firmalarımız yel değirmeni yapıyor. Bu nedenle kriziler hem tehdit hem fırsatları içeriyor. Türk sanayisi ve firmaları bu tür dönemlerde bazı gerçekleri de görüyor. Örneğin, dünyada pazar olarak sadece batının olmadığını, komşularımızın, Asya’nın, Ortadoğu’nun, Afrika’nın farkına varıyorlar. Biz de OSTİM yönetimi olarak bölge yönetimi olarak Irak ve kimi Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile ortak projeler oluşturuyoruz.

50 milyon dolarlık proje

? OSTİM yönetiminin yeni yatırımı var mı? Yeni projeleriniz hangileri?

?  Projemiz yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yatırımdır. Bu merkez bölgemizin sanayisini de ticarileştirecektir. Sadece bina yapıp, kiracı bulmaya yönelik bir yatırım değil. Bu merkezde OSTİM’i kendisine üretim üssü olarak seçen, yan sanayi olarak seçen firmalarımıza da yer tahsis edeceğiz. Yeni firmalar davet edeceğiz. Tasarım yapan, mühendislik yapan firmaları da bölgemize kazandıracağız. Bu arada yeni yönetim merkezimiz de yüksek performanslı temiz enerji odaklı bir bina olarak hayata geçti. Yurt içi ve yurtdışından incelemeye geliyorlar. 

? Deneyimli bir bölge yöneticisi olarak, KOBİ’ler adına kamudan ve destek kuruluşlarından beklentileriniz nedir?

? Üretim yapan tüm insanlar, bir fedakarlığa, kahramanlığa soyunmuş önemli insanlardır. Girişimci, önemli bir insan ve önemli bir kaynaktır. Dolayısıyla bu girişimcilik ruhunu kaybetmemeliyiz. Bana göre girişimcinin girişim azmi, heyecanı ayakta tutulmalı. Teşvik eden bir iklim olmalı. Bölgenin, şirketlerin, ülkenin kalkınması için bu önemli. Deneyimlerimize göre girişimci olan firmaları, şahısları alkışlamamız, desteklememiz, ödüllendirmemiz ve önemsememiz gerekiyor. Kalkınmanın anahtarı burada yatıyor. Devlet burada destek verirken, teşvik verirken son derece cömert olmalı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bazı Firmalar Sıgınak Kazıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement