Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölge illerinden 2015 yılında 1 milyar 804 milyon 244 bin 924 dolar tutarında ihracat yapıldığını bildirdi.
Gürdoğan, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat içerisinde yüzde 1,4'lük paya sahip olduğunu belirterek, "Bölgemizde 2015 yılında 1 milyar 804 milyon 244 bin 924 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. İhracatta değer olarak bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artış yaşanmasına karşın miktar bazında yüzde 16 bir düşüş olmuştur" dedi.
Trabzon'un ihracatında miktar olarak yüzde 13 bir düşüş yaşamasına rağmen değer olarak yüzde 17,2 artış görüldüğünü ifade eden Gürdoğan, şöyle devam etti:
"Bu artış, il ihracatının yüzde 74'nü oluşturan fındığın fiyatında bir önceki sezona oranla yaşanan yükselişten kaynaklanmıştır. Bunun yanında Trabzon'un ihracatı 1,5 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarak daha önce en çok ihracat gerçekleştiren il sıralamasında 15'inci sıradan 13'ncü sıraya yükselmiştir. Rize'deki düşüş ise il ihracatının yüzde 68'lik bölümünü oluşturan madencilik ürünlerinden bakır ve çinko cevheri ihraç fiyatlarının dünya emtia fiyatlarında görülen büyük orandaki düşüşten kaynaklanmıştır. Bunun yanında Rize'nin önemli ihraç pazarı olan Gürcistan'a yönelik ihracatta yaşanan düşüş de il ihracatına yansımıştır."
Gürdoğan, bölgeden gerçekleşen ihracatın 411 firma tarafından yapıldığına işaret ederek, "Bölge ihracatının yüzde 83'lük kısmı tarım ürünleri ihracatından, yüzde 9'luk kısmı sanayi ürünleri ihracatından ve yüzde 8'lik kısmı da madencilik ihracatından oluşmaktadır. Ürün grubu bazında incelendiğinde ise bölgeden gerçekleşen ihracatın yüzde 63'nü fındık ve fındık mamullerinin oluşturduğu görülmektedir" diye konuştu.
-"İhracatta birinci sırada Rusya yer almıştır"
Trabzon'dan gerçekleşen yaş sebze ve meyve ihracatının tamamına yakınının Rusya'ya yapıldığını anlatan Gürdoğan, şunları kaydetti:
"Rusya'nın 1 Ocak itibarıyla ülkemiz menşeli yaş sebze ve meyve ürünlerinin büyük bir bölümüne ambargo uygulayacak olması sektör ihracatını büyük oranda olumsuz etkileyecektir. 2015 yılında Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatında Trabzon birinci sırada bulunmakta olup, bu kapsamda da yapılan toplam ihracatın yüzde 33'nü tek başına gerçekleştirmiştir. 2015 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 111 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, birinci sırada 305 milyon 283 bin 196 dolar ihracatla birinci sırada Rusya yer almıştır. Bölgeden en çok ihracatın yapıldığı ülke grubu Avrupa Birliği ülkeleri olup, bunu ikinci sırada bağımsız devletler topluluğu ülkeleri izlemektedir."
-"İhracatçılarımızı Rusya pazarına bağımlılık riskinden kurtarmayı planlamaktayız"
Gürdoğan, Rusya'nın ambargosu nedeniyle sektörün önde gelen firmalarını, alternatif pazarlara yönlendirmek için yoğun bir çaba sarf ettiklerini vurguladı.
Bu kapsamda birlik olarak yıl içerisinde fuar ve ticaret heyetleri gibi bir dizi organizasyonlar yapacaklarına değinen Gürdoğan, şöyle devam etti:
"Bu organizasyonlarla ihracatçıları potansiyel pazarlara yönlendirerek pazar kaybından yaşanacak düşüşü telafi etmeyi hedeflemekteyiz. Bu çerçevede ülkemizin önde gelen sektör firmalarını olan ihracatçılarımızı yaş sebze ve meyve sektöründe önemli potansiyeli bulunan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt'e, Avrupa Birliği'nde Almanya, İngiltere ve Polonya ile Türk cumhuriyetlerine yönlendirmek için önümüzdeki dönem çalışmalara ağırlık vereceğiz. Böylece ihracatçılarımızı Rusya pazarına bağımlılık riskinden kurtarmayı planlamaktayız."
Gürdoğan, birlik olarak 2015 yılında 300'e yakın ihracatçıya teşvik desteği sağladıklarını, bu yöndeki çalışmalarının da 2016 yılında devam edeceğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › Doğu Karadeniz Bölgesi'nin 2015 Yılı İhracatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?