Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi enflasyon verilerine ilişkin olarak, "Sonuçların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerine paralel olmasına karşılık, enflasyonda gelinen aşırı yüksek seviyelerin enflasyon beklentilerine ve fiyatlama davranışlarına olan olumsuz etkisini dikkate alarak, 'temkinli' yaklaşımını korumaya devam edeceğini ve gerekli gördüğü sıklıkta ek parasal sıkılaşmaya gideceğini düşünüyoruz" dedi.
TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Bürümcekçi, eylül ayında TÜFE'nin yüzde 0,77 artış ile yüzde 0,65 artış düzeyinde olan konsensüs ve yüzde 0,70 artış olan kendi beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
Geçen yıl eylül ayında TÜFE'de yüzde 1,03 artış gerçekleştiğini anımsatan Bürümcekçi, bu ay TÜFE'de geçen yıla göre gerçekleşen gerilemede, işlenmemiş gıda fiyatlarında düzeltmenin devamı ve enerji fiyatlarında lehte baz etkisi gözlenmesinin etkili olduğunu ve TL'deki değer kaybının bazı fiyat gruplarına (otomobil, ev aletleri, audio-video vb) olumsuz yansımaya devam etmesinin ise gerilemeyi sınırladığını belirtti.
Bürümcekçi, TCMB'nin de, Para Politikası Kurulu (PPK) özetlerinde, işlenmemiş gıda fiyatlarının yıllık artış oranının gerilemeye devam edeceğini belirttiğini anımsattı.
Yıllık enflasyonun aşağı yönlü eğiliminin, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltmenin devamı ve enerji fiyatlarında lehte çalışacak baz etkisi nedeniyle ekim ayında da koruyabileceğini düşündüklerini dile getiren Bürümcekçi, geçen yıl ekim ayında elektrik ve doğalgaz fiyatlarında gözlenen yüzde 10'a yakın fiyat artışının bu yıl gözlenmemesinin bu beklentinin arkasındaki en önemli dayanak olduğunu aktardı.
"Zamanla TCMB'nin elindeki hiç bir aracın kullanımını dışlamayan bir pozisyona geri döneceğini düşünüyoruz"
Sonuçların TCMB'nin beklentilerine paralel olmasına karşılık, enflasyonda gelinen aşırı yüksek seviyelerin enflasyon beklentilerine ve fiyatlama davranışlarına olan olumsuz etkisini dikkate alarak, "temkinli" yaklaşımını korumaya devam edeceğini ve gerekli gördüğü sıklıkta ek parasal sıkılaşmaya gideceğini düşündüklerini belirten Bürümcekçi, şunları kaydetti:
"Bankanın faiz silahını kısa vadede kullanmayacağı anlamına gelen bu riskli duruşa geçerken en önemli dayanağı ve beklentisi, piyasalarda kurlarda ve faizlerde görülen artışı aşırı tepki olarak görmesi yani ortalamalara tekrar yakınsama beklemesi ve Fed'in para politikasına netlik getirerek piyasalarda bir rahatlama sağlayacağıydı. Bu duruş, küresel piyasalarda FOMC sonrası görülen risk iştahı artışıyla kısa vadede tahvil faizlerinde ve kurlarda geri çekilmeye yol açarak işe yaramış gibi görünüyor. Ancak enflasyon görünümü nedeniyle bu duruşu kalıcı bir duruştan ziyade bir 'ara dönem çözümü' olarak görmekteyiz. Zamanla TCMB'nin elindeki hiç bir aracın kullanımını dışlamayan bir pozisyona geri döneceğini düşünüyoruz."
Bürümcekçi, yarın açıklanacak olan eylül ayı reel kur endeksinin (REK) enflasyon gerçekleşmesi sonrası önceki 111,5 değerinden 109,0 civarına yeni bir düşüş gerçekleştireceğini öngördüklerini belirterek, şu anda bulunulan 2,3615 kur sepeti seviyesinde seyrin ekim ayı boyunca sürmesi durumunda da bu civarlarda kalınacağını düşündüklerini belirtti.
TCMB'nin iletişiminde bu endeksin 120 değerini TL'de sermaye girişlerinin yoğun olduğu dönemde aşırı değerlenme için referans eşik değer olarak kullanırken, aşırı değer kaybı için ise son dönemde yeni bir referans değerden bahsetmeye başladığına dikkati çeken Bürümcekçi, şu değerlendirmede bulundu:
" Yeni çizgi REK'in Ocak 2003=90 olan gerçek değerinden başlatılarak ve yine yıllık yüzde 2 değerlenme konarak bugüne getiriliyor ve hesaplamalarımıza göre alt çizgi eylül ayı itibarı ile 111,0 seviyesinde bulunuyor. TCMB, REK'in bu çizginin altında olmasının aşırı olduğunu ve yine önceki aralığına (111 – 120) döneceği mesajını veriyor. Bize göre, meşhur 1,92 seviyesi de bu hesaptan geliyor, yani REK bu aralığa geri dönme hareketine bu yıl içinde girer ve bahsedilen aralığın ortalarına kadar gelirse bu civarlara kadar gerileyebilir anlamına geliyor." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Eylül Ayı Enflasyon Verileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?