Dilimiz Kimliğimiz" Paneli - Son Dakika
Ekonomi

Dilimiz Kimliğimiz" Paneli

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, "Türkiye son yıllarda ekonomi ve dış siyasette sıçrama yapmaya mecbur ve yapma sürecinde.

18.12.2017 17:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, "Türkiye son yıllarda ekonomi ve dış siyasette sıçrama yapmaya mecbur ve yapma sürecinde. Türk dilinin de böyle bir sıçrama yapması gerekiyor." dedi.

2017'nin "Türk Dili Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nde "Dilimiz Kimliğimiz" paneli düzenlendi. TDK Başkanı Kaçalin, paneldeki konuşmasında, kurumların hukuk, muhasebe birimleri olduğu gibi bunun yanında dil birimlerinin de olması gerektiğini, kurumlardan çıkan metinlerin anlaşılır ve doğru bir dille yazılmasının şart olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı gibi bazı devlet kuruluşlarını da bu kapsamda ziyaret ettiğini aktaran Kaçalin, Türkçe'nin basın, din, hukuk ve eğitim olmak üzere dört alanda doğru kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Kaçalin, eskiden kullanılan kelimelerin artık kullanılmaması sebebiyle öldüğünü, onların yerine bazı kelimelerin ise doğduğunu örneklerle anlattı. Anadolu topraklarında eskiden konuşan dillerin, artık konuşulmadığını hatırlatan Kaçalin, Türkçe'nin de belli açılardan inişe geçtiğini kaydetti. Kaçalin, "Türkiye son yıllarda ekonomi ve dış siyasette sıçrama yapmaya mecbur ve yapma sürecinde. Türk dilinin de böyle bir sıçrama yapması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yabancı dil öğrenmek için önce Türkçe'nin çok iyi öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Kaçalin, doğru Türkçe kullanmanın öneminin anlaşılması için bu yıl Türk Dili Yılı ilan edildiğini kaydetti.

"Kelimelerin arkasında bir kimlik dönüşümü var"

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, bu yılın dilin önemine dikkati çekmek amacıyla Türk Dili Yılı ilan edildiğini belirterek, Türkçe'yi doğru kullanma becerilerine sahip olmanın uzun ve devamlı olan bir süreç olduğunu söyledi.

Orhun yazıtlarından bu yana çeşitli coğrafyalardan geçerek günümüze kadar gelen Türkçe'nin birçok farklı lehçesi olduğu bildiren Duman, gündelik hayatta kullanılan kelimelerin arkasında bir kimlik dönüşümünün de yer aldığını dile getirdi.

Duman, "Diller bir taraftan gelişiyor ama bir taraftan ölen diller de var. Gelecek 50 yıl içinde 100 civarında dil konuşulmadığı için ölecek." dedi.

"Türkçe gelecek 10 yılda dünyada öğretilmesi gereken dillerden"

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ise Türkçe'nin Türkiye'nin kapasite artışına paralel olarak güç kazandığını ifade etti.

Avrupa'da yapılan araştırmalara göre Türkçe'nin öğretilmesi gerekli diller arasında yer aldığını aktaran Develi, şunları kaydetti:

"Türkçe, gelecek 10 yılda dünyada öğretilmesi gereken diller arasında. Türklerin Avrupa ülkelerinde de yaşadığı, Balkanlarda Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak yaygın olarak konuşulduğu da göz önüne alındığında önemi daha da artıyor. Türkiye sınırları dışında da Türkçe öğretiliyor, konuşuluyor. Yunus Emre Enstitüsü'nün ofisleri aracılığıyla her yıl 50-60 bin insan Türkçe öğreniyor. 100 bin uluslararası öğrenci Türkçe eğitim alıyor. Her yıl dünya ölçeğinde 50-60 bin insanın kariyer planlamalarına Türkçe'yi dahil ettiğini görüyoruz. Türkçe öğrenmeye olan talep dünyada her geçen yıl artıyor. Bu Türkçe'nin varlığını garanti altına alan bir sebeptir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dilimiz Kimliğimiz' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu
    09:28 Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu

    Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda mart ayında 29 bin 680 yolcu ağırlandı. Ayrıca, 255 uçak iniş-kalkışı gerçekleştirildi ve 207 ton kargo, posta ve bagaj yük trafiği oldu. Ocak-mart aylarında ise toplamda 90 bin 813 yolcu, 720 uçak trafiği ve 698 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor
    09:27 Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği Çukurova'da, kömür üreticileri haftalar süren mesailerini sürdürerek ekonomiye katkı sağlıyor. Mangal kömürü üretimi zorlu bir mesai gerektirirken, fiyatlar ise sabit kalmaktadır.

  • Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'
    09:23 Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar almayan Kuzey Çevre Yolu bölgesi, cazibesini artırıyor. Deprem sonrası binaların zarar görmediği ve zeminin sağlam olduğu bu bölge, iş yerlerinin taşınmasına ve insanların ilgisini çekmeye başladı. Esnaflar, yolun tamamlanmasıyla birlikte faaliyetlerin daha da artacağına inanıyor.

  • Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor
    09:18 Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Çukurova sıcağında zorlu bir mesaiyle çalışan kömür üreticileri, haftalar süren yakma tekniğiyle mangal kömürü üretimine devam ediyor.

  • Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi
    09:02 Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi

    Asaf Savaş Akat İktisat Ödül Töreni, siyasi partilerin grup toplantıları, İçişleri Bakanı'nın trafik verileri açıklaması, 1 Mayıs programı basın açıklaması, İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu'nun basın açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, YRP Genel Başkan Yardımcısı'nın açıklamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı yapılacak.

  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.


Advertisement