Çukurova'daki Şirket Daha Hızlı Büyüyor - Son Dakika
Ekonomi

Çukurova'daki Şirket Daha Hızlı Büyüyor

Çukurova\'daki Şirket Daha Hızlı Büyüyor

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan, Çukurova'da yer alan şirketlerin Türkiye ortalamasından 5 puan fazla büyümesinin sevindirici olduğunu söyledi.

11.08.2012 12:53

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan, Çukurova'da yer alan şirketlerin Türkiye ortalamasından 5 puan fazla büyümesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Ekonomi dergisi Capital, Türkiye'nin ilk 500 büyük şirketini belirlediği çalışmanın sonuçları açıklandı. Doğu Akdeniz Bölgesi'nden 21 şirketin yer aldığı sıralamada Türkiye şampiyonu, 41 milyar 385 milyon 250 bin lira ciroyla TÜPRAŞ oldu. Hatay'dan Tosçelik 2 milyar 128 milyon 517 bin 996 liralık cirosuyla Doğu Akdeniz'in lideri olurken listede 51'nci sırada yer buldu. Listede Arbel dışındaki şirketlerin tamamının cirolarını bir önceki yıla göre artırması dikkat çekti. Türkiye'nin 500 büyük şirketi ortalama yüzde 30,1 büyürken Doğu Akdeniz Bölgesi firmalarının ciroları yüzde 34,5 arttı. 21 firma arasında yer alan sadece Arbel yüzde 12 ciro düşüşü yaşarken diğer firmaların 16'sı çift haneli büyüme yakaladı.

"ADANA'DAN 7 FİRMA İLK 500'DE"

500 büyük şirket arasına Adana'dan 7, Hatay'dan 6, Mersin'den 4, Kahramanmaraş'tan 3, Osmaniye'den ise 1 firma girmeyi başardı. Demir-çelik-metal sektöründen 7 bölge firmasının girdiği listede ikinci sıra 6 şirketle tekstil konfeksiyon oldu. Listede otomotiv, enerji, lojistik ve kimya birer şirketle yer alırken çimento ve gıdada bölgeyi 2'şer şirket temsil etti. Elita Gıda'nın 188,4 büyüdüğü tabloda, en yüksek ihracat artışını da Beyteks Tekstil yüzde 214,7'yle sağladı. Bölge firmaları ihracatlarını ortalama yüzde 59 büyütürken, demir-çelik-metal ve çimento sektöründeki ihracat azalışı dikkat çekti.

"YENİ CAZİBE MERKEZİ DOĞU AKDENİZ"

Raporda, önceki yıllarda sıkıntılı bir dönem yaşayan tekstil sektöründe de taşların yerine oturduğu gözlendi. Bölge tekstil firmalarının ortalama ciro büyümesi 2010 yılına göre 2011'de yüzde 25,4 olarak gerçekleşti. Tekstil konfeksiyon sektörünün ihracatta ortalama yüzde 95.9 büyüme yakaladığı grafikte gıda firmalarındaki dış satım oranı yüzde 233,2 artış gösterdi.

Capital'in 500 Büyük Özel Şirket çalışmasını değerlendiren Adana Genç İşadamları Derneği Başkanı Tamer Gülcan, ortaya çıkan tablonun Doğu Akdeniz'in yatırımda Türkiye'nin yeni cazibe merkezi olduğunun ilanı anlamına geldiğini söyledi.

Bölgede yer alan şirketlerin Türkiye ortalamasından fazla büyüme kaydettiğine vurgu yapan Gülcan, hammadde imkanlarıyla özellikle tekstil ve gıda sektöründe daha başarılı sonuçlar beklediklerine vurgu yaptı. Tablodaki sektör çeşitliliğine dikkat çeken Gülcan, bölgenin lojistikten gıdaya, tekstilden demir-çeliğe onlarca sektörde çok başarılı firmalara sahip olduğunu belirterek, "AGİAD olarak yeni dönemde kentimizin yatırım imkanlarına dikkat çeken aktivitelere imza atacağız. Yerli ve yabancı yatırımcının ilgisini çekecek tanıtım aktiviteleri gerçekleştireceğiz. Daha fazla şirkete sahip olduğumuzda daha güçlü bir ekonomimiz dolayısıyla daha mutlu Çukurovalılar olacak" dedi.

"DEVLERİN SAYISI 100'Ü BULABİLİR"

Uluslararası İş ve Meslek Kadınları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Esra Özden de Türkiye'nin 500 büyük şirketi arasında yer alan 21 bölge şirketi sayısının önümüzdeki 5 yılda 100'e yükselebileceğini, bunun için tanıtım ve markalaşma çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tabloya göre tekstil-konfeksiyon sektörünün yüzde 25,4 büyüme yakaladığını hatırlatan Özden, "Dünyanın en ünlü markalarına kumaş bu bölgeden gidiyor. Bölgemiz firmaları Zara, Marks and Spencer, Gap, Banana Republic gibi markalara kumaş satıyor. Bu önemli bir başarıdır ancak daha önemlisi konfeksiyonda marka yaratmaktır. Bölgenin stratejisini markalaşma üzerinde yoğunlaştırması gerekiyor. Bunun için bölge tekstil firmalarının birlikte çalışmaya ihtiyacı var" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çukurova'daki Şirket Daha Hızlı Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement