Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Dış ekonomik ilişkileri geliştirmek anlamında, 26. Program adı altında, 'Küresel Ekonomik İlişkiler Programı'nın da tasarlanıp, uygulanmasını DEİK olarak talep ediyoruz" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla düzenlenen DEİK 2015 Yılı Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Vardan, DEİK'in güçlenen Türkiye'nin ticari diplomasideki çalışmalarını güçlendirdiğini söyledi.
Türkiye'nin siyasi istikrarını yeniden kazandığını belirten Vardan, Başbakan Davutoğlu'nu siyasi başarısından ötürü tebrik ederek, "Ülkemizde büyümenin anahtarı olan yeni bir istikrarlı döneme heyecanla adım attık. Bu noktada, tüm DEİK ailesi adına 1 Kasım seçimleri ardından elde ettiğiniz başarı için, Sayın Başbakanım, zat-ı alinizi ve ekibinizi tebrik ediyor, kurmuş olduğunuz 64. Cumhuriyet hükümetine üstün başarılar diliyoruz" diye konuştu.
DEİK yönetimi olarak yıl boyunca Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda faaliyette bulunduklarını anlatan Vardan, çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Vardan şunları kaydetti:
"Bu yıl için 3 ana eksende yürüyeceğimizi hedefleyerek yola çıkmıştık. İsteğimiz, DEİK'i, daha kapsayıcı, dünya ekonomi sistemine daha entegre ve daha kurumsal hale getirmekti. Yaklaşık 1 yıl sonra görüyoruz ki, DEİK, gerçekleştirdiği faaliyetler ve geliştirdiği vizyonla üye sayısını yüzde 50 artırarak, kurucu kuruluşlar sayısını da 103'e çıkararak, arzu edildiği şekilde özel sektörde daha kapsayıcı ve daha güçlü bir duruma geldi.
Bunun yanında, bütün yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde Türk dış politikasının öncelikleri ile uyumlu çalışmaya gayret ettik."
"İş diplomasisi faaliyetlerimize hız verdik"
Küresel ekonomiyle güçlü entegrasyon için kamu kurumları ve iş dünyası ile global iş çevreleri arasında iletişim sağladıklarını kaydeden Vardan, "Ekonomi, Dışişleri, AB, Sanayi, Sağlık, Enerji ve Milli Eğitim Bakanlıkları gibi ilgili bakanlıklarımızın değerli mensupları ile düzeyli ilişkiler oluşturarak, hükümetimizle birlikte çalışmak ve entegrasyonu derinleştirme çabası içerisinde olduk. Öyle ki, ticari diplomasi yerine bu dönemde daha kapsayıcı bir kavram olan 'iş diplomasisi' faaliyetlerimize hız verdik.
Mutat 'networking' ve 'iş geliştirme' faaliyetlerimize ilaveten politika ve strateji geliştirme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla da projeler üretmeye başladık" bilgilerini verdi.
- DEİK'te yapılacakların tamamı şu an belli
DEİK'in insan altyapısını güçlendirerek organizasyon yapısını geliştirdiklerini söyleyen Vardan, DEİK'in fiziki altyapısını da DEİK'e yakışır hale getirdiklerini ifade etti.
DEİK'in faaliyetleri birlikte yürüttüğü iş konseyi sayısının 130'a çıktığını aktaran Vardan, iş konseylerinin 123'ünün ülke bazında hizmet verdiğini anlattı. Vardan şöyle devam etti:
"Konseylerin yüzde 61'inde başkan ve belki tamamına yakınında da yürütme kurulları değişti. Böylelikle sisteme yeni bir dinamizm kazandırdık. Karşı kanatlarımızla ilişkilerimizi güçlendirmek ve kurumsal hale getirmek için de 20'yi aşkın ülke ile yeni anlaşma imzaladık. Bu da devam edecek.
Bu arada, DEİK bünyesinde kurumsal yapının dönüşümü ile ilgili, belki de en önemli çalışmayı, üyelerimizin ve ilgili kamu yetkililerinin de katılımıyla hep birlikte gerçekleştirdik. O da, DEİK için ileriye dönük faaliyetlerimizi nasıl yürüteceğimize ilişkin strateji geliştirmek idi.
Bunun nihayetinde bir yol haritası hazırladık. Öyle ki; bu yol haritasında, stratejik hedefler ve performans göstergelerinin hepsi belirlenmiş durumda. Kısacası, DEİK'te yapılacakların tamamı şu an belli."
"Gelişmiş ülkelerle aradaki makas daralıyor"
Dünya ekonomisinin gelişmekte olan ülkeler lehine değiştiğini anımsatan Vardan, "2012 yılında yükselen ekonomiler, gelişmiş ekonomilerin yaklaşık 4 kat hızla büyümüşken, 2015'te bunun sadece 2 kat olacağı öngörülüyor. Kısacası, aradaki makas iyice daralıyor" diye konuştu.
Vardan, Türkiye'nin de tıpkı diğer yükselen ülkelerde olduğu gibi, verimlilik ile rekabet gücü ve uluslararası iş birliklerinin gelecek için kritik bir önem arz ettiğini söyledi.
Başbakan Davutoğlu'nun aydınlatıcı vizyonunun iş dünyasına güven verdiğini aktaran Vardan, "Varlığınız ileriye dönük güven verici" dedi.
Türkiye'nin çevresindeki gergin atmosfere işaret eden Vardan, olumsuz havanın bazı iş adamlarının yatırım iştahını azalttığını belirterek, şunları kaydetti:
"Dünyada değişen siyasi durum, özellikle yakın coğrafyamızda durulmayan çalkantılar ve hala kanayan yaralar bazılarımızın iştiyakını olumsuz etkileyebiliyor. Gelişmeleri görmezden gelemeyiz, ama vakur ve milli duruşumuzla, aynı zamanda tüm gücümüz ve inancımızla, bir yandan ülke hedeflerimiz doğrultusunda çalışırken, öte yandan değişen koşullara ve zorlaşan şartlara adapte olmaya gayret gösteriyoruz."
"26. Program adı altında 'Küresel Ekonomik İlişkiler Programı'nın da tasarlanmasını talep ediyoruz"
Hükümetin çalışma programlarında öngördüğü üzere, Türkiye'yi bir üst gelir grubundaki ülkeler ligine yükseltmek istediklerini anlatan Vardan, 10. Kalkınma Planı'nda hatları çizilen 25 dönüşüm programının uygulanması ve ilerleme raporlarının kamuoyu ile düzenli olarak paylaşılmasının hayati önem taşıdığını söyledi.
Vardan, sözlerine şöyle devam etti:
"Dış ekonomik ilişkileri geliştirmek anlamında, 26. Program adı altında, 'Küresel Ekonomik İlişkiler Programı'nın da tasarlanıp, uygulanmasını DEİK olarak talep ediyoruz.
Bunun için de ekonomik havzalara ve ülkelere yönelik yıllık 'ekonomik ilişkiler eylem planlarının' kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum katılımıyla hazırlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması gerektiğini düşünüyoruz.
Bu süreçte DEİK'in koordinatör kurum olarak konumlanmasını arzuluyor ve bu bağlamda sekreterya hizmetini üstlenmeye hazır olduğumuzu sizlere arz ediyoruz."
Son Dakika › Ekonomi › Deik 2015 Yılı Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?