Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "BATS Chi-X'in Türkiye piyasasına ilgi göstermesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu aslında son 2 yıldır Türkiye'de sermaye piyasaları alanında atılan adımların, ortaya konulan performansın bir neticesidir" dedi.
Borsa İstanbul evsahipliğindeki "Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye'ye Bölgesel ve Küresel Bakış" konferansının ardından sorularını yanıtlayan Turhan, Bats Chi-X'in Türk hisse senetlerinde işlemlere başlamasının rekabeti artıracağını belirterek, platformun daha çok gelişmiş piyasalarda faaliyet gösterdiğini aktardı.
BATS Chi- X'in Türkiye'ye ilgisinden memnuniyet duyduğunu, platformun Borsa İstanbul'la rekabet edemeyeceğini belirten Turhan, şöyle konuştu:
"Bu platform dünyanın en eski ve köklü borsalarından Londra Borsası'nda, yüksek hacme sahip Frankfurt'ta, o borsaları geride bıraktı... İşlem hacmi ve likidite miktarı bakımından geride bıraktı. Çünkü bunlar (BATS Chi-X) çok daha düşük maliyetle çalışan yerler ve rekabetçi üstünlükleri var. Burada bu halleriyle bile bizimle rekabet edebilecek durumda değiller. Çünkü biz Borsa İstanbul olarak zaten çok daha yüksek bir verimlilikle çalışıyoruz. Tabii bunu söylemiş olmakla birlikte BATS Chi-X'in Türkiye piyasasına ilgi göstermesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu aslında son 2 yıldır Türkiye'de sermaye piyasaları alanında atılan adımların, ortaya konulan performansın bir neticesidir. Çünkü bildiğiniz gibi ilk defa gelişmiş ülkeler dışında bir piyasaya giriyorlar ve bu Türkiye…"
Rekabetin sermaye piyasalarında da kaliteyi artıracağını ve platform yetkililerinin açıklamalarına göre BATS Chi-X Europe'un ilk etapta Borsa İstanbul'daki bazı hisse senetleriyle ilgileneceğini aktaran Turhan, "Bizim de ileride belki görüşmelerimiz olabilir kendileriyle" dedi.
Bats Chi -X'in işlemlerinde Takasbank'ın karşı taraf olarak, saklama için de Merkezi Kayıt Kuruluşu'nu kullanacağını, takas ücretlerinin artmasının gerekebileceğini vurgulayan Turhan, şöyle devam etti:
"Faaliyet gösterdiği diğer piyasaları onlar da çok iyi biliyordur, bizim takas ücretlerimiz çok düşük ama biz Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmesini öngördüğümüz için Takasbank'ın başka faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerle bir yerde açıkçası takas maliyetlerini sübvanse ediyoruz. Ama bu illa böyle devam etmeyecek tabii ki... Mademki serbest piyasada rekabet ettiğimizi kabul ediyoruz, o rekabetin gerektirdiği şartlara uygun bir fiyatlama üzerinde çalışmamız gerekecek. Kuşkusuz bunlar Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onayına tabi konular ama takas ücretlerinin düşük olduğunu herkes kabul eder."
Bank Asya
Bank Asya konusundaki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine, bu konudaki tüm açıklamalarını resmi ve yazılı açıklama yoluyla duyurmaya devam edeceğini belirten Turhan, konunun şahıslar düzeyine indirgenmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Türk sermaye piyasalarının her kesim tarafından gözetilmesi gerektiğini, Bank Asya'ya ilişkin son dönemde kaleme alınan ve şahsi suçlamaları içeren yazıların tamamının gerçek dışı olduğunu belirten Turhan, Borsa İstanbul yönetiminin hukuk dışı hiçbir eylemde bulunmadığını ifade etti.
Borsa İstanbul-Nasdaq OMX işbirliğinin sağlıklı devam ettiğini belirten Turhan, projenin yüzde 50'sinin tamamlandığını, temmuz ayına kadar projeyi sonlandırmayı hedeflediklerini belirterek, "İnşallah bir aksilik olmazsa da 2015 yılının son çeyreğinde, son çeyreğin başında, yeni teknolojiyle alım satım başlamış olacak, özellikle pay piyasamızda…" dedi.
Turhan, Yeni Bankacılık Kanunu'yla yetkilerinin kısıtlanmasıyla ilgili soru üzerine, uluslararası anlaşmalarla büyüyen bir borsanın, uluslararası standartlarda bir yönetim yapısı ve idari mekanizmasına ihtiyaç duyduğunu, yetki kısıtlanmasını uzun zamandır kendisinin talep ettiğini belirterek, görev süresinin esas sözleşmeyle hükme bağlandığını kaydetti.
İbrahim Turhan, devamla şunları kaydetti:
"Bu haberleri yazan veya yayınlayan insanlar eminim bilgisizlikten bu yanılgılara düşüyor. Yoksa Borsa İstanbul esas sözleşmesinin geçici 1. Maddesini okuma zahmetine katlanmış olsalardı orada yönetim kurulu başkanı ve genel müdürlüğüne yapılan atamanın 3 yıl boyunca geçerli olduğu yazıyor zaten. Yönetim kurulu üyesi olarak ben görevlendirilmiştim ama aynı zamanda 3 yıl boyunca yani 2016 nisan ayına kadar genel müdür olarak görev yapacağım da orada esas sözleşmeyle hükme başlanmış. Bu tabii ki her zaman değişebilir ama bu yapılan kanun değişikliğinin bununla hiçbir ilgisi yok. Bunu açıklamak mecburiyetinde kaldım, çünkü özellikle stratejik ortaklıklarla ilgili yoğun görüşmelerin ve pazarlıkların sürdüğü bir ortamda böyle bir haberin yayılması Borsa İstanbul'un değeri, Hazine'nin payları üzerinde olumsuz bir etki olmaması hepimizin özen göstermesi gereken bir konu... Dolayısıyla o yapılan yorumlar temenni ediyorum ki bilgi eksikliğinden yapılıyordur."
Halka arz
Borsa İstanbul'un halka arzıyla ilgili çalışmaları başlatmak için Bakanlar Kurulu kararını beklediklerini aktaran Turhan, kararın ardından çalışmaların süratle başlayacağını söyledi. Halka arzın tamamlanmasında ise 2015 sonunu işaret eden Turhan, küresel piyasa şartları dikkate alındığında sürecin 2016'nın ilk çeyreğine de uzayabileceğini bildirdi.
Borsanın, İstanbul Finans Merkezi projesini güçlendirecek ölçekte gelişimini sürdüreceğini vurgulayan Turhan, yıl sonuna kadar yeni ortaklık ve işbirliği çalışmalarının sürdürüleceğini, 2015 başında da duyuruların paylaşılacağını sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?