ERDAL ÇELİKEL - Borsa İstanbul (BIST) ile teknolojik altyapı desteği konusunda stratejik ortaklık protokolü imzaladığı Nasdaq OMX, borsada elektronik işlemin öncüsü olarak biliniyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, geçmişi 1790'da kurulan ilk borsaya kadar giden ABD kökenli Nasdaq OMX 1971 yılında ilk elektronik işlemi yapan borsa olarak tarihe geçti.
Bünyesinde 24 borsa, 5 saklama kuruluşu ve 3 takas kuruluşu bulunduran şirket, dünyanın en büyük borsa şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verileri ışığında değerlendirildiğinde, mayıs ayı sonu itibarıyla borsada 2 bin 579 şirket işlem görürken bunun 2 bin 288'i ABD merkezli, 291'i yabancı şirketlerden oluşuyor. Borsadaki işlem hacmi ise söz konusu dönemde 3,8 trilyon dolar olarak gerçekleşirken, Facebook, Apple, Amazon; borsanın bünyesinde hisseleri işlem gören şirketler arasında bulunuyor.
İşbirliği ne getirecek?
Anlaşma çerçevesinde Nasdaq OMX, BIST'e dünyanın öncü piyasa teknolojisini sunacak. Ortaklığın, her iki borsanın bölgesel ve küresel etkinliklerini artırarak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesine katkıda bulunması hedefler arasında yer alıyor.
Anlaşma ile BIST küresel borsalar ağının unsuru olurken, borsacılık alanındaki bilişim uygulamaları konusunda daha da uzmanlaşması bekleniyor.
Bu arada, stratejik ortaklık için Alman Deutsche Borsa, Londra Borsası ve New York Borsası Grubunun Avrupa yapılanması NYSE Euronextin adları da geçmişti.
BIST yetkilileri, bu kadar büyük ölçekli bir anlaşmaya imza atılırken, farklı kıtalardan gelen ortaklık tekliflerinin değerlendirildiğini ve çok titiz bir eleme sonucunda Nasdaq OMX ile anlaşma imzalanmasına karar verildiğini belirttiler.
BIST'te hisse durumu
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu İstanbul Altın Borsası (İAB) ve Vadeli Opsiyon Borsası (VOB), Borsa İstanbul altında birleşirken, Hazinenin kurumdaki hisse payı yüzde 49 oldu. BIST'te VOB'un yüzde 5, İMKB üyelerinin yüzde 4, aracı kuruluşların yüzde 1 ve Altın Borsası üyelerinin binde 3 hissesi bulunuyor.
Kanunda, BIST'in kendine ait hissesinin oranı yüzde 41 olarak belirlendi. BIST Esas Sözleşmesindeki "Hazine, şirketin kendisi ve Kanununun 138'inci maddesinin 6'ıncı bendi çerçevesinde stratejik ortaklık sözleşmesi yapılan pay sahipleri dışındakilerin hiçbirinin payı doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 5'i geçemez" ifadesi nedeniyle Nasdaq OMX'in yüzde 5'ten fazla hisse alabilme imkanı bulunuyor.
"Çok önemli bir gelişme"
Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, teknolojik altyapının borsalar açısından önemli bir konu olduğunu belirterek, "Bu anlamda çok önemli bir anlaşma. Dünyanın çok önemli borsalarına teknolojik altyapı hizmeti veren çok deneyimli bir şirket" dedi.
Anlaşmanın İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesiyle de paralel olduğunu dile getiren Ünver, önümüzdeki dönemde Nasdaq OMX dışında da farklı konularda ortaklıklar gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Ünver, anlaşmanın imzalanmasının BIST'ın küresel oyuncu olması açısından da önemine işaret etti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bıst'in Yeni Ortağı Borsada Elektronik İşlemin Öncüsü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?