Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturması karşısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı duruşu sürdürdüğünü belirtti.
Baylan, temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, temmuzda, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,15 arttığını ve yıllık enflasyon oranının yüzde 9,79 düzeyine gerilediğini hatırlattı.
TCMB'nin, temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde tuttuğunu aktaran Baylan, Ocak 2017'den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde borç verme faiz oranının da yüzde 12,25 seviyesinde korunduğunu vurguladı.
FED'in, ABD enflasyonundaki zayıflık karşısında temmuz ayında faiz artırımına gitmemesine rağmen yakın zamanda bilanço küçültme operasyonuna başlayacağı yönündeki açıklamalara da değinen Baylan, şunları kaydetti:
"TCMB'nin sıkı duruşuyla Türkiye'nin döviz kuru ve risk primi göstergelerinde olumlu bir seyir izlenmektedir. Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturması karşısında TCMB söz konusu sıkı duruşu sürdürmektedir. Bu haliyle TCMB'nin bir sonraki PPK toplantısına kadar bekle-gör niteliğinde bir tercihte bulunduğu anlaşılmaktadır."
Para politikasında görece sıkı bir duruş korunurken maliye politikasında daha gevşek bir yönelimin benimsendiğini dile getiren Baylan, şöyle devam etti:
"Bununla birlikte küresel düzeyde gelişmiş ülke merkez bankalarının tavrıyla finansal piyasalar arasındaki ayrışmanın riskleri artırdığını ve risk iştahında yaşanabilecek azalışların gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtmek gerekmektedir. Mevcut durumda cari açığın ve bütçe açığının artma eğiliminde olduğu ve enflasyonun yüksekliğini koruduğu bir görünüm söz konusudur. Ek olarak büyümeye yönelik destekleyici tedbirlerin ortadan kalkacağı da dile getirilmelidir."
"Enflasyondaki düşüş moral oldu"
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Başkanı Abdullah Bayrak da tüketici fiyatlarında yıllık enflasyonun yüzde 9,79 ile aylar sonra yeniden tek haneli rakamlara inmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.
Yıllık enflasyondaki düşüşün ilerleyen aylarda da süreceğini ve tek haneli seviyenin devam edeceğini düşündüğünü belirten Bayrak, şu görüşlere yer verdi:
"Temmuz ayında tekrar tek haneli rakamları gören yıllık enflasyon Türkiye ekonomisi için moral oldu. Baktığımızda nisanda yüzde 11,87 ile zirveyi gören enflasyon, mayısta 11,72 ve haziranda 10,90 ile düşüş eğilimine girmişti. Bu eğilimin yıl sonuna kadar devam etmesi ve yılı yüzde 9 oranında kapatmasını ümit ediyorum. Dünya ekonomisine yönelik risklerin devam ettiği, finansal dalgalanmaların tamamen geçmediği bir döneme rağmen Türkiye'nin bu yılı tek haneli rakamlardaki enflasyonla kapatacağına inanıyorum. Bu durum 2018'e daha emin adımlarla girmemizi sağlayacaktır."?
"Yeniden tek hanelere döneceğimizi tahmin ediyoruz"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Başkanı Mustafa Gürses de tüketici fiyatlarındaki yıllık artışın temmuz ayında yüzde 9,79'a gerilemesiyle 5 aylık çift haneli enflasyon döneminin sona erdiğini vurguladı.
Mayıs ve haziran dönemlerinde görülen gerilemelerin düşüşün sinyalini verdiğini vurgulayan Gürses, enflasyonun son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesinde bu dönemde gıda, giyim ve ayakkabı fiyatlarının aylık bazda gerilemesinin ve dolar kurunun yatay seyretmesinin etkili olduğunu anlattı.
Gürses, turizm sektöründe görülen canlanmanın lokanta ve otelcilik sektöründe fiyat artışına neden olarak enflasyonu yukarı yönlü baskı altında tuttuğunu belirterek, "Bütün bu gelişmelerde mevsimsel faktörlerin etkisi hissedilmektedir. Bu bağlamda mevsimsel etkilerin ortadan kalkmasıyla önümüzdeki dönemlerde yıllık enflasyonunda bir miktar artış gerçekleşebilir. Buna karşın yılın son çeyreği itibariyle enflasyonun yeniden düşüşe geçeceğini ve yıl sonu rakamlarında yeniden tek hanelere döneceğimizi tahmin ediyoruz." açıklamasında bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?