'Grosso Laneti' Wall Street Ceo'larını Yedi - Son Dakika
Ekonomi

'Grosso Laneti' Wall Street Ceo'larını Yedi

\'Grosso Laneti\' Wall Street Ceo\'larını Yedi

Richard A. Grasso 36 Yıl Çalıştığı ve 8 Yıl Başkanlık Yaptığı New York Borsası'ndan (Nyse) Tazminatı Çok Yüklü Diye Ağustos 2003 Yılında Apar Topar Kovuldu.

07.06.2008 02:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Richard A. Grasso 36 yıl çalıştığı ve 8 yıl başkanlık yaptığı New York Borsası’ndan (NYSE) tazminatı çok yüklü diye Ağustos 2003 yılında apar topar kovuldu.

Dönemin New York Eyalet Başsavcısı Eliot Spitzer, 185 milyon dolar tazminat ödenmesine itiraz edip, Grasso hakkında soruşturma açtı. Ahlaki kurallara dayandırarak yürüttüğü soruşturmada Spitzer, Grasso’yu açgözlülükle suçladı. Soruşturmayı açan Spitzer, çok sevilince vali seçildi.

Her şey tersine döndü

Kovulma kararını alan New York Borsası A Kategorisi Yönetim Kurulu üyeleri kariyerlerinin zirvesindeyken bir anda her şey tersine döndü. ’Grasso Laneti’ olarak anılan olaylar zincirinde New York Valisi Eliot Spitzer’in ismi fahişe sevgili skandalına karıştı. Grasso’nun kovulması kararına imza atan CEO’lar ise birer birer döküldü.

Hayat kadınıyla yakalandı

Spitzer’in valilik kariyeri, Washington’daki Mayflower Oteli’nde New Jerseyli bir hayat kadınıyla birlikte olduğu ortaya çıkınca Mart ayında sona erdi. 2003’ün ağustosunda Grasso’nun kovulma kararına imza atan yönetim kurulu üyeleri ise Vali gibi bir rezalete karışmamış olsalar da üst üste büyük çöküntüler yaşadı.

CEO’ların Yaprak Dökümü

Bear Stearns’in CEO’su James E. Cayne, şirketi mortgage krizinde batma noktasına gelip 1 milyar dolara satılınca tam 900 milyon dolar kaybetti.

Merrill Lynch’in CEO’su E. Stanley O’Neal, mortgage krizinde şirketi 30 milyar dolar zarara soktuğu için, bir zamanlar Grasso’ya yapıldığı gibi kendi yönetim kurulu tarafından geçen yıl istifaya zorlandı.

Morgan Stanley’in CEO’su Philip J. Purcell, 2005’te şirketin yeniden yapılamasına kurban gitti.

AIG, 2004’te Maurice R. Greenberg’i CEO’luktan attı. Greenberg, kovulduktan sonra geçen aylarda SEC (Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından soruşturmaya alındı. Sonuç hálá belli değil.

DaimlerChrysler’in CEO’su Jürgen E. Schrempp de milyar dolarlık bir zararın ardından 2005’te apar topar ayrıldı.

54 milyar dolarlık Dow Chemical kumpası

GEÇEN şubat ayında ortaya çıkan bir başka Wall Street kumpası Dow Chemical’da olmuş ve iki üst düzey yönetici kovulmuştu. Başkan Yardımcısı Romeo Kreinberg (61) ve CFO J. Pedro Reinhard yönetim kurulundan habersiz şirketi gizlice satmaya kalkmıştı. New York Borsası’nda milyarca dolarlık alım-satımların kıtalar arası görüşmelerle nasıl gizlice kotarılabileceği bir kez daha anlaşıldı. Üstelik bu vakada söz konusu meblağ 54 milyar dolardı. Skandalı ilk olarak 25 Şubat’ta İngilizler’in The Sunday Express Gazetesi ortaya çıkarmıştı. Haberin ardından, şirketin merkezi Michigan Midland’de kıyamet kopmuştu.

Richard Grasso’ya ne oldu

5 yıl Wall Street’teki bütün düşmanları teker teker dökülürken Richard Grasso pes etmedi. Kovulduktan sonra bir arkadaşıyla danışmanlık şirketi kuran Grasso, bir yandan da kendi yardım kuruluşu Amerikan Rüyası Vakfı’nı yönetmeye başladı. 2006’da vakfı üzerinden polise ve eğitim kuruluşlarına 1.1 milyon dolar gibi yüksek bir miktarı bağışladı. Grasso, kapıya konmasına neden olan tazminatını almaya çok yaklaştı. New York Yüksek Mahkemesi’nin, Grasso’yu haklı gören bir karar vermesi bekleniyor. Spitzer’in davasını devam ettiren yeni Başsavcı Andrew Cuomo ise Grasso Laneti’ne rağmen direniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Grosso Laneti' Wall Street Ceo'larını Yedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement