Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Biricik, Türkiye'de besi sığırcılığının, son yıllarda büyük çiftlikler kurulması ve bu alanda yatırımlar yapılmasından dolayı oldukça cazip hale geldiğini söyledi.
Biricik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, besi sığırcılığında, süt sığırcılığının gölgesinde kaldığı için ayrı bir sektör olma yolunda henüz ırk bazında istenen verimliliğe ulaşılamadığını belirtti.
Besi sığırcılığının hala süt sığırcılığın bir kolu olarak değerlendirildiğine işaret eden Biricik, son dönemlerde özel yatırımcıların besiciliğe daha fazla önem vermeye başladığını ve ciddi yatırımlar gözlendiğini anlattı.
Biricik, besi sığırcılığı yetiştiriciliğinin kısa vadeli bir yatırım olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Besi sığırcılığı belli bir süreç istiyor. Süt gibi her gün ürün vermiyor. Besi sığırcılığı ülkemizde maalesef süt sığırcılığının bir kolu gibi görünmekte ancak son dönemde baktığımızda çok büyük besi çiftlikleri kurulması, besiye yönelik yatırımların yapılması, bu alanı yatırım açısından oldukça cazip hale getirmiştir. Ülkemizde kaliteli ete talebin artması, insanların kaliteli eti araması, bu konuda da yetiştiricileri yatırıma yöneltmiştir."
- "Kapasite var, üretim az"
Besi sığırcılığı ile ilgili bilim adamlarının son yıllarda çok ciddi çalışmalar yaptığını ifade eden Biricik, bu çerçevede sahada üreticileri bilgilendirdiklerini dile getirdi.
Biricik, besi sığırcılığının sektör haline gelmesi için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ancak henüz tam ayrışma sağlanamadığı için ırk bazında bir verimlilik anlamında istenen düzeye gelinemediğini vurguladı.
Çalışmalarında, besi sığırında günlük 1,4-1,6 kilogram verime ulaştıklarını aktaran Biricik, "Bunun üretici bazında 1 kilogram civarında kaldığını görüyoruz. Bu da ülkemiz için ciddi anlamda ekonomik kayıp getiriyor. Besi sığırcılığını sütün altında incelemeye devam ederseniz aynı kayıp devam edecektir. Besicilerin mutlaka kendilerini ihtiyaç duydukları besleme, bakım sistemini belirleyip örgütlenmeyi yapmaları gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
Hakan Biricik, Türkiye'de besi sığırı yetiştiriciliğiyle ilgili ihtiyacı karşılayabilecek yatırımlar yapıldığını ancak kapasitenin yeterince kullanılamadığını savundu.
Ülkede son yıllarda 90 bin, 50 bin, 40 bin kapasiteli üretim çiftliklerini kurulduğu bilgisini veren Biricik, "Bu işletmelerin şu anki durumlarını değerlendirdiğimizde ham madde sorunu çekiyorlar. İşletmeler, kapasitelerinin yüzde 5-10'u kadar çalışıyor. İstatistiklere baktığımızda kesilen hayvan miktarında artış gözlenmekte. Damızlık hayvan olarak kullanılan süt hayvanları da kesiliyor" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › 'Besi sığırcılığına ilgi artıyor' - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?