Bush, '700 Milyar Dolar Geçmezse Çökeriz' Dedi Kongre'yi Yumuşattı - Son Dakika
Ekonomi

Bush, '700 Milyar Dolar Geçmezse Çökeriz' Dedi Kongre'yi Yumuşattı

Bush, \'700 Milyar Dolar Geçmezse Çökeriz\' Dedi Kongre\'yi Yumuşattı

ABD Başkanı George W. Bush'un '700 Milyar Dolarlık Kurtarma Planı Kongre'den Bir An Önce Geçmezse, Amerikan Ekonomisi Tehlikeye Girecek' Uyarısının Ardından Kongre Üyeleri Pakete Yeşil Işık Yaktı. ABD Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasaları Alt Kurul Başkanı Paul Kanjorski ve Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd Paket Hakkında İlk Kez Olumlu Konuştu.

26.09.2008 01:37  Güncelleme: 16:27

ABD Başkanı George W. Bush’un ’700 milyar dolarlık kurtarma planı Kongre’den bir an önce geçmezse, Amerikan ekonomisi tehlikeye girecek’ uyarısının ardından kongre üyeleri pakete yeşil ışık yaktı. ABD Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasaları Alt Kurul Başkanı Paul Kanjorski ve Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd paket hakkında ilk kez olumlu konuştu.

ABD Başkanı George W. Bush’un ’700 milyar dolarlık kurtarma planı Kongre’den bir an önce geçmezse, Amerikan ekonomisi tehlikeye gireceği uyarısı’nın ardından kongre üyeleri pakete yeşil ışık yakmaya başladı. ABD Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasaları Alt Kurul Başkanı Paul Kanjorski ABD Kongresi’nin hazırlanan kurtarma planı üzerinde büyük ilerleme sağladığını belirterek "Plan hakkında yasal düzenleme üzerinde mutabakata neredeyse varıldı. Hem ABD Senatosu, hem de Temsilciler Meclisi’nde yasal düzenlemeyi yapacak destek bulundu" dedi. Önceki gün ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’yi sorularıyla zorlayan Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd da "Henüz onay aşamasına gelmedik. Ancak bir kaç gün içinde bu duruma gelmemiz de oldukça mümkün" dedi.

Bush ulusa seslendi

Demokratlardan gelen bu desteğin hemen öncesinde ABD Başkanı George W. Bush ulusa sesleniş konuşması yaparak 700 milyar dolarlık kurtarma planı Kongre’den bir an önce geçmezse, Amerikan ekonomisinin tamamının tehlikeye gireceği uyarısında bulundu. Başkan Bush, önceki gece yarısı televizyonlardan yayımlanan konuşmasında, bu plan uygulanmazsa krizin maliyetinin çok daha yüksek olacağını savundu. Amerika’nın mali sistemindeki başlıca sektörlerin bitme noktasında olduğunu belirten Bush, harekete geçilmediği takdirde ıstırap verici bir senaryonun hayata geçeceğini söyledi.

Kurtarılmaya karşılar

Özellikle demokratların eleştirilerde başı çektiği ABD Kongresi, bankalar ve diğer finans kuruluşlarının batık kredilerinin devlet tarafından devralınması için hazırlanan pakete iknaya yakınlaşmış olsa da gerek Cumhuriyetçilerin gerekse Demokratların paketin çeşitli yönlerine itirazları söz konusu. Bush konuşmasında yardım paketinin ’mali sosyalizme’ denk düştüğü eleştirilerine de yanıt verdi.

Panik başlayabilir

Serbest girişime derinden inandığını söyleyen Bush, hükümet müdahalelerine karşı olduğunu, yanlış kararlar alan şirketlerin iflasına göz yumulması gerektiğini, normal koşullarda da bu çerçevede davranacağını belirtti ama ekledi: "İçinde bulunduğumuz koşullar normal değil. hükümetin müdahalesi olmazsa Amerika’nın mali bir paniğe sürüklenebilir. Ben mortgage ödemelerini zamanında gerçekleştiren, her Nisan 15’de vergi durumunu bildirenlerin itirazlarını anlayabiliyorum. Ancak, bu yasayı acilen geçirmeyi başaramazsak çok daha ağır bedeller ödeemek zorunda kalırız."

Ev sahiplerine yardım önerisi

MÜKELLEFLERİN parasını değeri düşmüş varlıkları satın almak için kullanıp bu varlıkların yeniden değer kazanmasıyla birliklte yeniden para kazanabileceklerini dile getiren Bush "Paranın tamamını olmasa da bir kısmı geri dönebilir. Bunun içinp iyasaların normalleşmesi yeterli" dedi. Demokratlar özellikle kredi borçlarını ödeyemeyen ev sahiplerine yardım konusunun pakete eklenmesi üzerinde duruyor. Cumhuriyetçi Parti’den ise 700 milyar doların harcanması konusunda Hazine Bakanlığının daha fazla denetlenmesi çağrıları yükseliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bush, '700 Milyar Dolar Geçmezse Çökeriz' Dedi Kongre'yi Yumuşattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement