Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, enerji ithalatının, 4,6 milyar dolar ile dış dengeye yük olmaya devam ettiğini belirterek, "Ekonomik aktivitede beklenen yavaşlamanın cari denge üzerinde beklenen olumlu etkisinin, enerji yükü nedeniyle sınırlı kalabileceği görüşümüzü koruyoruz" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tokalı, hem mevsimsel faktörler hem de bayrama bağlı iş günü kaybının etkisiyle, dış ticaret verilerinin beklentilere paralel olarak her iki tarafta da yavaşladığını belirtti.
Tokalı, ekonomik aktivitedeki ılımlı yavaşlamanın etkisiyle, ithalattaki azalmanın daha belirgin gerçekleştiğine dikkati çekerek, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracatın, önceki aya ait 12,8 milyar dolar düzeyinde kalmayı başardığını, düzeltilmiş ithalat rakamının ise mayıstan itibaren hakim olan aşağı trendini koruyarak 19,7 milyar dolara gerilediğini kaydetti.
İthalattaki yavaşlamada, altın ithalatında beklenen düşüşün gerçekleşmesinin etkili olduğunu dile getiren Tokalı, yatırım eğiliminin azalmasını da düşüş nedenleri arasında gösterdi.
Tokalı, ara malı ithalatı ve tüketim eğilimindeki yavaşlamanın da ithalatın gerilemesinde etkili olduğunu belirterek, "Enerji ithalatı, 4,6 milyar dolar ile dış dengeye yük olmaya devam ediyor. Enerji ithalatı 8 aylık dönemde 36,5 milyar dolar düzeyinde. Ekonomik aktivitede beklenen yavaşlamanın cari denge üzerinde beklenen olumlu etkisinin, enerji yükü nedeniyle sınırlı kalabileceği görüşümüzü koruyoruz" değerlendirmelerini yaptı.
"12 aylık açık artmaya devam ediyor"
Tokalı, ithalatta gözlenen yavaşlamaya karşın, geçen yılın düşük baz etkisi nedeniyle, 12 aylık dış açıktaki artışın devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Altın hariç ve altın ve enerji hariç dengelerde daha ılımlı bir görünüm söz konusu. Benzer tablolar cari denge göstergeleri için de geçerli. Ağustos ayında cari açığı 2,3 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz. Ancak, geçen yılın aynı ayında açık 1,3 milyar dolar ile sınırlı kaldığından, 12 aylık açıktaki artış devam edecektir. Eylül ayından itibaren yıllık açık rakamındaki artışın hız kesmesini bekliyoruz.
Yılsonu için öngördüğümüz, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 7,1'i düzeyindeki, 59 milyar dolarlık cari açık tahminimizi koruyoruz. Enerji ithalatı yükünün ise 55 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Geçen yılın 60,1 milyar dolarlık rekor düzeyinin hafif altında." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Dış Ticaret Verileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?