Gm, 38.7 Milyar Dolarla 'Kayıp' Rekortmeni - Son Dakika
Ekonomi

Gm, 38.7 Milyar Dolarla 'Kayıp' Rekortmeni

Gm, 38.7 Milyar Dolarla \'Kayıp\' Rekortmeni

Fortune Dergisi 2007 Yılı İçin Hazırladığı Fortune 500 Listesinde Bu Yıl En Fazla Kaybedenlerin Hangi Şirketler Olduğunu Açıkladı.

27.04.2008 01:34

Fortune Dergisi 2007 yılı için hazırladığı Fortune 500 listesinde bu yıl en fazla kaybedenlerin hangi şirketler olduğunu açıkladı.

Global durgunluk, Amerika’da tüketim harcamalarının düşmesi, kredi krizi nedeniyle listeye giren 20 şirketten 16’sının zararı 1 milyar doların altına inmedi. Birinci olan General Motors’un (GM) zararı ise 38.73 milyar dolara ulaştı. Listeye giren firmaların çoğunluğunu otomobil üreticileri, bankalar ve öğrencilere kredi sağlayan kuruluşlar oluşturdu.

KİMİN ZARARI NE KADAR?

GM: Detroitli GM bu yıl en zor günlerini geçirerek 38.74 milyar dolar zarar yazdı. Fortune 500 listesinde dördüncü sırada bulunan GM, en büyük zararı üçüncü çeyrekte yaşarken bunda artan gaz fiyatları, hammadde fiyatlarındaki artış ve Toyota’nın yeni tip araçları etkili oldu.

SPRINT: ABD’li telefon operatörü Sprint, CEO’su Gary Forsee’yi dördüncü çeyrekte görevden aldı. Ancak, Nextel birleşmesinin yarattığı 29.58 milyar dolarlık zarardan kurtulamadı. Nextel’in networkünün CDMA veya GSM’e dayalı olmaması Sprint’e 2.8 milyon kullanıcı kaybettirdi.

MERRILL LYNCH: Fortune 500 listesinde 30’uncu sırada yer alan yatırım bankası Merrill Lynch’in 2007 zararı 7.77 milyar dolar oldu. Wall Street’in en agresif oyuncusu olan Merrill Lynch mortgage pazarıyla birlikte bir patlama yaşadı. CEO Stan O’Neal görevde alındı. Mortgage’a dayalı tahvillerin sanıldığı kadar değerli olmadığı gerçeğiyle yüz yüze kalındı.

ADVANCED MICRO DEVICES: (AMD) Listede 406’ıncı sırada yer alan AMD’nin 2008 zararı 3.38 milar dolar oldu. Dünyanın ikinci büyük çip üreticisi AMD yeni jenerasyon Opteron ve Phenom çiplerini zamanında yetiştiremeyince Intel’in gerisinde kaldı. Bu da borçların artıp gelirlerin düşmesine yol açtı. AMD ayrıca grafik kartı üreticisi ATI’ye gereğinden fazla ödeme yaptığını açıkladı. Şirket ATI’yi 2006’da 1.6 milyar dolara aldığını açıklamıştı.

FREDDIE MAC: Listede 54’üncü sırada yer alan hükümet destekli mortgage alıcısı Fredie Mac’in 2007 yılındaki kaybı 3.09 milyar doları buldu. Bunda da gayrimenkul piyasalarındaki çöküş etkili oldu.

DELPHI: Listede 92’nci sırayı alan yedek parça üreticisi Delphi’nin geçtiğimiz yıl toplam kaybı 3.07 milyar doları buldu. 3 yıl önce iflasıon eşiğie gelen şirket hala kendisine karlı bir yol bulmaya çalışıyor. Çalışan maaşlarını ve sağlık harcamalarını kısarak maliyet düşürmek için birliklerle anlaşma yapan Delphi’nin kaybı ise 2006 yılına oranla azaldı.

FORD MOTOR: Geçtiğimiz yılı 2.72 milyuar dolar zararla kapatan Ford Fortune’un listesinde 7’nci sırayı alıyor. Otomobil satışlarının düşmesinin yanısıra Ford Amerika’da da önemli ölçüde pazar payı kaybetti.

GMAC: Fortune’un listesinde 78’nci sırada olan GMAC’in 2007 kaybı 2.33 milyuar dolar. Tüketici sağlayan firmanın bir prtağı da GM. Morgage krizi nedeniyle zor günler geçiren şirket 5 bin çalışanını işten çıkardı.

PULTE HOMES: Fortune 500’de 282’inci alan ve geçtiğimiz yıl 2.26 milyar dolar zarar yazan şirket Amerişka’nın en büyük ikinci müteahhitlik firması konumunda. Şirketin sattğı evlerin değeri 5 milyar dolar düştü. Sahip olan arsaların değerindeki düşüş ise 2 milyar dopları buldu.

Hangi ABD’li dev ne kadar kaybetti

General Motors: 38.7 milyar dolar

Sprint: 29.5 milyar dolar

Merrill Lynch: 7.8 milyar dolar

Advance Micro Devices: 3.3 milyar dolar

Freddie Mac: 3 milyar dolar

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Gm, 38.7 Milyar Dolarla 'Kayıp' Rekortmeni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement