Borsa İstanbul'da( BIST) işlem gören mevduat bankalarının toplam aktifleri, Haziran 2014 itibariyle geçen yıla göre yüzde 18 artarak, 1 trilyon 283 milyar TL'ye yükseldi. 2014 yılının ilk altı aylık bölümündeki net dönem karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 gerileyerek 8,6 milyar TL oldu.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Haziran 2014 Borsa İstanbul'da (BIST) İşlem Gören Mevduat Bankaları Raporunu açıkladı. Rapora göre, Haziran 2014 itibariyle, BIST'de işlem gören mevduat bankası sayısı 12 oldu. Bu bankalar, 8 bin 410 şube ve 149 bin 969 personel ile sektördeki şubelerin yüzde 76'sına sahipler ve personelin yüzde 75'ini istihdam ediyorlar.
BIST'de işlem gören mevduat bankalarının, Haziran 2014 itibariyle, sektör toplam aktifleri içindeki payı bir önceki çeyreğe göre değişmeyerek yüzde 74 olurken, toplam krediler içindeki payı yüzde 77 ve toplam mevduat içindeki payı yüzde 82 oldu. BIST'de işlem gören mevduat bankalarının toplam aktifleri, Haziran 2014 itibariyle bir yıl önceye göre yüzde 18 artarak, 1 trilyon 283 milyar TL'ye yükseldi.
-LİKİT AKTİFLER YÜZDE 26 BÜYÜDÜ-
2014 yılının ilk yarısında likit aktifler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 büyüdü. İlk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte de para piyasasından alacaklar kalemindeki yüksek oranlı büyümenin devam ettiği görülüyor. Aynı dönemde menkul değerler cüzdanı yüzde 8, krediler ise yüzde 18 oranında arttı. Kredi büyümesi bilanço büyümesi üzerinde belirleyici rol oynamaya devam ederken, son alınan önlemlerin yansıması ile bir miktar yavaşladı.
Yıllık bazda bakıldığında, kredilerin toplam aktifler içindeki payı bir önceki çeyreğe göre 0.5 puan artarak yüzde 64 olarak gerçekleşti. Toplam kredilerin yüzde 1.1'inin bankanın dahil olduğu risk grubuna ait olduğu öğrenildi.
-ÖZEL KARŞILIKLARIN ARTIŞ ORANI İSE YÜZDE 25 OLDU-
Takipteki kredilerin yıllık artış oranı bir önceki çeyreğe göre değişmeyerek yüzde 22 olarak gerçekleşirken, özel karşılıkların artış oranı ise yüzde 25 oldu. 2013 yılı Haziran ayında yüzde 78 olan özel karşılıkların takipteki kredileri karşılama oranı 2014 yılı ilk yarısında yüzde 80'e yükseldi. Tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı (brüt) Haziran 2014 tarihine göre 0.1 puanlık sınırlı bir düşüş göstererek yüzde 2.8 düzeyinde gerçekleşti.
-MEVDUAT DIŞI KAYNAKLAR, TOPLAM KAYNAKLARIN YÜZDE 22'SİNİ OLUŞTURDU-
TL mevduat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında, YP mevduatın TL karşılığı ise yüzde 29 oranında arttı. Toplam mevduatın yüzde 4'ü (28 milyar TL) bankanın dahil olduğu risk grubuna ait. Mevduat dışı kaynaklar, toplam kaynakların yüzde 22'sini oluşturdu. 2014 yılının ilk çeyreğinde yıllık büyümesi yüzde 4'e kadar gerileyen özkaynaklardaki artış hızı yüzde 13 seviyesine yükseldi. Böylece 2014 yılı Haziran ayı itibariyle BİST'de işlem gören mevduat bankalarının toplam özkaynakları 143 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti.
-NET FAİZ GELİRİ İSE YÜZDE 1 ORANINDA GERİLEDİ-
Haziran 2014 itibariyle, YP aktiflerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 34, YP pasiflerin toplam pasifler içindeki payı ise yüzde 41 seviyesinde gerçekleşmişti. Bir önceki çeyreğe göre değerlendirildiğinde TL'nin değer kazanması YP varlıkların aktif ve pasifleri içindeki paylarının gerilemesine neden oldu.
2014 yılı ilk çeyrekte, BIST'de işlem gören mevduat bankalarının faiz gelirleri yüzde 23'lük bir artış gösterirken, faiz giderleri yüzde 53 oranında arttı. Net faiz geliri ise yüzde 1 oranında geriledi.
-HİSSE SENETLERİNİN TOPLAM PİYASA DEĞERİ, 570 MİLYAR TL OLARAK GERÇEKLEŞTİ-
2014 yılının ilk altı aylık bölümünde net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 gerilemiş ve 8,6 milyar TL oldu. Haziran 2014'de yıllık bazda özkaynak karlılığı bir önceki çeyreğe göre 1,2 puan gerileyerek yüzde 11,7 seviyesinde gerçekleşti.
BIST'de işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri, Haziran 2014 itibariyle 570 milyar TL olarak gerçekleşti. BİST'de işlem gören bankalar ve özel finans kurumlarının piyasa değeri ise 175 milyar TL ile toplam piyasa değerinin yüzde 31'ini oluşturdu.
Son Dakika › Ekonomi › Borsada İşlem Gören Mevduat Bankalarının İlk Yarı Karı Yüzde 18 Gerileyerek 8.6 Milyar TL Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?