Girişimciliğin Yarını Uludağ Ekonomi Zirve'sinde Tartışıldı - Son Dakika
Ekonomi

Girişimciliğin Yarını Uludağ Ekonomi Zirve'sinde Tartışıldı

– Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Girişimciliğin Yarını panelinde, başarılı girişimciler kendi deneyimlerini paylaşarak girişimciliğin geleceğini tartıştı.

24.03.2018 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Girişimciliğin Yarını panelinde, başarılı girişimciler kendi deneyimlerini paylaşarak girişimciliğin geleceğini tartıştı.

Moderatörlüğünü PTT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik'in yaptığı panele; Pudur Corporation Kurucusu ve Başkanı Arun Pudur, Google Kamu Politikası ve Devlet İlişkileri Müdürü Doron Avni, Aslanoba Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, Baba Rafi Kebap Kurucusu ve CEO'su Hendry Setiono ve Katar Finans Merkezi İş Geliştirme Direktörü Sheikha Alanoud Al-Thani katıldı.

Panelde konuşan Pudur Corporation Kurucusu ve Başkanı Arun Pudur: "Kariyerimin ilkyıllarında her işi yaptım. Daha sonra yazılım işlerine girip 2006'da bir milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştım. Oluşturduğum yazılımları makul fiyatlardan satmaya başladım. Karşımızda Microsoft gibi bir dev  vardı. Ama işinizi hissedip basit insan davranışlarıyla düşündüğünüzde kimse rakibiniz olamaz" dedi.

Google Kamu Politikası ve Devlet İlişkileri Müdürü Doron Avni, girişimciliğin kendisi için keşfetmek demek olduğunu söyledi ve ekledi, "Google'ın kuruluşunun başında birkaç kişilik bir ekip garajda çalıştık. 15 yıl önce bulut teknolojileri yoktu. Şimdi ise bulut sayesinde milyonlarca insana ulaşabiliyorsunuz. Genç bir girişimcinin artık bir ofise ihtiyacı yok; laptop'ı ve interneti olması yeterli. Ayrıca küresel öçekte düşünmemiz gerekiyor. Türkiye'ye baktığımızda finansal sermayeye erişimin olması gerekiyor. Ülkenizde bu alanda fonlar ve teşvikler var. Bir başka konu da ülkede fen, matematik ve teknoloji eğitiminin gelişmiş olması gerekiyor. Düzenleyici ekosistemin de dünyayla uyumlu olması gerekiyor. Türkiye bu alanlarda iyi bir yolda ilerliyor ama daha yapacak çok iş var" dedi.

Aslanoba Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, Türkiye'nin dünya milli gelirine katkısı yüzde 1.0 olduğunu ancak startup'lara yatırım konusunda 15 kat geride olduğunu söyleyerek, "Gelecek startup'larda ama kültürümüzde risk almama baskın bir husus olduğu için startup'larda istediğimiz noktada değiliz. Düzenleyici kurumlar da ağır hareket ediyor. Kurumsal girişim fonları kurulmadı. Ayrıca ülkemizde henüz internet zenginleri oluşmadı. Aslanoba olarak, startup'lara büyük yatırım yaptık. Bu yarattığımız rüzgarla şimdi daha çok yatırımcı bu alana girmeye başladı. Startup'lar büyük şirketlerin küçüğü değildir. Startup'lar data şirketleridir. Bu tür yanlış algıları da gidermeliyiz. Bugünün geleneksel firmaları şu anda şirket içinde inovasyonculuk tiyatrosu oynuyor. Ekipler kurup ufak tefek yeniliklerle geleceğe hazırlandıklarını sanıyorlar. Büyük bir yanılgı bence bu. Gelecekte üç tip firma olacak. Teknoloji devleri, bunları zorlayan startup'lar ve kas gücü firmaları. İlk ikisi akıl firmaları, üçüncüsü ise katma değeri düşük geleneksel firmalar" dedi.

Baba Rafi Kebap Kurucusu ve CEO'su Hendry Setiono, Türkiyedeki kebapçılardan ilham aldığını söyledi ve ekledi,  "2003'ten beri kebapçılık yapıyoruz. Katar ve Türkiye'de birçok kebap dükkanı görünce bunu kendi ülkem Endonezya'da yapmaya karar verdim. İlk dükkanımı bir çalışanla açtım. Şu anda 1000'den fazla kebap lokantamız ve 300 bin çalışanımız var. Müşterilerimize yeni ürünler sunarak şu an birçok ülkede faaliyet gösteriyoruz" dedi.

Katar Finans Merkezi İş Geliştirme Direktörü Sheikha Alanoud Al-Thani ise üniversite yıllarında başladığı ilk girişimcilik denemesinde başarısızolduğunu söyleyerek, "Girişimcilerin başarısızlığa hazır olmaları ve yeniden denemeleri gerekir. İnovatif gelişmeleri takip etmelisiniz. Katar'da ekonomiyi çeşitlendirmek anlamında çalışmalar yapıyoruz. Kurumumuz girişimcilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyor. Hatta burada belli bir seviyeye gelen startup'lar Katar'dan Pakistan, İran, Kuveyt gibi çevre ülkelere de sıçrayabilir" dedi. (Fotoğraflı) - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Girişimciliğin Yarını Uludağ Ekonomi Zirve'sinde Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.


Advertisement