Garanti Bankası, Yurtdışı Piyasalardan Uzun Vadeli Finansman Sağladı - Son Dakika
Ekonomi

Garanti Bankası, Yurtdışı Piyasalardan Uzun Vadeli Finansman Sağladı

Garanti Bankası, Yurtdışı Piyasalardan Uzun Vadeli Finansman Sağladı

Garanti Bankası, Havale Akımlarına Dayalı Seküritizasyon Programı Kapsamında 250 Milyon Euro Tutarındaki İşlemle, Yurtdışı Piyasalardan Uzun Vadeli Finansman Sağladığını Açıkladı.

21.12.2010 11:55

Garanti Bankası, havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında gerçekleştirdiği 250 milyon Euro tutarındaki işlemle, yurtdışı piyasalardan uzun vadeli finansman sağladığını açıkladı. Garanti Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, West LB tarafından düzenlenen işlemin, 75 milyon Euro tutarındaki 12 yıl vadeli dilimi Avrupa Yatırım Bankası(EIB), 75 milyon Euro tutarındaki 12 yıl vadeli dilimi ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası(EBRD) kaynaklarından temin edildiği bildirildi. West LB'nin ise işleme 5 yıl vadeyle 100 milyon Euro tutarında katkıda bulunduğu belirtilen açıklamada, kredinin, EIB ve EBRD kaynaklarından sağlanan 150 milyon Euro'luk kısmının orta büyüklükteki yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine aktarılacağı açıklandı. Fitch tarafından A- seviyesinde derecelendirilen ve sigortasız olarak ihraç edilen işlemin, Türk bankalarının sigortasız olarak gerçekleştirdiği yapılandırılmış finansman işlemleri arasında "en yüksek reytinge sahip" kaynak olma özelliği taşıdığı belirtildi.

-YILIN EN UCUZ MALİYETLİ SENDİKASYON İŞLEMİ-

Banka açıklamasında, EBRD'nin bir Türk bankasının havale akımlarına dayalı seküritizasyon işleminde yatırımcı olarak ilk kez yer aldığı, işlemin aynı zamanda EIB ve EBRD'nin birlikte finansman sağladığı "ilk Türk bankası" işlemi olma özelliğini taşıdığı ifade edildi. Bu işlemle birlikte seküritizasyon programının kurulduğu 2002 yılında bu yana Garanti Bankası'nın, bu program altından ihraç ettiği 30 ayrı dilimde temin ettiği kaynağın toplam tutarının 5 milyar doları aştığı, Garanti'nin 30 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirdiği 1 milyar dolar tutarındaki işlemle, yılın en ucuz maliyetli sendikasyon işlemine imza attığı vurgulandı.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, Fitch tarafından verilen bu reytingin, Garanti'nin havale akımlarına dayalı seküritizasyon programının istikrarlı ve güçlü yapısına yönelik bir işaret olduğunu, bununla birlikte bankanın son derece likit ve dengeli bilanço yapısının, güçlü öz kaynaklarının, risk yönetimi sisteminin ve operasyonel verimliliğinin de bir göstergesi niteliğinde olduğunu söyledi. Egemen, uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak yaratmanın gitgide önem kazandığı günümüz koşullarında, düşük faizli fonlama fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceklerini vurguladı.

-"YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI POTANSİYELİNİ AÇIĞA ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ"-

EBRD Başkan Yardımcısı Varel Freeman ise Türk hükümetinin enerji bağımlılığını azaltma ve enerji sektöründeki sürdürülebilir gelişime katkı konusundaki kararlılığını EBRD'nin de paylaştığına vurgu yaptı. Enerji verimliliği yatırımlarının tutarlarını artırmayı ve yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki potansiyeli açığa çıkartmayı hedeflediklerinin altını çizen Freeman, "Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansmanı (MidSEFF) ile Türk bankalarının proje değerlendirmesi aşamasında sosyal ve çevresel etki analizi için, uluslararası standartları uygulama çabaları desteklenecek, yerel toplum, proje sponsorları ve bankaların menfaatlerinin dengede tutulmasına yardımcı olunacaktır. Türk bankalarından gelen talep üzerine verilecek olan bu destek, bankaların sağlam bankacılık ve uluslararası standartları uygulamak konusundaki kararlılıklarının da bir yansımasıdır" değerlendirmesinde bulundu. EIB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen ise EIB ve EBRD tarafından temin edilen 150 milyon Euro tutarındaki kaynağın, Türkiye'nin 2023 yılı için koyduğu, tüm enerji üretiminin yüzde 30'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefine katkıda bulunmayı amaçladığını vurguladı.(ANKA)

(HMD/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Garanti Bankası, Yurtdışı Piyasalardan Uzun Vadeli Finansman Sağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement