GAZİANTEP - Enerji verimliliğiyle ilgili destekler artacak - Son Dakika
Ekonomi

GAZİANTEP - Enerji verimliliğiyle ilgili destekler artacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji verimliliğine ilişkin desteklerini sanayicilerin yanı sıra bina, tarım ve hizmet sektörüne de sunacaklarını söyledi.

04.12.2021 14:10  Güncelleme: 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji verimliliğine ilişkin desteklerini sanayicilerin yanı sıra bina, tarım ve hizmet sektörüne de sunacaklarını söyledi.

Tancan, Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) düzenlenen "Güneydoğu Enerji Forumu"nda, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu güç sıralamasında dünyada 12'nci, Avrupa'da ise 5'inci olduğunu ifade etti.

Dünya genelinde şu anda enerji krizi riski bulunduğunu anlatan Tancan, "Bütün emtialar gibi arz sıkıntısı yaşandığı takdirde fiyatlar nasıl anormal yükseliyorsa aynı durum enerji için de geçerli. 2020 yılında 1000 metreküp doğal gaz fiyatı 115 dolar. 2022'nin Eylül ayında ise 808 dolar, ekim ayında da 10 katı yükselerek 1099 dolar olmuş. Kasım ayında ise 976 dolara kadar düşmüş. Yani 2020 yılıyla kıyasladığımızda geçtiğimiz 3 ay içerisinde 8-9 kat olan bir artış söz konusu." dedi.

Tancan, kömürde de fiyat artışlarının yaşandığını belirterek 2020 yılında ortalama fiyatı 50 dolar olan kömürün Ekim 2021'de 270 dolara yükseldiğine dikkati çekti.

"Konut doğal gazı açısından en ucuz ülkeyiz"

Doğal gaz ve kömür fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarına yansıdığını dile getiren Tancan, şunları kaydetti:

"Avrupa'daki İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde 2021'in başında 60-70 avro seviyesinde olan elektik fiyatlarının bugün 200 avrolara çıkmakta olduğu görülüyor. Buna rağmen ülkemizde elektrikte büyük bir artış gerçekleşmedi. Elektrikteki fiyat artışı birçok emtiadaki artışının sebepleri ne ise benzer sebepler enerji fiyatları için de söz konusu. Artışlara rağmen konut elektrik fiyatlarına baktığımızda en ucuz ikinci ülkeyiz. Konut doğal gazı açısından ise en ucuz ülkeyiz. Doğal gazı üretip de satan ülkeler, hiçbir ülkenin alım gücüne bakıp fiyatlandırmıyor. Dünyadaki fiyat ne ise ülkemizde de odur."

Verimlilik projeleri destekleri

Tancan, Avrupa'daki bazı ülkelerinin Türkiye'nin kullandığı enerjinin neredeyse yarısını kullanarak aynı ürünü ürettiklerine işaret ederek, enerjinin verimli kullanılması yönünde bir zorunluluğun bulunduğunu aktardı.

Bakanlık olarak verimlilik artırıcı projeleri desteklediklerinin altını çizen Tancan, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar desteklerimiz sanayi tesislerimiz içindi. Herhangi bir sanayicimiz gelip 'ben şöyle bir verimlilik projesi yaptım, şu şekilde verimlilik sağlayacak, projemi destekleyin' dediğinde biz bu projeyi destekliyoruz. Sanayicinin projesini inceliyoruz, proje uygulandıktan sonra da yaptığı harcamaların bir kısmını da kendisine hibe ediyoruz. Hem hibe olarak desteğimizi alıyor hem de fabrikasındaki enerjiyi daha az kullanarak kazanıyor. Bugüne kadar 132 milyon lira destek vermişiz. Yaklaşık 470 milyon lira yatırım yapıldı ve yılda 238 milyon liralık kazanç elde edildi. Desteklerimiz şu ana kadar sanayici tesisleriyle ilgiliydi ama geçtiğimiz hafta Meclis'ten bir yasa çıktı ve artık desteklerimizin kapsamını genişletiyoruz. Verimlilik konusunda sanayicilerin yanı sıra bina ve tarım ile hizmet sektöründe de destek vereceğiz. Yeter ki elektrik kullananlar daha verimli kullanmaya başlasın."

Programa, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, AB Delegasyonu Ticaret ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Bartosz Przywara, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı İslim Arıkan'ın yanı sıra enerji dağıtım şirketlerinin yetkilileri ve çok sayıda sanayici katıldı.

GAZİANTEP - Enerji verimliliğiyle ilgili destekler artacak
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi GAZİANTEP - Enerji verimliliğiyle ilgili destekler artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı
    15:14 Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, parklara konulan malzemeleri kendi atölyelerinde üreterek yaklaşık 49 milyon lira tasarruf sağladı. Büyükşehir Belediyesi, 5 yıldır tüm alanlarda düşünen, üreten ve yarışan Ordu düşüncesini uygulayarak 19 ilçede birçok park inşa etti ve mevcut parklara modern bir kimlik kazandırdı.

  • Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı
    15:12 Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı

    Corendon Turizm Grubu, Alanya için planladığı operasyonları düzenlediği toplantıda paylaştı. Grup, 2024 sezonunda Alanya'ya 120 binden fazla koltuk arzı sunacak.

  • Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor
    15:08 Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor

    Çin'in önde gelen sanayi şirketleri, karlarındaki daimi artış sayesinde iş olanakları konusunda iyimserliğini koruyor. İmalat sektöründeki özel yatırımların bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9 arttığı belirtilirken, şirketlerin yüzde 76'sının sanayi üretimlerinin bu yılın ikinci çeyreğinde büyümesini ya da sabit kalmasını beklediği ifade edildi. Büyük sanayi işletmelerinin sayısının da arttığı ve karlarının yükseldiği açıklandı.

  • Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı
    14:54 Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle dağlık ve ormanlık arazilerde toplanan çiriş otu tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaşlar, çiriş otunu ilçe merkezine getirerek kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor. Çiriş otu, çorba, yumurta, pilav ve börek yapımında kullanılıyor ve doğal olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geliyor.

  • Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı
    14:53 Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinin sınır kesimlerinde doğal olarak yetişen ve baharın habercisi olan bitkiler, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor. Dağlardan toplanan bu bitkiler, Hakkari merkez ve Çukurca ilçesi bölgesinde çarşı merkezinde satılarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Seyyar satıcılık yapan Cengiz Baygun, şifalı bitkileri toplayarak pazarda satışını gerçekleştiriyor ve bu işi yapmasının sebebi olarak başka bir işinin olmamasını gösteriyor.

  • Seferihisar Belediyesi Gödence Köyü'nde Sakız Ağacı Dikti
    14:44 Seferihisar Belediyesi Gödence Köyü'nde Sakız Ağacı Dikti

    Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Gödence Köyü'ndeki 30 dönümlük araziye 50 adet sakız ağacı dikerek ilçedeki tarım çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.

  • Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı
    14:42 Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı" dedi.


Advertisement