ABDULSELAM DURDAK - Toronto Dominion (TD) Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio, "Bence gelişmekte olan piyasalar kredi riski açısından tehlikede değil. Asıl problem, lider ekonomilerin eski büyüme rakamlarına dönmesinin zaman alacak olmasıdır" dedi
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Maggio, gelişen piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
Gelişen piyasalarda ithalatın ihracatı geçmesinin cari açığın çoğalacağı anlamına geldiğini ifade eden Maggio, "Dış talebin standartlara göre oldukça zayıf kalması durumu daha da ciddileştiriyor. Gelişmekte olan ülkelerin ihracatı, hem ithalat yaptıkları ülkelerdeki ekonomik sıkıntılardan hem de bazı gelişen ekonomilerin daha az rekabetçi hale gelmesinden dolayı azalırsa büyümeye uzun süre katkı sağlayamayacaktır" diye konuştu.
Maggio, gelişmekte olan piyasaların kredi riski açısından tehlikede olmadığını belirterek lider ekonomilerin büyüme rakamlarına dönmesinin zaman almasının esas problem olduğunu kaydetti.
Gelişen piyasaların ekonomik açıdan yaşanan olumsuzluklara rağmen eskiye oranla hala daha güçlü olduğunu dile getiren Maggio, "Gelişen piyasa ekonomilerinin çoğu bundan 5-10 yıl öncesine göre daha sağlam. Bu yüzden, gelişen piyasalar uzun süreli makroekonomik zayıflığa ve piyasa gerginliklerine karşı da daha güçlü. Ancak yine de uluslararası yatırımcıların gelişen piyasalara karşı güvenini biraz azalmış durumda. Bu durum ve ABD hazine getirilerinin yakın gelecekte artacağına yönelik beklentiler, yatırımcıları gelişen piyasalardaki varlıkları elinde tutmaları için daha yüksek getiri talebine itiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Gelişen piyasaların getirisini tekrar yükselmesi gerektiğine dikkati çeken Maggio, dövizin güçsüzlüğünün gelişen piyasa varlıklarını daha da cazip hale getireceğini belirtti.
Maggio, "Bunun da, kazançları muhtemelen 2008 öncesi seviyeler ve son zamanlardaki en düşük seviyeler arasında göreceğimiz anlamına geliyor. Kurlar piyasaya bağlı olarak bu duruma farklı tepkiler verecektir. Bu süreç bittikten sonra faizlerin ve para birimlerinin stabilize olmaya başladığını görebiliriz. Fakat bu, yaz mevsimindeki zayıf likiditenin her hareketi abartmasından dolayı şuan gerçekleşmiyor" ifadelerini kullandı.
"Gelişen piyasalarda durum o kadar da vahim değil"
Hollanda merkezli ABN AMRO Bankası Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen de, gelişmekte olan piyasaların küresel piyasalardaki kargaşadan etkilendiğini belirtti.
Arjen van Dijkhuizen, şunları kaydetti:
"Bu durum hayal kırıklığı oluşturan ekonomik verilere, emtia fiyatlarındaki düşüşe ve bazı ülkelerde ki siyasi huzursuzluğun artmasına sebep oluyor. Ancak Fed'in varlık alımını azaltacağına yönelik beklentilerden dolayı gelişen piyasaların para birimlerindeki çıkışlar daha yüksek seviyede. Sonuç olarak bu da gelişen piyasalar para birimlerini destekleyen finansal akışların yavaşlamasına sebep oldu.
Bu yıl için BRIC ( Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeleri ve birçok anahtar gelişen ülkeler için büyüme tahminlerimizi düşürüyoruz. Ancak gelişen piyasaların temellerinin geçmişe oranla daha sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu düşünüyoruz. Borç seviyeleri genel olarak geçmişe nazaran daha yönetilebilir seviyede, döviz rezervleri birçok gelişen ülkede daha güçlü artmış durumda."
Gelişen piyasaları destekleyecek olan küresel piyasaların da gelecek çeyrek dilimlerinde güçlenmesini beklediklerine işaret eden van Dijkhuizen, gelişen piyasalarda durumun çok da vahim olmadığını sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomistler, Gelişmekte Olan Piyasalardan Umutlu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?