Greenspan: Bu Kriz Yüzyılda Bir Olur - Son Dakika
Ekonomi

Greenspan: Bu Kriz Yüzyılda Bir Olur

Greenspan: Bu Kriz Yüzyılda Bir Olur

ABD Merkez Bankası (Fed) Eski Başkanı Alan Greenspan, ABD'de Daha Birçok Banka ve Finans Kuruluşunun Yükümlülüklerini Yerine Getiremez Hale Geleceğini Öngördü.

06.08.2008 01:34

ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan, ABD’de daha birçok banka ve finans kuruluşunun yükümlülüklerini yerine getiremez hale geleceğini öngördü.

Financial Times için bir makale yazan Greenspan, yaşanan krizinin yüzyılda bir veya iki kez görülebilecek bir durum olduğunu ifade etti. Bankaların yükümlülüklerini yerine getirir hale gelmesi için konut fiyatlarının istikrar kazanması gerektiğini belirten Greenspan, bankaların bu gerçekleşene kadar risk altında kalmaya devam edeceklerini söyledi.

Görünmeyen eller

Greenspan makalesinde hükümetleri, paniğe kapılıp küreselleşmeye sırt çevirmemeye çağırdı. Greenspan şunları kaydetti: "Demokratik toplumlarda ekonomi iyi gidince, halk bunu hálá hükümetlerinin başarısına bağlıyor. Oysa gerçekte, son 10 yıldır küresel güçlerin ekonominin kontrolünü ulusal hükümetlerden devraldığına tanık olduk. "İktisatçı Adam Smith’in ulusal ekonomilerde serbest rekabetin düzenleyici gücüne atıfla kullandığı ’görünmeyen eller’ kavramını artık küresel piyasalar için kullanabiliriz. Merkez bankaları faiz hadlerinin uzun vadeli kontrolünü uluslararası piyasalara bırakmak zorunda kaldı."

Ekonomiye müdahale tehlikesi

Greenspan, "Daha önce sıkı devlet kontrolündeki Çin, Rusya ve Hindistan gibi ekonomiler rekabeti benimsediler. Ama şimdi ortaya çıkan enflasyon tehlikesi karşısında hükümetlerin yeniden ekonomiye müdahale hevesine kapılması tehlikesiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Greenspan: Bu Kriz Yüzyılda Bir Olur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement