Ekonomik Terim Olarak Kaos Teorisi, Hecksher ve Ohlin Teorisi - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomik Terim Olarak Kaos Teorisi, Hecksher ve Ohlin Teorisi

Finansal okur yazarlık özellikle finansal enstrümanların neler olduğunu öğrenmek yatırımların yönlendirilmesi, küçük yatırımcının kendisini koruması açısından oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

25.11.2017 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Finansal okur yazarlık özellikle finansal enstrümanların neler olduğunu öğrenmek yatırımların yönlendirilmesi, küçük yatırımcının kendisini koruması açısından oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Bu noktada da ekonominin temelleri olan teoriler finansal okur yazarlığın iyi anlaşılması açısından önemli bir nokta biz de yazımızda Kaos teorisinin ve Hecksher ve Ohlin teorisinin neler olduğunu tanımlarla anlatmaya çalışacağız.

Kaos Teorisi Nedir? (Chaos Theory)

Kaos kelimesi sözlük anlamı olarak; karmaşa ve bozukluk hali, organizasyon veya düzen eksikliği, karışık düzensiz kitle anlamsız ifadeler kümesi anlamına geliyor.  Bir de evrenin çıkışından önce olduğu varsayılan sonsuzluk veya biçimsiz maddeyi ifade etmek için kullanılıyor. Kaos teorisi bir matematik teorisi olup gelişimi hala sürmektedir.

Ekonomi Açısından Kaos Teorisi (Chaos Theory) Nedir?

İşin ekonomi ve finans alanına uyarlanması ise kelimenin ilk anlamından geliyor. Yani ekonomide veya finans piyasalarında bir karmaşa bozukluk hali düzen eksikliği gibi bir durum ortaya çıkmışsa bu ekonomik kaos veya finans piyasalarında kaos yaklaşımına götürüyor. Küresel kriz, mesela finans piyasalarında denetim eksiklerinin sonucunda ortaya çıkmış kaos ortamından ateşlenmiştir

Hecksher ve Ohlin Teorisi Nedir?

Bir ülke yüksek oranda sahip olduğu üretim faktörünü yoğun biçimde kullanarak ürettiği malları daha ucuza üreterek o üretim alanlarında uzmanlaşma için o malların üretiminde karşılaştırmalı üstünlük elde  eder. Bu teoride 2 karşılaştırma bulunmaktadır. İki mal ve iki ülke esas alınarak yapılmıştır.

Hecksher ve Ohlin Teorisinin Dayandığı Varsayımlar

Teorinin dayandığı bazı varsayımlar vardır,  bunlar şu şekilde  sıralanır.

Bu iki ülkeden biri emek diğeri sermaye bakımından zengindir.

Bazı mallar emek yoğun bazı mallar sermaye yoğun olarak üretilir.

Bir malın üretim fonksiyonu bütün ülkelerde aynıdır.

Üretiminde ölçeğe göre sabit verim koşulları geçerlidir.

İki ülkenin ticaret yapabilmeleri için talep koşullarının benzeri olmaları gerekir.

Teorinin Geçerli Olabilmesi İçin...

Teorinin geçerli olabilmesi için ucuzlayan faktörün  pahalılaşan  farklı ürün yerine ikame edilmesi sonucunda Emek yoğun malın sermaye yoğun mal ya da sermaye yoğun malın Emek yoğun mal  durumuna gelmemesi gerekir.

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Son Dakika Ekonomi Ekonomik Terim Olarak Kaos Teorisi, Hecksher ve Ohlin Teorisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement